sobota 8. januára 2022

Rok 2020



Želám vám všetkým radostný čas! 

Už je to pár dní, čo sa nám začal nový kalendárny rok, a ja mám konečne pripravený tento post. Niekoľko hodín (...vlastne som začala už pred Vianocami) som presedela pri počítači, aby som sa obzrela za uplynulými dňami a mesiacmi.  Nebojte sa, nemám v nadpise preklep. Hoci rok, ktorý nedávno skončil mal číslo 2021, ešte pred jeho zhodnotením chcem spomínať aj na rok predchádzajúci - 2020. Pretože minulú zimu som tento článok vynechala a ešte stále mi chýba. Pretože rok 2020 bol svojský (podobne ako aj tento rok) a ja stále cítim potrebu obzrieť sa za ním a poriadne ho uzavrieť.

Takže čo sme v tom predminulom roku prežívali? 

Zistila som, prečo sa dávajú na autá bočné zrkadielka. ;-)

Rok 2020 sa začal ako každý iný. Nový rok, nové očakávania, nové výzvy, nové obavy i nádeje, nové zážitky... Niektoré výzvy neboli už tak celkom nové. Pomaly sme sa zabehávali, nachádzali sme si to svoje na novom mieste, v novej situácii... Dietko pomaly vyletúvalo z hniezda a my sme sledovali ako si v "tom cudzom svete" poradí. Dokonca sme ho tam boli pozrieť [link]. 




A potom prišla vlna strachu. Najprv sme správam o novom víruse neprikladali veľkú dôležitosť. Takých tu už bolo a nakoniec z toho nič nebolo. Ale keď k nám začali prenikať informácie a obrazy z talianskeho Bergama, keď sme počuli/čítali o množstve ťažko chorých a umierajúcich v preplnených nemocniciach v izolácii bez dostatočnej pomoci a dokonca bez blízkych, či útechy vo sviatostiach a modlitbe... preľakli sme sa aj my. 

Najprv sme sa ukryli vo svojich obydliach aby sme sa chránili navzájom. Šili sme rúška, kupovali dezinfekciu, modlili sa a keď sme niekoho stretli napr. na ulici, usilovali sme sa v ňom vidieť človeka a nie potenciálneho vironosiča. 

Šili sme rúška...

Modlili sme sa - za ukončenie pandémie aj za trpiacich a umierajúcich.
(Záber z on-line modlitby v Šaštíne)

A veľa sme sa modlili. Za ukončenie pandémie, ale aj za všetkých trpiacich, chorých, umierajúcich, zomrelých, či pozostalých, osamelých, chudobných, za tých, čo kvôli opatreniam prichádzajú o to, čo potrebujú, alebo čo im je cenné. Modlili sme sa za vlády a múdrosť Ducha svätého... Modlili sme sa aj za seba a za seba navzájom, aby sme zvládli ten nápor na psychiku [link]. 

Ale hlavne stále vnímam potrebu modliť sa za pokánie a pokoj. Aby sa všetko utrpenie premenilo na dobro, pre ktoré ho Boh dopustil. Aby sme sa vzdali pýchy, ktorá nám našepkáva, že nikoho nepotrebujeme, že sami si zabezpečíme všetko, čo chceme... Aby sme sa vrátili do Jeho Srdca, do Jeho Kráľovstva. A aby sme sa milovali navzájom. Aj keď každý stojí za svojim často protirečivým názorom, musíme sa navzájom milovať. Pretože hnev na nenávisť je oveľa horšou chorobou ako covid.

A to myslím vážne - aj keď vírus môže zabiť alebo vážne poškodiť naše telo, hnev a nedostatok lásky ničí a zabíja našu nesmrteľnú dušu. Nedajme si vziať lásku - ani strachom, ani hnevom ani ničím a nikým. O to prosím Boha a za to sa chcem modliť stále a často.

 [Blogy o modlitbe v čase, keď sme sa nesmeli stretávať v kostole - link, link]

Som vďačná za tento výhľad (3. 4. 2020, 19:30)

Výhľad z balkóna (3. 4. 2020 o 21:00)

Hľadali sme malé radosti a potešenia pre seba i pre svojich blízkych (i vzdialenejších). Výhľad z balkóna. Modlitba na balkóne. Káva na balkóne. Budúca jahôdka v kvetináči (na balkóne). Hľadala som krásu cestou z práce cez mesto. Varila som puding. Písala blog o drobnostiach za ktoré môžem byť vďačná... [link], [link]

Budúca jahôdka v kvetináči

Varila som puding

Káva na balkóne

Rozkvitnutá pažítka na balkóne

Vrabčiak priletel, aj keď som sedela na balkóne

Letné mlsanie na balkóne

Hľadala som krásu cestou mestom

Krása v detailoch (v mestskom trávniku)

Som vďačná za všetky výlety a púte, ktoré sme pomedzi rôzne obmedzenia mohli podniknúť. Aj za nové krížové cesty a kalvárie, ktoré sme objavili / navštívili. [Lamač], [Pezinok - Cajla], [Pezinok - Suchý vrch], [Nová Baňa - obnovená], [Butkov - krížová cesta], [Kríž Butkov], 

Som vďačná za krížové cesty,
ktoré sme v tomto roku objavili / navštívili

V čase nemožnosti stretávať sa "normálne" pri bohoslužbách a spoločných modlitbách sme si pomáhali ako sa dalo. Duchovné stretnutia v on-line priestore, individuálna modlitba pri svätostánku aspoň "cez mreže", púť k neďalekému krížu, či iným malým sakrálnym objektom, modlitba na balkóne s výhľadom na kostol...

Podrobnejšie: Kvetná nedeľa [link], Veľká noc [link], Púť k "nečakanému zastaveniu" [link]

Oslava Veľkonočného tajomstva v súkromí obývačky [link]

Modlitba pri Eucharistii - aspoň "cez mreže"

Veľa času na balkóne - s výhľadom na môjho drahého Spasiteľa.

"Prechádzky" ku krížu, či iným malým sakrálnym objektom...

(7. 11. 2020) Niektoré z nich pribudli aktuálne tento rok. [blog]

Spoločné aktivity boli zrušené, alebo presunuté do on-line priestoru. Aj moje krúžky hry na flautu.

Príprava na on-line hodinu Hry na flautu

Zmeny sa týkali aj mojej práce. Prežila som niektoré rozlúčky aj nadväzovanie nových vzťahov. Niekoho som odovzdala do rúk iných, niekoho do milosrdných rúk Najvyššieho. Prežívala som rôzne emócie: Strach a obavy, starosti i zodpovednosť, napätie i úľavu pri nohách Spasiteľa [link], vydýchnutie po zlepšení i smútok z rozlúčenia, očakávanie nového i zapúšťanie koreňov. Hľadanie sa v novej situácii a po čase zvyk a pokoj, čas s blížnymi i čas na seba a svoje veci. Nové pohľady v novom prostredí a učenie sa novým spôsobom fungovania v starých a známych  priestoroch...

Radosť zo života ... a niektoré rozlúčky. (27. 4. 2020)

(28. 5. 2020)

Nové pohľady (a vône) v novom prostredí... (2. 7. 2020)

Nové pohľady... (Jeseň v meste 4. 11. 2020)

Nový spôsob fungovania v starých známych priestoroch

Aj cesta v MHD sa stávala dobrodružstvom

Čas na vyšívanie...

Naše "zelené pokusy" (rozmnožujeme Vtáčí zob)

Študenti sa tento trimester učili z domu cez internet. Aj ten môj. A cez internet prebiehali aj skúšky. Mamička samozrejme bdela so svojim potomstvom... v modlitbe. Až do východu slnka. Nezvyknem v lete vstávať tak skoro, aby som pozorovala východ slnka, ale tentoraz som si to užila. 

Východ slnka na balkóne (5. 7. 2020, 5:00)


Cez prázdniny / letnú dovolenku sme vzorne ostali na Slovensku a užili sme si krásny čas na našej chalúpke na strednom Slovensku. Voľnosť, radosť, krása slovenskej prírody, vzduch, prechádzky.... a popri tom aj trochu tvorenia a lov fotografických záberov do výzvy #BHSummer20.
 
Viac v príspevkoch:
Leto na chalúpke [link]
Leto doma [link]
Okolie Novej Bane v septembri [link]
Farby kvetov [link]
Jeseň v okolí Novej Bane [link]
Jeseň na chalúpke [link]
Výlet (takmer) na Vojšín [link]


Letné čítanie (link)




Trochu tvorenia (Drôtený vešiačik - link)

Narodeninová "púť" k Mame
"Hájsky kostolík" Narodenia Panny Márie vo Veľkých Kostoľanoch.

Jeseň v Novej Bani [link1], [link2], [link3]

Ako zvyčajne, snažila som sa zachytiť radostné chvíle vo forme obrázkov do môjho "Letného denníka" (myslím, že mu ešte venujem samostatný príspevok).




Oslavovali sme okrúhle narodeniny. Nielen moje. Chystala som darček. Modlila som sa. Vyšívala som. Aj pre nás - obrázok na chalúpku. Som vďačná za čas na vyšívanie, aj za ľudí, pre ktorých radosť rada trávim čas.





(25. 7. 2020) Konečne som dovyšívala obrázok na stenu.

Začala som kváskovať. Už aj ja. Pretože sme nechceli zbytočne často chodiť do obchodu - len preto, že treba čerstvý chlieb. A tak som skúsila piecť vlastný. Od @maskrtnice som sa učila ako si založiť kvások [link] a potom ako s ním piecť. Prvé pokusy boli namáhavé a neisté, začínala som rožkami zo sušených kvasníc a potom kváskovými žemličkami... A než prišlo leto, zdalo sa mi, že môj kvások umrel a poslala som ho na kváskový odpočinok. Nevadí, v lete sme fungovali zase s pečivom z obchodu, ale pri druhej vlne v novembri som si znovu skúsila založiť ovocný kvas a tentoraz som vytrvala. Veď ten domáci chlieb chutí úplne inak ako chlieb zo supermarketu. Len som si tak trochu na seba uplietla bič, lebo chlieb z obchodu mi/nám už veľmi nechutí... 

O mojich začiatkoch s kváskovým pečením [link]

Ovocný kvas - prvý pokus (29. 3. 2020)

Prvé žemle z kvasom (4. 4. 2020)

Kváskový chlieb (4. 12. 2020)

V septembri 2020 pribudol na našom pozemku pri chalúpke obrázok Svätej rodiny (že sa tento typ "kaplnky" volá "obrázok" som zistila len pomerne nedávno). Konštrukciu vyrobil môj drahý z dreva a samotný obraz namaľovaný na obkladačkách sme kúpili na etsy.

Viac fotografií [link], Nová plechová strecha [link]




V októbri sme sa modlili ruženec. [link1], [link2]


A trochu som aj kreslila... [instagram]

V novembri sme "zachraňovali dušičky". A tiež sme sa trápili nad novými prísnejšími opatreniami.
 
Akurát na "Dušičky" náš vtedajší premiér nariadil celonárodné testovanie na covid-19. Spomínam si, ako sme celí vystrašení sedeli v dlhokánskom rade aut. Nevedeli sme čo nás čaká, nevedeli sme ako to bude prebiehať... a samozrejme sme sa (trochu) obávali aj výsledku. Bohu vďaka bol "negatívny" u všetkých mojich drahých. Neskôr sme si zvykli. Testovanie bolo treba absolvovať každý týždeň (ak som chcela chodiť aspoň do práce) a tak to už pre nás nepredstavovalo stres, skôr rutinu. Napriek tomu sme privítali, keď konečne táto povinnosť odpadla a my sme sa mohli vrátiť do ako-tak normálneho života. 

Počas čakania na ono historické prvé testovanie som mala v aute notebook a čas som využila na "prácu". Už som tu spomínala aplikáciu Adopt a Life [link]. Niekedy počas tohto "covidového" leta som sa rozhodla, že je najvyšší čas, aby niekto pomohol autorom aplikácie preložiť jej texty aj do Slovenčiny. Keďže som nebadala, žeby sa k tomu niekto mal, nakoniec som sa rozhodla prispieť svojou chabou znalosťou angličtiny ja (pomohla mi aj pasívna schopnosť rozumieť poľskému jazyku) a preložiť texty aplikácie sama. V rade na testovanie som teda prekladala zamyslenia nad radostnými tajomstvami ruženca. 

Kompletný preklad celej aplikácie mi nakoniec (s dlhšími prestávkami) trval takmer deväť mesiacov, ale už je hotový a odoslaný autorom. Potom som dosť dlho čakala, kým slovenské texty zapracujú do novej verzie apky, ale zistila som, že už tam sú, takže ak chcete, môžete používať  Adopt a Life v slovenčine. 

[Podrobnejšie o mojom prekladaní - link]

Prekladala som aplikáciu Adoptuj Život (blog-link)

Ale späť k "dušičkám". Tento rok boli plnomocné odpustky pre duše v očistci rozšírené na celý november, tak som sa usilovala navštevovať s modlitbou cintorín čo najčastejšie. Napriek tomu, že oficiálne bolo povolené chodiť len na nevyhnutné cesty (do práce a pod., maximálne do prírody v extraviláne mesta), bola som vďačná za každodenné prechádzky z práce k cintorínu mojej babičky. Predstavovali pre mňa aj dávku každodenného pohybu, keďže som v tom čase prestala používať MHD.

Vlastne hneď z onoho pamätného prvého testovania sme si urobili malý výlet "do extravilánu" - k cintorínu padlých vojakov v I. svetovej vojne. Čerstvý vzduch a pohľad "až do Rakúska" mi urobili dobre.

Neskôr v priebehu novembra som stihla aj niekoľko nových objavov v rámci môjho obvyklého novembrového projektu - návštevy rôznych cintorínov

Blogy: 
Spomienka zosnulých - [link]
Vojenský cintorín v Petržalke-Kopčanoch + prechádzka popri rakúskych hraniciach [link]
Dušičkový týždeň [link]
Židovský neologický cintorín [link]
Mikulášsky cintorín [link]

Cintorín padlých v I. svetovej vojne, Petržalka - Kopčany

Pohľad do Rakúska [link]

Objavujem nové cintoríny (Židovský cintorín)

Návštevy "u babičky" [link]

V tomto roku (2020) som si vymyslela projekt - navštevovať a mapovať rôzne malé sakrálne objekty - kríže, kaplnky, obrázky, božie muky... Ale nakoniec sa mi to nepodarilo poriadne uchopiť, takže mám len niekoľko navštívených miest, niekoľko fotografií, ktoré postupne zanášam do mapy [link] a niekoľko plánov na ďalšie púte/výlety. Uvidíme, či sa mi podarí túto myšlienku nejako zmysluplne zhmotniť v budúcnosti.


Kovový kríž v chotári Plaveckého Štvrtka pri Malackách
- chcela by som o ňom zistiť viac.

November je tradične aj mesiac vďakyvzdania. Pri tej príležitosti spomeniem aj moju snahu každý deň a v každej veci hľadať niečo, čo môžem považovať za Boží dar. Hľadanie každodenných darov, za ktoré môžem byť vďačná, sa pre mňa stalo určitou kotvou a dôležitou psychohygienou v týchto časoch. Som vďačná za cestu vďačnosti, pretože mi priniesla úľavu a veľa radosti.

V novembri som si rôzne obdarovania začala kresliť podľa plánu už si ani nepamätám odkiaľ. Ale už od jari som sa snažila pridávať príspevky na tento blog. Každý týždeň sa mi určite nedarilo, ale myslím, že sa nájde niekoľko zaujímavých príspevkov ktoré sa oplatí prečítať. 

Blogy:
Vďačná chvíľka sa vracia [link]
Malé dôkazy veľkej lásky [link]
Jesenné premeny [link]
Adventná abeceda... [link]
Adventná abeceda... Š-Ž [link]

Nakreslená vďačnosť (November 2019)

Jesenné premeny [link]

A už je tu december. ZimaAdvent, Mikuláš, Vianoce, koniec roka... 

Blogy:
Čas adventu [link]
Mikulášov banán [link]
Adventná abeceda vďačnosti A-S [link]
Adventná abeceda vďačnosti Š-Ž [link]
Vianočný pozdrav [link]
Zimné kúzla [link]
V hmle [link]

Advent


[link]

Mikuláš


Betlehem po babičke

Vianoce

Hmla [link]

Zimné kúzla [link]

Každý náš (k)rok nech je pod ochranou Matky

Čoskoro pridám ďalší post so spomienkami na rok 2021. Nech sa s oboma minulými rokmi dôstojne rozlúčim, poďakujem sa za ne a za všetko požehnanie, ktoré mi priniesli (a ktoré som ja smela počas nich prinášať), a vykročím s novou radosťou zase do ďalšieho roka 2022. A to želám aj vám - aby ste mali radostné spomienky na to čo bolo a veľa síl a odhodlania do všetkého čo vás čaká.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...