nedeľa 6. decembra 2020

Mikuláš u nás doma

Radostný deň vám želám! 


Na sviatok svätého Mikuláša si každý rok nachádzame v čižme nejaký drobný chutný darček. Traduje sa, že ich tam zanechá samotný svätý Mikuláš, aby dodržal tradíciu obdarovávania. Predovšetkým kto bol dobrý a poslúchal, môže si nájsť od Mikuláša nejakú dobrotu. Tí, čo neposlúchali a hnevali svojich rodičov, obvykle našli v čižme uhlie, alebo cibuľu. 

Aspoň takto to fungovalo za môjho detstva. A keď som sa stala mamou ja, tiež sa vždy počas mikulášskej noci v našej domácnosti tajne objavil balíček s dobrotami. Ale dieťa mi už odrástlo, vyletelo z domu... a ja si myslím, že aj my dospelí potrebujeme aspoň raz do roka "potvrdenie, že sme boli dobrí". Alebo skôr potvrdenie, že niekomu na nás záleží? 

Tento rok to neboli balíčky s prebytkom sladkostí, neboli tam ani salónky na stromček a oriešky na štedrovečerný stôl. Nákupy si už obstaráme sami. Ale v čižme si každý z nás našiel podobizeň samotného Mikuláša. Veľmi zdravú - v podobe banánu. A v súlade so svojim láskavým duchom nám sv. Mikuláš pripísal odkaz vďačnosti za skutky lásky, ktoré sme konali my.




Ale čím to sv. Mikuláš kreslil na naše banány? Nie je to pero, nie je to nijaká farba vyrobená či kúpená... Žeby maľoval nebeským dotykom? 




(Pozor tajné! - V skutočnosti Mikuláš použil na kreslenie obyčajné špáradlo. Stačilo trochu potlačiť/narušiť vrchnú vrstvu banánovej šupky a o chvíľu sa samotný banán postaral o zvýraznenie kresby. Skúste si to niekedy, ak máte chuť experimentovať. :)  - Takto vyzerali pokreslené banány krátko po jeho zásahu.)



Želám vám radostné dni a veľa skutkov lásky. Aby vám mal aj na budúci rok Mikuláš za čo poďakovať. 



2 komentáre:

  1. To je mco pěkný nápad! Líbí se mi, že i taková tradice jako je Mikuláš se liší v každé rodině ;) Nám třeba Mikuláš nosil za okno nejen sladkosti, ale i něco slaného a i pár brmsbor a kamení za naše hřichy v půrběhu roku :D A ten banán asi zařadím přiští rok jako zpestření této tradice pro rodiče! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár. Nám vlastne tiež nosil rozličné dobroty, kľudne aj slané. A nezbedníkom niekedy zemiak (bramboru), alebo varechu či metlu (koště). Fantázii sa medze nekladú. :) A samozrejme sme si čižmy museli vyleštiťa nachystať na okno.

      Rodičia budú mať určite radosť. Teším sa aj ja.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...