pondelok 28. decembra 2020

Zimné kúzla

V minulom príspevku sme sa pozerali do diaľky - a takmer nič sme pre hmlu nevideli. Dnes vám ukážem obrázky z tej istej prechádzky, ovšem tentoraz som zamerala pohľad na detaily zblízka. 

"Závoje ľadu" na tráve

"Závoje ľadu" na tráve, v pozadí hmla.

Všade vo vzduchu sa zrážala vysoká vlhkosť (hmla) a tá sa usádzala aj na predmetoch trčiacich do priestoru. Napríklad na tráve, alebo na halúzkach stromov. Ako to už v podobnom počasí býva, vlhkosť na steblách primŕzala. A keďže pofukoval vietor, kvapôčky vody sa usádzali (a mrzli) vždy na jednej strane. Takto vznikali doslova závoje ľadu. Pripadalo mi to krásne až fascinujúce. Fotografie síce nie sú tak pôsobivé, ako keď som to mohla vidieť naživo, ale verím, že sa vám tiež budú páčiť.

Ľad na konárikoch stromov

Na šípkach



To nie sú rozmazané fotografie,
ale množstvo mini-cencúľov "visiacich" do boku.
 

Detail

"Závoj mini-cencúľov" (cencúľ = česky rampouch)



Na ihličnatých stromoch



A už sme zase doma z prechádzky. Ešte som si odfotila trochu krásy u nás na pozemku a už sa môžem ísť zohriať do chalupy. 

Želám aj vám možnosť pohybu na čerstvom vzduchu (mrazivom, alebo aj nie) a oči otvorené pre krásu - či veľkú a zjavnú, alebo malú a nenápadnú, či už v diaľke, alebo celkom blízko. Lebo krása stvorenia ovlažuje srdce a prináša radosť a úžas. A obdiv a úctu k Stvoriteľovi.


2 komentáre:

  1. Krásné fotky, přeju ti požehnaný vánoční čas a vše dobré v novém roce.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Aj tene a vám všetkým Požehnaný čas Vianoc a celý nový rok.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...