nedeľa 6. decembra 2020

Čas adventu



V nedeľu, akurát na svätého Ondreja, sa začal advent. Čas stíšenia, čas očakávania, čas prípravy. Čas, kedy si zvyčajne pripravujeme príbytky na veľký sviatok, chystáme dobroty na oslavu, zdobíme, kupujeme, zháňame darčeky... a pokúšame sa užiť si ten sviatočný čas. Alebo...? 

Aj pre mňa je advent prípravou na Vianoce. A samozrejme mnohé z tých vecí vymenovaných vyššie sa pokúšam stihnúť tiež. Ale podstatné je pre mňa niečo iné. Chcem pripraviť v prvom rade svoje srdce - na príchod Spasiteľa. 

Ako som kdesi čítala alebo počula, na Vianoce si pripomíname hneď trojaký príchod Pána Ježiša. Spomíname na jeho narodenie v Betleheme pred cca 2000 rokmi. Pripravujeme sa na Jeho príchod na konci vekov, keď príde súdiť svet a vovedie svojich verných do slávy. Ale nesmieme zabudnúť na Jeho prichádzanie do nášho života teraz, do našich všedných dní. Ako povedal pápež František počas modlitby Anjel Pána na Prvú adventnú nedeľu, On k nám prichádza tromi spôsobmi - v Božom Slove (Biblii), v Eucharistii (Sviatosti Oltárnej) a v našich blížnych, bratoch a sestrách, ako hovorí v Evanjeliu: "Čokoľvek ste urobili jednému z mojich bratov, mne ste urobili." 

A tak očakávam nie v prvom rade radosť z krásne vyzdobeného stromčeka, vianočných rozprávok a dobrôt od výmyslu sveta. Ale chcem prežiť radosť z prítomnosti môjho Pána. 

Ale už vám ukážem nejaké obrázky z toho, ako sa pokúšam vniesť do nášho príbytku aj trochu tej adventnej krásy a atmosféry. :)




Vila som adventný veniec. Z borovicovej čečiny vlastnoručne nazbieranej v lese. Halúzky som priväzovala na jednoduchý korpus vytvarovaný z hrubšieho drôtu a zdobila prírodným materiálom (biele sviečky, bukvice, mašličky z lyka). V nedeľu sme ho zaniesli do kostola, kde ho kňaz pred sv. omšou požehnal. "Aby nám ako znak nádeje pripomínal život a sväté spoločenstvo, a aby sme v týchto dňoch rástli v Božej milosti."


Už je na svojom mieste v centre rodinného života na jedálenskom stole. 

Vedľa váza s halúzkami - barborkami. Nazbierala som ich trocha skôr, ale dúfam, že aj tak vykvitnú. Tentoraz skúšam orgován, tak som zvedavá. Ale nemám ich tam len kvôli tradícii a očakávaniu kvetov - aj keď je to pekná symbolika - nový život, krása uprostred zimy, radosť, farby uprostred šedivosti. 

Halúzky zároveň slúžia ako podklad pre "Strom Jesseho". Každý deň si na ne zavesím obrázok vyjadrujúci kúsok z dejín spásy. Od stvorenia sveta, cez dejiny starozákonných praotcov až po zvestovanie a narodenie Ježiša. (O strome Jesseho píšem napr. link, link, link, link...)





K atmosfére adventu u nás patrí aj tento vianočný kaktus. Keď som ho kúpila na svätého Ondreja (k meninám) pred pár rokmi, kvitol na bielo. Časom získal takýto červenkastý odtieň - kvety do ružova, listy tiež s jesenným sfarbením. Ale kvitne pravidelne vždy okolo sviatku sv. Ondreja. Do Vianoc nikdy nevydrží. 

A lampáše sú už pripravené na cestu na roráty - svätú omšu ku cti Panny Márie skoro ráno ešte za tmy len pri svetle sviec. Aby sme precítili, že "svetlo prišlo na svet, ale tmy ho neprijali". "On do tmy našich dní nám dáva svoj oheň." A "svetlo Kristovo nám žiari v tme"... 



A tu už je kúsok z môjho modlitebného denníka.



Svetlo sviečky.



Druhá adventná nedeľa - dve sviečky. Svetla pribúda. 
Vianoce sa blížia. Oslava narodenia toho, ktorý o sebe povedal: "Ja som svetlo sveta".




Modlitba pri venci. Božie slovo. Rozjímanie. Tichá prítomnosť s Tým, ktorý ma tak veľmi miluje. Ruženec - v advente obzvlášť radostný. 

(Ak sa chcete ešte počas tohto adventu inšpirovať, odporúčam napríklad každodenné zamyslenia a modlitbu z Adventného kalendára V.I.A.C. od spoločenstva Emauzy - link, alebo Adventnú výzvu od spoločenstva Efata - link)


A zápalky s vianočným motívom. Pôvodne mal byť dušičkový, ale vykľula sa z toho vianočná sviečka. Obrázok je namaľovaný obyčajnými farbičkami na obdĺžniku obyčajného bieleho papiera a prilepený na obyčajnú zápalková škatuľku obyčajným tyčinkovým lepidlom. Ak sa vám páči, môžete si s radosťou vyrobiť podobnú škatuľku aj vy.


A to je na dnes všetko. Želám vám pokojné a radostné dni. Nech vo vašom srdci rastie svetlo podobne ako na našom adventnom venci. A nech sa aj vo vašej rodine zrodí radosť a láska podobne ako v betlehemskej maštali. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...