streda 4. januára 2023

Do nového roka...



Želám vám radostný deň a milostiplný celý nový rok!

V minulom článku som sa s vami podelila o to, ako som prežívala rok 2022, dnes vám chcem ukázať niečo zo svojich plánov pre rok nastávajúci - 2023.
 

1. Myšlienky na každý deň: 

Minulý rok som prišla na chuť každodennému čítaniu z knižky 365 dní s Pátrom Piom. (Mala som síce k dispozícii staršie české vydanie, ale neskôr som čítala aj z novej knižky z vydavateľstva zachej.sk a veľmi sa mi páči.)

S Alíciou Leczewskou som sa zoznámila tak trochu "omylom". Ale jej texty sa mi veľmi páčia a krásne vystihujú to, ako vnímam svoju vieru a lásku Pána Ježiša k nám. Preto postupne vyhľadávam všetky knižky zostavené z jej textov. Takže po Ceste dozrievania - Z duchovných denníkov Alície Lenczewskej a knižkách Ruženec a Krížová cesta, som teraz siahla po obsiahlejšej zbierke na celý rok: Myšlienky na každý deň

Teším sa, ako bude moja duša stále viac rásť a približovať sa k cieľu, pre ktorý je stvorená aj vďaka každodennému čítaniu z tejto knižky. 


2. Do nového roku s jedným slovom: 

Už niekoľko rokov skúšam žiť so zameraním na jedno slovo. (Viac o téme Jedného slova nájdete v mojich starších blogoch - napr. link1, link2, alebo po anglicky tu: GetOneWord.comMinulý rok (2022) to bolo slovo Zriekať sa. Nemám pocit, že sa mi veľmi darilo napĺňať jeho posolstvo. Možno iba trochu... a možno len nevidím ovocie niečoho, čo tento rok zrelo v tichosti...


Ale slovo pre nový rok (2023) sa mi do mysle vnorilo veľmi intenzívne. Vlastne už od septembra viem, že sa chcem sústrediť práve na toto slovo. A už teraz (po necelých troch dňoch nového roka) vnímam, že mnohé rozhodnutia - veľké, ale ešte viac tie malé - každodenné, robím so zreteľom na toto slovo. 


Vybrala som si slovo PREČO. Chcem ním pomerovať všetko, čo robím, alebo nerobím, pre čo sa rozhodnem, alebo pri čom sa pristihnem bez toho, aby som sa vedome rozhodla, že to chcem robiť. Chcem si uvedomovať, čím si plním svoj plánovací diár a svoj čas, svoje túžby, myšlienky, vnemy, slová - hovorené aj čítané, alebo počúvané... Skrátka všetko, čo prijímam, čo dávam, aj čo zanedbávam. Aby moje rozhodnutia boli vedomé. A aby som vedela prečo robím to, čo robím. A aby som trávila svoj čas tým (a len tým), čo naozaj robiť chcem.  

Veď už od mladosti vnímam dôležitosť myšlienky už neviem ktorého svätého: "Nezabíjaj čas, ani keď ide o chvíľočku. Dostal si ho od prozreteľnosti!"

A ako potvrdenie, že som si vybrala dobre je hneď prvá myšlienka od Alície Lenczewskej vo vyššie spomínanej knihe na túto tému: 

1. januára

Čas, ktorý máš ešte pred sebou je dar. ...

Čas je dôležitý - veľmi dôležitý. Hovor o tom. Nech ho ľudia nezabíjajú a nemárnia. Zabíjanie času je zabíjaním seba samého a zároveň je to prejav neúcty voči mne. 

(Swiadectvo 134)


3. Patrón(ka) na rok 2023:

Do tretice sa s vami chcem podeliť o môjho svätého patróna / patrónku na rok 2023. Už na začiatku minulého roka som mala túžbu vyžrebovať si patróna na tento rok. Nakoniec som našla jednu zahraničnú stránku, kde som to mohla urobiť a dostala som sv. Jána Evanjelistu. Chcela som si losovanie zopakovať aj tento rok, no na danej stránke som už výber svätých nenašla, teraz tam generujú "My One Word". 

Ale našla som niečo lepšie. Sestričky z Kongregácie sestier Matky Božieho Milosrdenstva ponúkajú na svojej stránke možnosť vylosovať si svätého patróna (link). Myslím, že táto príležitosť už funguje dlho, ale ja som ju objavila len teraz. A tak som sa s nadšením zaradila medzi tých, čo zveria svoje zámery "náhode riadenej Božím milosrdenstvom". Na rozdiel od tej vlaňajšej stránky, som si istá, že sestričky nesú všetkých zúčastnených vo svojich modlitbách a aj výber patróna je vo väčšej miere riadený prozreteľnosťou. 


Mojou patrónkou sa teda na tento rok stala Svätá ANNA. Teším sa tomu, lebo Anna mi je veľmi blízka už od detských rokov, keď mi o nej rozprávala moja babička - tiež Anna. 

Okrem patrónky mi bol pridelený aj úmysel modlitby na tento rok. A tak som sa už začala modliť - za ženy, ktoré podstúpili interrupciu. Tá téma mi je veľmi blízka. Aj samotná myšlienka - sústrediť sa na jeden úmysel (skupinu, ktorá potrebuje modlitbu) po celý rok.  

A do tretice citát na povzbudenie: 
Skôr by sa pominulo nebo i zem, než by dôverujúcu dušu neobklopilo moje milosrdenstvo. (Den. 1777)


Toľko o mojich plánoch a cestách pre nastávajúci rok. Ako sa mi bude dariť ukáže čas. Každopádne sa však chcem sústrediť na to, aby som ho nemárnila bez rozmyslu, ale posväcovala podľa možnosti každú minútu. 

Želám aj vám všetkým radostnú, vytrvalú a pokojnú cestu životom i celým rokom 2023. 
Nech vždy viete čo robíte a prečo to robíte.
A nech máte vždy dôveru, že nie ste sami, ale milosrdenstvo nekonečného Otca je stále s vami. 


----------------------------------

2 komentáre:

  1. Ke článku jsem se dostala až teď. Tak držím palce, ať předsevzetí vydrží. Jak to jde? Zvládáš číst Myšlenku na každý den?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :)
      Áno, Alíciu sa mi zatiaľ darí čítať každý deň. Sú to veľmi krátke, ale veľmi silné texty.
      A pomáha mi asi aj to, že som sľúbila každý deň posielať jednej blízkej osobe, ktorá síce knižku má, ale nevidí na ňu dobre, na mobile sa jej to lepšie číta.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...