streda 18. novembra 2020

Dušičkový november: Mikulášsky cintorín


"Dom smútku" pri vstupe na cintorín.

Považovala som ho za kaplnku...


... ale nevidím tam znaky kresťanskej nádeje.

Radostný deň vám želám! 

Minule som vám sľúbila obrázky z Mikulášskeho cintorína v Bratislave, ktorý sme navštívili počas víkendu. Dnes svoj sľub plním. 

Mikulášsky cintorín (bývalý Katolícky cintorín v Podhradí) sa nachádza na svahu hradného kopca nad Dunajom. Donedávna jeho pokoj pod korunami starých stromov umocňoval pohľad na túto mohutnú rieku, dnes ich oddeľuje stavba River parku. Je to veľmi pôsobivý starobylý cintorín hneď v susedstve Židovského ortodoxného cintorína. Svätý Mikuláš, ktorého meno nesie, je patrónom lodníkov, botsmanov, kapitánov a všetkých, ktorých profesia je nejako spojená s vodou a európskou veľriekou a veru, medzi pochovanými je viacero spätých s lodnou dopravou a Dunajom.

Cintorín patril k Podhradiu, ktoré bolo kedysi samostatnou obcou. Oficiálne sa na ňom pochovávalo v rokoch 1784 - 1950, ale nájdu sa tu aj náhrobky s novším dátumom a čerstvými kvetmi. Viaceré zaujímavé osobnosti Bratislavy našli odpočinok na tomto mieste (o niektorých sa môžete dočítať napr. v článku na bratislava.sme.sk.) Nájdeme tu mnoho zaujímavých diel, aj keď viaceré z nich si už začína znovu privlastňovať príroda. Za najkrajšiu je považovaná neogotická hrobka Kittlerovcov, škoda len, že ju nechávame tak chátrať. (Tiež mi je ľúto, že sa mi nepodarilo urobiť viac kvalitnejších fotografií, ale počasie /a zarosené okuliare/ mi veľmi neprialo.)

Interier hrobky Kittlerovcov

Interiér ďalšej hrobky

















Ďakujem vám za návštevu a želám vám pokojný jesenný čas. 
Dovidenia nabudúce! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...