sobota 26. decembra 2020

Adventná Abeceda Vďačnosti: Š - Ž

Radostný vianočný deň vám všetkým želám. 

Minule som vám chcela ukázať, aké dary od dobrého Pána Boha som našla na jednotlivé písmená abecedy. Stihli sme to zatiaľ po písmeno "S". Dnes by som chcela pokračovať a ukázať vám aspoň niekoľko vecí na písmená čo nám ostali (Š - Ž), za ktoré som vďačná.  

Šíry výhľad? Hm...

Šípky.

Š

V piatok, deň keď som hľadala dary na Š, sme plánovali cestu na chalúpku. Už som sa tešila na "Šíru krajinu" a výhľad na "Šíru" zeleň (alebo aká farba je teraz aktuálna). Ale hmla mi túto radosť nedopriala. Tak som si odfotila aspoň Šípky ozdobené kvapkami vody a zbytkami roztápajúceho sa ľadu. 

Uvarila som si Šálku čaju so Škoricou a Štrikovala darček. Prešli sme sa spolu (tmou) po Štrkovej ceste. A "Študovala" som angličtinu cez aplikáciu duolingo.

A za ten "šíry" výhľad som vďačná tiež. Aj keď som ho práve v tento deň nevidela. 

Štrikovanie, Tvorivosť, Vlna

T, Ť

Tvorivosť. Som vďačná za všetky chvíle, ktoré môžem venovať tvorbe niečoho pekného. Za výchovu, pri ktorej ma viedli k odvahe a chuti niečo tvoriť, vytvárať. Za schopnosti, za nadšenie pustiť sa vždy do niečoho nového a skúšať ako by sa dalo urobiť to či ono. Za radosť, ktorú mi prináša, keď niečo vyrobím i za relax, ktorý si môžem užívať pri samotnom procese tvorby. 

Teplo. Ďakujem za teplé ponožky, perinu, vestu z ovčej vlny... Som vďačná že máme strechu nad hlavou, takže môžeme bývať v suchu a teple. Som vďačná za ústredné kúrenie v meste, či možnosť prikúriť si v prípade potreby elektrickým radiátorom. No v srdci cítim veľkú vďačnosť za teplo "živého" ohňa v krbe na chalúpke. A samozrejme za teplo zo slnka. Aj keď sa nám zdá, že je zima, bez slnečného tepla by tu bolo mínus strašne veľa stupňov - zamrzlo by úplne všetko. 

Som vďačná za teplo rodinného krbu, za vzájomnú komunikáciu, vzťahy, lásku, prijatie... za spoločné chvíle pri odpočinku, pri práci, pri hre, pri modlitbe. Som vďačná za spoluprácu na veciach ktoré sú dôležité, aj pri tých, ktoré sú "len" milé. Som vďačná za teplo a svetlo sviečok na adventnom venci - a za spoločnú modlitbu pri ňom. Aj za modlitbu osamote. 

Za Ticho, v ktorom počujem ten Tichý nenásilný Boží hlas. Aj za hmlu okolo nás, ktorá zahaľovala okolie chalúpky po celý víkend kým sme tam boli. Hmla pohltila všetko, čo by ma mohlo vyrušovať - ukryla krásne výhľady aj pohľady, ktoré rušia, zvuky a pohyb ľudí a strojov okolo, dokonca aj cieľ cesty po ktorej som sa vybrala. Videla som len niekoľko krokov pred seba a len kúsok za seba či okolo seba. Nič nerušilo, mohla som počúvať hlas modlitby. Som vďačná aj za toto Tajomstvo, ktoré hmla ukrýva.

Ďakujem tiež za vymoženosti ako Telefón (a všetky telefonáty s blízkymi i s ľuďmi s ktorými som potrebovala niečo vybaviť). 
Alebo za Taniere (linklinklink) a všetko dobré, čo z nich môžeme jesť. Napríklad aj za Tvaroh v ovsenej kaši. ...

Ticho. Tajomstvo. (Hmla.)

Teplo

Teplo. Ticho. Tajomstvo.

Uhlíky

U. Ú

Ešte stále sme v našej útulnej chalúpke a ja si vďačne užívam teplo z krbu i teplé uhlíky, ktoré ešte hrejú, kým pôjdeme spať. Umyjem riad, upracem kuchyňu a pár drobností, čo sa ešte povaľujú po chate. Teším sa z jedla, ktoré sme mali z čoho uvariť. (Aj uhorka bola na tanieri.) A pri všetkých týchto prácach vnímam vďačnosť. Vďačnosť že vládzem a že mám pre koho pracovať, že mám domácnosť a všetko potrebné v nej. Že môžem používať tečúcu a dokonca teplú vodu. ... Hneď ráno som sa umyla, utrela, použila uterák a potom aj kuchynskú utierku. Učesala som sa. Počúvam svojimi ušami. Môžem sa učiť nové veci. ... A uvažovať o veciach vo svojom srdci. A napokon sa unavená - uložiť na spánok.

Tešili sme sa, že v týchto dňoch azda budeme pozorovať výnimočný Úkaz - konjunkciu "hviezd" (v skutočnosti planét). Jupiter a Saturn sú k sebe tak blízko, že voľným okom sa zdá, akoby žiarila len jedna veľká hviezda. Podobne ako v časoch narodenia Krista, keď tiež nastala takáto konjunkcia kráľovskej hviezdy (Jupiter) a hviezdy priraďovanej židovskému národu (Saturn) v súhvezdí rýb (ktoré je tiež židovským súhvezdím). Na chalupe je oveľa väčšia tma, než v meste a tak sme sa tešili, že si tento zaujímavý úkaz pozrieme vo vhodných podmienkach. Avšak prebehol bez nášho pozorovania, pretože hustá hmla zakrývala vo dne i v noci všetko, aj oveľa bližšie a jasnejšie veci než hviezdy. 
Čo už. Teším sa aspoň, že takýto úkaz na oblohe je, že o ňom viem a vnímam ho ako posolstvo prozreteľnosti - Som tu. Som s vami (som Emanuel) rovnako ako na tie prvé Vianoce. Chcem vás priviesť k sebe a darovať vám svetlo. Ja som svetlo, ktoré prichádza na zem. Poďte za mnou a budete mať svetlo večného života.

Som vďačná za uhol pohľadu, ktorý mi umožňuje prežívať radosť a vďačnosť bez ohľadu na okolnosti. Za Slovo, ktoré ku mne hovorí. Za vieru. Za istotu, že som milovaná - vždy a bez ohľadu na čokoľvek.

Výhra

V (W, X, Y)

Som vďačná za pobyt vonku. Za vanutie vetra vo vlasoch. Za vetrovku, ktorá ma pred ním chráni...
Ďakujem za vodu na pitie aj na umývanie. Aj za tú, ktorú vidím okolo seba v podobe ľadu zaujímavo obopínajúceho steblá trávy i halúzky trčiace do priestoru. 
Ďakujem za vlnu z ktorej môžem štrikovať. Aj za vrásky, ktoré sa mi vkrádajú do tváre. No najmä za vrásky na tvári mojej mamy... 

Ďakujem za výhru - knihu Skrytý Význam Vianoc.

Som vďačná za rozsvietený veniec i blížiace sa Vianoce

A ďakujem za samotnú VĎAČNOSŤ.

Veniec. Vianoce.


Zapálené 4 sviečky

Z

Zapálené 4 sviečky na adventnom venci. Vianoce už sú veľmi blízko! 
Zápalky, ktorými vieme urobiť oheň veľmi rýchlo.
Zlepovali sme linecké kolečká. Spolu. Vďaka za spoločný čas. Vďaka za urobenú prácu. Vďaka za prísľub dobroty na oslavu narodenia Spasiteľa.
Zuzka (Vlastne som vďačná za všetky Zuzky, ktoré poznám. Tak isto za mnohých ďalších ľudí, ktorých som nespomínala pri ich začiatočných písmenách. Ale táto konkrétna Zuzka pre mňa znamená veľmi veľa. A ja som vďačná, že som ju mohla počuť práve v tento deň. A na druhý deň sme sa videli, rozprávali a ja som jej mohla poslúžiť.)

Celý deň som si spievala pieseň na motívy proroka Sofoniáša, ktorého úryvok sme si práve čítali: 

♬ ♫ ♪  ♬ ♫ ♪  ♬ ♫ ♪
"Zaspievaj s radosťou, ó Jeruzalem! 
Zo srdca svojmu Bohu plesaj dcéra sionská
On radosť dáva, srdce rozospieva, 
raduj sa, veď s tebou býva tvoj Boh a Pán!"
♬ ♫ ♪  ♬ ♫ ♪  ♬ ♫ ♪

(Hudba - YouTube, Spotify)

Zápalky


Zlepujeme linecké pečivo

Ž

Ďakujem za žiaru vianočného stromčeka i žiaru v očiach ľudí. Za žiarovky - tie veľké, ktoré ktoré nám osvetľujú tmu, aj tie malé, čo nám spríjemňujú zimnú atmosféru. Za "žmurkajúce hviezdy" na nebi a že môžeme obdivovať ich krásu. 

Ďakujem za ŽIVOT. Ten pozemský, ktorý som dostala skrze mojich rodičov. Aj za život večný, ktorý nám priniesol Ježiš svojim narodením a smrťou a zmŕtvychvstaním. Pretože jedno bez druhého by nemalo zmysel. 

"... žmurkajúce hviezdy", žiarivé žiarovky

Abeceda prišla na koniec, advent skončil, sú tu Vianoce. 
...

Scéna narodenia

Betlehem po babičke

Pod stromčekom


Tieto figurky mám v spálni

A tento pastier je úplne nový.
Ježiško mi ho vytlačil na 3D tlačiarni. :)

...
A ja vám chcem znovu zaželať neutíchajúcu radosť v srdci (napriek tomu, že niekedy cítime aj bolesť a strach, náladu pod psa, smútok, alebo dokonca depresiu). Nech napriek čomukoľvek, čo nás v živote postretne nestrácame istotu, že... 

SVETLO PRIŠLO NA SVET A MY MÔŽEME KRÁČAŤ V JEHO SVETLE.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...