utorok 11. januára 2022

Pápež František na Slovensku (September 2021)

Pri príprave článku o našom prežívaní minulého roku som si uvedomila, že som ešte nezdieľala naše dojmy z návštevy pápeža Františka na Slovensku. Tak sa to pokúsim napraviť:

Tešíme sa na príchod Svätého Otca (náš farský kostol)

V lete (2021) nás milo prekvapila správa, že pápež František sa v septembri chystá navštíviť Slovensko. Príde sem, na naše malé Slovensko! A nebude to len nejaká krátka zastávka cestou z Eucharistického kongresu v Budapešti, ale plnohodnotná štvordňová návšteva. Veľmi sme sa tešili, aj keď sme si neboli istí, ako zvládneme aktuálne protipandemické opatrenia. A jeho návšteva u nás bola naozaj krásna. Pápež mal bohatý program v Bratislave aj na východe Slovenska (v Košiciach a v Prešove) a na záver sme mohli spolu s ním sláviť svätú omšu v Šaštíne. 


.................................................................................
Z programu návštevy Svätého Otca na Slovensku:

Nedeľa 12. septembra
- Prílet na letisko v Bratislave
- Ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave
- Súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej

Pondelok 13. septembra
- Zdvorilostná návšteva u prezidentky republiky v "Zlatom salóne" Prezidentského paláca
- Stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave
- Stretnutie s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave
- Súkromná návšteva centra "Betlehem" v Bratislave-Petržalke
- Stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave
- Stretnutie s predsedom parlamentu a s predsedom vlády

Utorok 14. septembra
- Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej predsedal Svätý Otec pred Mestskou športovou halou v Prešove
- Stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX. v Košiciach
- Stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach

Streda 15. septembra (sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska)
- Svätá omša na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne
- Rozlúčkový ceremoniál na letisku v Bratislave a odlet do Ríma
.................................................................................

My sme si naživo užili najmä záverečnú svätú omšu v Šaštíne. Ale so záujmom sme sledovali celú pápežovu návštevu cez televízne prenosy (alebo záznam prenosov) a aspoň dodatočne sme si dopriali prechádzku po Bratislave na miestach, kde bol. 

Vítame pápeža - mestské hradby oproti Dómu sv. Martina

Dóm sv. Martina - prístupový "červený" chodník pre pápeža


Rybné námestie - priestor bývalej židovskej synagógy v tesnej blízkosti Dómu
Miesto stretnutia pápeža so slovenskou židovskou komunitou

Miesto stretnutia pápeža so slovenskou židovskou komunitou

Biele kreslo pre Svätého Otca
(Už je zabalené na prevoz)

Večerná prechádzka po Bratislave -
na miestach, kde bol
 "dnes" (13.9.2021) pápež František

*****


Osobne sme si však užili návštevu pápeža Františka v blízkosti národnej svätyne Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska v Šaštíne. Som vďačná, že som smela sláviť spolu s ním liturgiu svätej omše. Som vďačná, že sme sa spoločne zúčastnili tej istej "večere Pánovej", spolu sme slávili Ježišovu obetu za nás a prijímali Ježišovo najsvätejšie Telo... 

Z homílie Svätého Otca ma oslovili tri vlastnosti našej nebeskej Matky Márie. 

1.) Mária je matkou putovania - hneď ako sa dozvedela, že sa stala Matkou Boha, vydáva sa na cestu k svojej príbuznej Alžbete. "Nepovažovala za výsadu svoje povolanie stať sa Matkou Spasiteľa, nestratila jednoduchú radosť zo svojej poníženosti po tom ako ju Anjel navštívil, nezostala stáť a nečinne kontemplovať samú seba medzi štyrmi stenami svojho príbytku. Naopak, žila svoj dar ako poslanie, cítila potrebu otvoriť dvere a vyjsť z domu, stala sa živým stelesnením tej netrpezlivosti, s akou Boh túži prísť k všetkým ľuďom a spasiť ich svojou láskou. Preto sa Mária vydáva na cestu: Namiesto pohodlnosti zvykov si vyberá neznáme cesty, namiesto stability domácnosti namáhavú chôdzu, namiesto bezpečnosti pokojnej religióznosti riziko viery, ktorá sa otvára novým výzvam a tak sa stáva darom z lásky k blížnemu. 

Celý Máriin život bude cestou za jej Synom, ako jeho prvej učeníčky, až do cieľa, na Kalváriu, pod jeho kríž. Mária neustále kráča. Takto je vzorom viery pre tento slovenský národ: viery, ktorá sa vydáva na cestu, ... vždy na púti, v hľadaní Pána. 

Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou, vychádzate zo svojho vnútra, nesiete v batohu svoje radosti a bolesti a robíte zo svojho života púť lásky k Bohu a k bratom a sestrám. Ďakujem za toto svedectvo! A prosím vás, zostaňte na ceste, stále! Nezastavte sa! 

... "Nezastavte sa!", lebo keď sa Cirkev zastaví, ochorie."

2.) Máriina viera je zároveň prorockou vierou. Ona je proroctvom Božieho diela v dejinách, Jeho milosrdného konania, ktoré vyvracia logiky sveta, povyšuje ponížených a rozptyľuje tých, čo v srdci pyšne zmýšľajú. ... Ako Nepoškvrnená Panna, Mária je ikonou nášho povolania: ako ona, aj my sme povolaní byť svätými a nepoškvrnenými v láske, stávajúc sa obrazom Krista. 

Simeon povedal: "On je ustanovený na pád a na povstanie pre mnohých v Izraeli a na znamenie, ktorému budú odporovať". Nezabudnime na to, že nesmieme redukovať vieru na cukor, ktorý osladzuje život. To nesmieme. Ježiš je znamením, ktorému budú odporovať. Prišiel, aby priniesol svetlo tam, kde bola tma, čím sa temnota dostala na svetlo a musela ustúpiť. Preto proti nemu temnoty stále bojujú. Kto prijíma Krista a otvorí sa mu, vstane z mŕtvych. Kto ho odmieta, uzatvára sa do tmy a je príčinou vlastnej skazy. Svojim učeníkom Ježiš vysvetlil, že nepriniesol pokoj na svet, ale meč: totiž jeho Slovo je ako dvojsečný meč, vniká do našich životov, oddeľuje svetlo od temnoty a vyzýva nás si vybrať. Hovorí: "Vyber si!" Pred Ježišom nik nemôže ostať vlažný alebo "sedieť naraz na dvoch stoličkách". Nie, to sa nedá. Prijať ho znamená súhlasiť s tým, aby u mňa odhalil protirečenia, modly, vnuknutia zla, a aby sa pre mňa stal vzkriesením, lebo On ma dvíha, podáva mi ruku a pomáha mi znovu začať. Vždy znova ma dvíha. 

A práve takýchto prorokov potrebuje aj dnešné Slovensko. .... Nejde o to, aby sme boli k svetu nepriateľskí, ale aby sme boli vo svete znamením, "ktorému budú odporovať", kresťanmi, ktorí vedia svojím životom ukázať krásu Evanjelia, ľuďmi, ktorí nastoľujú dialóg, kde sú odlišné postoje, ktorí zjavujú bratský život, kde v spoločnosti panuje rozdelenie a nesvornosť, ktorí šíria príjemnú vôňu prijatia a solidárnosti tam, kde často prevládajú osobné a kolektívne formy sebectva. 

3.) A napokon Mária je Matkou súcitu. Žena, ktorá sama seba nazývala "služobnicou Pána" a ktorá sa s materinskou starostlivosťou postarala o to, aby nechýbalo víno na svadbe v Káne, sa spolu so Synom podieľala na spásonosnom poslaní a išla s ním až pod kríž. V tej chvíli, v mučivej bolesti, ktorú zažila na Kalvárii, pochopila Simeonovo proroctvo: "A tvoju vlastnú dušu prenikne meč". Utrpenie umierajúceho Syna, ktorý na seba vzal hriechy a bôle celého ľudstva, preniklo aj ju. Ježiš s rozkmásaným telom, muž bolestí, ktorého zohyzdila zloba; Mária, s rozdrásanou dušou; súcitná Matka, ktorá zbiera naše slzy a zároveň nás utešuje a pripomína nám, že v Kristovi je konečné víťazstvo. 

Mária, Bolestná Matka, jednoducho zostáva pod krížom. Stojí pod krížom. Neutečie preč; nesnaží sa zachrániť is život; nepoužíva ľudskú lesť ani duchovné anestetiká, aby sa vyhla bolesti. Toto je dôkaz súcitu: zostať pod krížom. Zostať s tvárou plnou sĺz, ale s vierou človeka, ktorý vie, že vo svojom Synovi Boh premieňa bolesť na radosť a víťazí nad smrťou. 

Aj my, so zrakom upretým na Bolestnú Pannu Máriu, sa otvárame viere, ktorá sa stáva súcitnou a vedie nás zdieľať svoj život s tými, ktorí sú zranení, trpia alebo sú nútení niesť na pleciach ťažké kríže. Bratia a sestry, viera, ktorá nie je abstraktná, ale pobáda nás vcítiť sa a byť solidárnymi s núdznymi. Táto viera, podľa Božieho štýlu, pokorne a bez rozruchu odstraňuje bolesť sveta a zavlažuje spásou brázdy dejín. 

Drahí bratia a sestry, nech vám Pán navždy zachová úžas, nech vám zachová vďačnosť za dar viery! A nech vám Preblahoslavená Panna Mária vyprosuje potrebnú milosť, aby vaša viera bola vždy na ceste, aby mala nádych proroctva a bola vierou bohatou na súcit.

Celá homília pápeža Františka v Šaštíne z 15. septembra 2021 - [link]

Šaštín, 15. 9. 2021 - Boli sme tam!

Skoro ráno - ešte potme spoločne čakáme na príchod pápeža


Pomaly svitá (5:54)

7:03

7:30

Sme tu! Nevyspatí, ale spokojní...

... a s nami veľa ďalších ľudí.


Pápež prichádza (9:09)

Dúfali sme, že pôjde aj okolo nás, ale videli sme ho len z diaľky

Svätý Otec vchádza na pódium, aby začal sláviť sv. omšu. (9:52)

Začiatok sv. omše (9:56)

(11:26)

(11:26)

(11:29) Záverečné požehnanie

Siesta/agape/olovrant po sv. omši (11:52)

Pomaly odchádzame domov (12:21)




Chcem nielen spomínať na túto vzácnu návštevu, ale hlavne si pripomínať myšlienky, ktoré nám pápež František chcel odovzdať a žiť z milostí, ktoré nám priniesol a vyprosoval. 

Nech nám Pán navždy zachová úžas, nech nám zachová vďačnosť za dar viery! A nech nám Preblahoslavená Panna Mária vyprosuje potrebnú milosť, aby naša viera bola vždy na ceste, aby mala nádych proroctva a bola vierou bohatou na súcit.

A vám takisto želám, aby ste životom kráčali s radosťou a vďačnosťou. A nech vás vaše životné cesty vedú zmysluplne k radostnému cieľu spolu s ľuďmi blízkymi vášmu srdcu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...