utorok 17. augusta 2021

Prečítané leto 5. - O jazerách


Jazero - z prechádzky na Železnej Studničke
(viac foto bude čoskoro v samostatnom blogu)

Radostný deň vám všetkým želám. 
Postupne plním resty a delím sa s vami o prečítané knižky v rámci tém Prečítaného leta. Dnes to bude k téme 5. týždňa: O JAZERÁCH. 

Zaradím sem tri prečítané detektívky. Klasiku, ktorú už takmer možno nazvať "retrom" (R. Chandler), Novinku v štýle severskej detektívky (M. Kallentoft) a dobrodružný príbeh pre mládež (Traja pátrači). Na záver vám ukážem niekoľko obrázkov z rozprávkovej knižky V. Sutejeva Rozprávky a obrázky a "antistresovú maľovanku pre dospelých", ktorú som nakoniec ani nezačala vymaľovávať. 

O jazerách:
♥ R. Chandler: Žena v jazere
♥ Mons Kallentoft: Letní smrt
♥ Traja pátrači - Záhada Hmlistej hory
♥ V. Sutejev: Rozprávky a obrázky
♥ Ember Canadaová: Pri tichých vodách


Traja pátrači (59.) - Záhada Hmlistej hory, rozpráva André Marx
(Vydavateľstvo SPN - Mladé letá, Bratislava 2010, jazyk slovenský)

Naši známi Traja pátrači: Jupiter Jones, Peter Crenshaw a Bob Andrews sa cez prázdniny vyberú na túru do Skalistých hôr. Môžu ísť sami, v 59. diele už to nie sú malé deti. Peter má dokonca vlastné auto a vodičský preukaz, ale plnoletí ešte nie sú. A stále sú to tí istí chlapci. Šikovní a schopní, inteligentní (najmä Jupiter), zdatní (predovšetkým Peter) a vytrvalí (napr. Bob, ktorý nám vďaka svojej záľube v písaní zanechal svoje zápisky z cesty). Ako to už u nich býva, ani táto cesta sa nezaobíde bez vzrušujúceho dobrodružstva. Tentoraz zahŕňa tajomný prízrak v hmle, chatu pri jazere, nebezpečných zločincov, jaskyňu i staré nepoužívané banské šachty, a tiež riešenie záhady a hľadanie pokladu.

Viac neprezradím. Len toľko, že som si aj túto epizódu Troch pátračov užila ako malú oddychovku, ktorá sa dá prečítať za pár hodín. 


Mons Kallentoft: Letní smrt
(Vydal Host - vydavatelství s.r.o. Brno, 2013, jazyk český, e-kniha)

Kniha Letní smrt už sa oddychovkou nazvať nedá. Nie je síce tak brutálna ako prvý diel série s kriminálnou inšpektorkou Malin Forsovou Zimní oběť, ale stále je to švédska detektívka. Okrem tradičnej kriminálnej zápletky sa pri čítaní stretávame s psychologickými úvahami často z úst obetí (mŕtvych duší), alebo páchateľa, ale aj jednotlivých postáv. A samozrejme sledujeme život členov vyšetrovacieho tímu a ich blízkych, predovšetkým Malin Forsovej a jej rodiny. Táto kniha rozhodne nie je "slniečková", pretože každá z postáv si nesie rany z minulého života, zo svojej rodiny, z toho, čo prežili a s čím sa stretli. U niekoho táto bolesť vyústi až do "potreby" brutálne zabíjať, niekto sa ju pokúša utápať v alkohole, vzťahoch (predovšetkým telesných), fyzickej aktivite, alebo hoci horúčkovitou snahou pomáhať, hľadať spravodlivosť, utekať na misie a "zachraňovať svet"... 

Nikto tam nie je šťastný. A podľa môjho náhľadu na život ani žiadna z postáv nehľadá šťastie (pokoj, radosť) spôsobom, akým sa dá nájsť. A toto je paradoxne dôvod, prečo mi knihy o Malin Forsovej neprekážajú tak, ako niektoré moderné ľahké/zábavné a "nenápadne poučné" knihy, kde sú vlastne tie isté cesty podávané ako normálne a samozrejmé/správne a zdanlivo vedú k spokojnému a naplnenému životu. Toto čítanie vnímam skôr ako sondu do života a vnímania ľudí, ktorí "nie sú v mojej sociálnej (spirituálnej) bubline". 




(Slovenský spisovateľ, Bratislava 1985, edícia Zelená knižnica, jazyk slovenský)

A máme tu ďalšiu detektívku, tentoraz z pera amerického autora Raymonda Chandlera. Túto knihu sme kedysi mali doma a určite som ju aspoň raz čítala vo svojom mladom veku. Pomerne nedávno som si oba príbehy prečítala tiež v zjednodušenej angličtine. Prekvapilo ma, ako málo si už z deja pamätám, preto som sa rozhodla prečítať si príbeh "Žena v jazere" ešte raz. 

Znovu som v duchu počula monológ Philla Marlowa, jeho cynické poznámky a suchý imidž "tvrďasa". Iste, v súčasných detektívkach sa "tvrdí chlapi" musia popasovať s inými krvavými výzvami, ale Marlow je klasika. Neuhne pred problémami a so svojou typickou tvrdohlavosťou ide pevne no čestne za vytýčeným cieľom. Tentoraz - nájsť nezvestnú trochu extravagantnú manželku svojho klienta - majiteľa kozmetickej firmy. 

Samozrejme príbeh sa nezaobíde bez nejakej tej mŕtvoly, viacerých podozrivých a problémov, ktoré Marlow zakúša, čuduj sa svete, rovno od zástupcov zákona. A prečo som si túto knihu vybrala práve v týždni "o jazerách"? Hľadanie stratenej ženy sa začína práve v ich chate pri jazere. Tu je tiež nájdená prvá mŕtvola a takisto rozuzlenie celej záhady sa skrýva v okolí jazera. Preto nečudo, že sa jazero dostalo aj do názvu detektívky. 

(Vydavateľstvo Progress, Moskva 1970, jazyk slovenský)

Nemala som síce chuť čítať rozprávky, ale aspoň som vám nafotila zopár obrázkov aj z detskej knižky Rozprávky a obrázky. Je tu viacero rozprávok súvisiacich s jazerom, alebo vodou, tak si myslím, že kniha si určite zaslúži miesto v tomto týždni. Niektoré rozprávky sú vyslovene milé a zábavné, niektoré trochu poučné, či výchovné a nájdu sa aj "budovateľské". Ale celkovo na mňa knižka pôsobí veľmi príjemným priateľským dojmom. 

Voda (alebo priam jazero) sa spomína v týchto rozprávkach: 

1. Kuriatko a kačiatko
2. Loďka
3. Tri mačiatka
4. Kto povedal mňau?
5. Čo je to za vták
6. Rozličné kolesá
7. Palička-pomocníčka
8. Rozmarná mačka
9. Pod hríbom 

Na obálke jazero z rozprávky Kuriatko a kačiatko

Tri mačiatka - ... uvideli v potoku rybu. A hybaj za ňou!

Loďka.
Tento obrázok v čase môjho detstva nesmel chýbať v žiadnom pamätníčku. 

Vladimír Sutejev.
Kreslí ľavou rukou, píše pravou. A má rád deti.

V tichých vodách (maľovanka pre dospelých) - s kresbami Ember Canadaovej
(vydavateľstvo KUMRAN, Stará Ľubovňa 2018, jazyk slovenský)

Dlho som rozmýšľala, či by som chcela skúsiť maľovanky pre dospelých. Je to vcelku móda a zdalo sa mi, že už každý okolo mňa "relaxuje" ich vymaľovávaním. Ale nevedela som nájsť motív, pri ktorom by som chcela tráviť toľko času. Až som natrafila na tento zošit Pri tichých vodách - vymaľujme si žalmy. A povedala som si - to je ono. Budem vymaľovávať a pri tom meditovať o myšlienkach, ktoré sú mi drahé. "Modlitba ceruzkami". :)

Priznám sa, že nakoniec som nevymaľovala ani jeden obrázok. Nie je to chyba tejto knižky. Jednoducho som sa utvrdila v tom, že vlastne nerada vymaľovávam a pre mňa by to nebol žiadny relax ale naopak ďalší stres z pocitu "koľko mi toho ešte treba vymaľovať". Skrátka, hoci rada kreslím a maľujem, na vymaľovávanie nemám trpezlivosť. Ani v detstve som nemala rada omaľovánky a väčšina z nich ostala nevymaľovaná, alebo aspoň nedokončená. 

Ale verím, že tento obrázkový zošit zaujme každého, kto by rád relaxoval týmto spôsobom - pri maľovaní a zároveň pri modlitbe. Verím, že sa pri tom dá ponoriť dosť hlboko do Božej prítomnosti / Božieho slova. 

A keďže ja sa ju už nechystám maľovať (navyše vidím, že už je v kníhkupectvách vypredaná), rozhodla som sa poslať svoj výtlačok niekomu z vás, kto sa mi ozve v komentári. Nech sa páči!




Tu sú len niektoré "vodné" obrázky.
Vnútri je zobrazených omnoho viac žalmov.

A teraz vám už želám ďalší radostný letný týždeň. A nech sa vám darí tráviť čas zmysluplne - či už čítaním (dobrých kníh), alebo niečím úplne iným. Majte sa pekne!


Jazero "Rohlík" v centre mesta

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...