sobota 27. februára 2021

Kalvária v Novej Bani

7. november 2020


Želám vám radostný deň. 

Chcela by som nadviazať na tradíciu, keď vám každý pôstny piatok ukážem niektorú krížovú cestu, či kalváriu, ktorú sme navštívili. Je pravda, že už druhý pôstny piatok tohto roka bol včera, ale skúsim aspoň trošku chytiť čas za pačesy a prinášam vám obrázky z novobanskej kalvárie. 

.......................................................
Zistila som, že nie každý vie, čo si predstaviť pod pojmom kalvária, alebo krížová cesta, tak si dáme na začiatok trošku teórie. 

Zmyslom sviatkov Veľkej noci je pripomenúť si, čo pre nás Ježiš - Boží Syn urobil. Že dovolil ľuďom aby ho pribili na kríž a zabili. Že za nás prijal tak veľké utrpenie, pretože vzal všetky naše hriechy na svoje plecia. Ale to nebol koniec. On vstal z mŕtvych. Premohol smrť a priniesol nám večný život. 

Chceme si pripomínať Jeho obeť, a to nielen na Veľkú noc. Nábožní ľudia chceli mať aj vo svojom okolí miesto, kde môžu prežívať tieto udalosti v modlitbe a rozjímaní. Preto máme na rôznych miestach Slovenska tzv. Kalváriu. (Kopec, na ktorom stál Kristov kríž sa volal Kalvária, alebo po hebrejsky Golgota - lebka.) Kalvária teda môže byť len samotný kopec, alebo skôr zobrazenie krížov, ktoré boli na ňom. Uprostred je kríž nášho Spasiteľa Ježiša Krista. Vedľa sú často zobrazené ďalšie dva kríže s dvoma lotrami, ktorí boli podľa Biblie ukrižovaní vedľa neho. Súsošie často dopĺňa zobrazenie jeho matky Márie a prípadne aj ďalšie postavy zo scény ukrižovania, ako ich poznáme z Evanjelií. (viď napr. tento obrázok z Fatimy - link)

Chceme si však pripomínať okrem samotného ukrižovania (a zmŕtvychvstania) aj celú cestu, ktorú musel Ježiš prejsť s krížom na pleciach. Z Evanjelia vieme, že Ježiš si sám niesol kríž až na vrchol. Niektoré scény z tejto cesty máme zachytené v Evanjeliách, iné sa zachovali ústnym podaním ako tradícia. Postupne sa z mnohých pohľadov na Ježišovu cestu s krížom ustálilo tzv. 14 zastavení krížovej cesty. Pod pojmom "krížová cesta" si teda môžete predstaviť 14 (niekedy je to iný počet) "zastavení", ktoré nám pripomínajú rôzne udalosti z Ježišovej cesty s krížom. Niekedy je to len 14 krížov s číslami (napr.  linklink), veriaci už vedia, ktorú časť Ježišovej cesty zobrazuje ktoré číslo. Inokedy sú to obrázky zavesené napríklad na stromoch (link), alebo v jednoduchých kamenných/murovaných, či drevených, alebo kovových prístreškoch (link, link, link). Ale môžeme nájsť aj umelecky spracované architektonické prvky, keď sú jednotlivé zastavenia stvárnené v samostatných murovaných kaplnkách (linklink, link), prípadne je krížová cesta spracovaná ešte iným spôsobom (link, linklink).

Takáto "krížová cesta" je často tiež nazývaná kalváriou, pretože je situovaná na svahu Kalvárie, na ktorej bol Ježiš ukrižovaný a väčšinou je zobrazenie ukrižovania (samotná Kalvária) jej súčasťou.
......................................................

A teraz vás už pozývam na krížovú cestu v Novej Bani.



Pred samotným prvým zastavením je "Kaplnka trpiaceho Krista". Tu sa môžeme pomodliť prípravné modlitby a upriamiť svoje srdce na cestu, ktorú chceme prežívať. Možno nám v tom pomôže aj výjav rozlúčky Ježiša s Máriou pred tým, ako nastúpil na cestu utrpenia. 

História kalvárie v Novej Bani.

Výjav "Rozlúčka Ježiša s Máriou" vo vnútri kaplnky


Jednotlivé zastavenia krížovej cesty tvorí kovový reliéf umiestnený v jednoduchej murovanej kaplnke. Pôvodne boli výjavy farebné - kolorované. Minulý rok (2020) bola však táto krížová cesta obnovená a teraz majú decentnú hnedú farbu. 


I. zastavenie: Pán Ježiš je odsúdený na smrť.

Prvé zastavenie: Pán Ježiš je odsúdený na smrť.

Ježiš bol odsúdený na ukrižovanie. Musí vyniesť kríž až na vrch Golgotu/Kalváriu. Potom ho naň pribijú a on na ňom zotrvá až do svojej smrti. 

A mne dnes príde zaťažko, keď sa zdá, že budem "odsúdená" na zotrvanie vo svojom okrese - bez možnosti cestovať napr. ku kalváriám v iných okresoch. Chcem aj svoju nespokojnosť s nemožnosťou ísť tam, kam by som chcela, obetovať a prežívať ako spôsob zjednotenia sa s Kristom. Aj keď sa to zdá byť v porovnaní s inými krížmi maličkosť. Ale viem, že aj to sa počíta. 

Poslušnosť. Ježiš prijal svoje odsúdenie z poslušnosti. Poslúchol vôľu svojho Otca (Boha). A tiež z lásky k nám, ľuďom, ktorých svojou smrťou vykúpil. Chcem aj ja prijať všetky obmedzenia ako výraz poslušnosti môjmu nebeskému Otcovi (Bohu) a z lásky k ľuďom, ktorých chceme chrániť pred nebezpečenstvom nákazy.


II. zastavenie: Pán Ježiš berie kríž na svoje plecia.

Druhé zastavenie: Pán Ježiš berie kríž na svoje plecia.

On povedal: "Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma."

Chcem aj ja každý deň ochotne vziať všetky ťažkosti, ktoré ma čakajú, obrátiť svoje srdce k Tebe a nechať sa viesť. Ísť za Tebou, nech ma to bude stáť čokoľvek. 


III. zastavenie: Pán Ježiš prvý raz padá pod krížom.

Tretie zastavenie: Pán Ježiš prvý raz padá pod krížom. 

Dnes mi hovoríš, aby som sa zbytočne netrápila svojim pádmi. Keď sa potknem, keď niečo nezvládnem, keď budem mať pocit, že som zlyhala - nemusím si brať silu ešte aj tým, že si budem svoj "pád" donekonečna vyčítať. Stačí, keď Ti ho odovzdám a potom (s Tvojou pomocou) zase vstanem a budem kráčať ďalej - za Tebou.


IV. zastavenie: Ježiš sa stretáva so svojou Matkou

Štvrté zastavenie: Pán Ježiš sa stretáva so svojou Matkou. 

Stretnutie s matkou. Ako veľmi musela bolieť bolesť milovanej osoby. Ako veľmi ma bolí, keď sa pre moju bolesť trápia tí, ktorých milujem (a ktorí milujú mňa)... 

Pri tomto zastavení sa chcem modliť za všetky mamy, ktoré sa trápia pre bolesť svojich detí. 



V. zastavenie: Šimon Cyrénsky pomáha Pánu Ježišovi niesť kríž

Piate zastavenie: Šimon Cyrénsky pomáha Pánu Ježišovi niesť kríž. 

Šimon pomohol Ježišovi z donútenia. Ešte nevedel... nechcelo sa mu do toho, ale vojaci ho prinútili a on musel niesť Ježišov kríž. Ďakujem, že pomoc má zmysel - dokonca aj vtedy, keď je vynútená. 

Dnes sa chcem modliť za tých, ktorí sa starajú o chorých. Či už sa prihlásili do služby dobrovoľne, alebo pracujú preto, lebo musia. Modlím sa, aby to robili trpezlivo a aby aj cez nich Ježiš prejavoval chorým svoju lásku. 


VI. zastavenie: Veronika utiera Ježišovi tvár

Šieste zastavenie: Veronika utiera Pánu Ježišovi tvár.

V hlave mi znejú slová piesne:
(melódia - link)

"Tvár krvou a potom zmáčanú bolesťou, čo za nás dal. 
Hlavu mal korunou zráňanú a kríž si na plecia vzal. 
Tí, ktorí cítia s ním, hlavy klonia a boja sa prísť k nemu, 
tu všetky zraky sa upreli na jednu jedinú ženu. 

Žena sa cez zástup prediera, o chvíľu stojí pred ním. 
Šatkou mu jeho tvár utiera - odvahy a lásky čin.  
Vojaci kruto ju odsotia a ľud sa na nich len díva, 
to sama ešte nič netuší, nevie, čo pri sebe skrýva.

Kráčala tou cestou krížovou a v ruke si držala 
plátennú šatku ktorou jeho tvár láskavo pohladila. 
Jediná z nich mala odvahu utrieť tú strápenú tvár, 
a on jej na šatke plátennej obraz svoj zanechal."

A rozmýšľam, ako by som sa zachovala ja. Súcit mi nechýba... ale odvaha. Naozaj neviem, či by som našla odvahu vystúpiť z davu a urobiť ten "malý" skutok lásky. Prosím o silu, aby som aj v bežných situáciách neváhala urobiť to, k čomu ma Boží Duch nabáda. Aj keď by to bola maličkosť. Aj keď by som sa bála, čo na to povedia iní. 


VII. zastavenie: Pán Ježiš druhý raz padá pod krížom

Siedme zastavenie: Pán Ježiš druhý raz padá pod krížom.

Niekedy padáme znovu a znovu. Ani Ježiš sa nevyhol tejto skúsenosti. Nemusíme sa báť, on vie, čo prežívame. A chce, aby sme ho nasledovali. Ďalej a ďalej. Stále ísť za Ním. Až na kalváriu - a potom do slávy vzkriesenia. 

Prosím, pomáhaj nám, aby sme neupadali do malomyseľnosti keď padneme znovu a znovu. Pomáhaj nám vždy znova vstať a ísť za tebou. A aj keď už telo nedovolí vstať, nech duša nikdy neopustí tú cestu, po ktorej ma vedieš. 



VIII. zastavenie: Ježiš napomína plačúce ženy


Ôsme zastavenie: Pán Ježiš napomína plačúce ženy. 

"Neplačte nado mnou ale plačte samy nad sebou a nad svojimi deťmi." 

Ježiš upriamuje našu pozornosť na zmysel toho, čo sa deje. Keď ho budeme ľutovať, jeho bolesť sa nezmenší. Ale môžeme sa postarať, aby to čo prežíva malo pre nás zmysel. Niekde som počula, že keď sa v Getsemanskej záhrade potil krvou, najväčšie utrpenie mu spôsobovalo vedomie, pre koľké duše bude jeho obeť zbytočná. 

Vždy, keď uvidím utrpenie vo svete, chcem prežívať súcit. Ale ešte viac si chcem uvedomovať, že je to aj môj hriech, ktorý dovoľuje bolesti byť na tomto svete. Chcem v prvom rade ľutovať svoje hriechy - až potom, v spojení s "nekonečnou láskou" budem schopná naozaj pomôcť a mierniť bolesť iných. 



IX. zastavenie: Pán Ježiš tretí raz padá pod krížom

Deviate zastavenie: Pán Ježiš tretí raz padá pod krížom.

Už nevládze. Už nemá žiadne sily. 

Prosím za všetkých, ktorí už nemajú síl. A tiež za mňa, keď raz budem "v koncoch". Nech sa vieme spojiť s tebou. Aj v tej slabosti. Aj v nemohúcnosti. Aj vtedy, keď už nemáme síl vôbec na nič. Nech sa nikdy nevzdáme, ale vždy pozývame teba, večnú lásku, do všetkého, čo prežívame. 



X. zastavenie: Pánu Ježišovi vyzliekajú šaty

Desiate zastavenie: Pánu Ježišovi vyzliekajú šaty.

Dal všetko. Nenechal si nič pre seba. Ani len šaty, ktoré mal oblečené. 

Chcem sa aj ja ochotne vzdávať všetkého. Svojho času, svojho pohodlia, svojich plánov, aj vecí, ktoré zapratávajú priestor v byte, či v mojej duši. 


XI. zastavenie: Pána Ježiša pribíjajú na kríž

Jedenáste zastavenie: Pána Ježiša pribíjajú na kríž.

Bolesť. Nemohúcnosť. Obeta. 

Ďakujem, Ježiš. A prosím, nedovoľ aby som ťa niekedy zradila, alebo zaprela. Chcem vždy a vo šetkom patriť tebe. 




XII. zastavenie: Pán Ježiš na kríži zomiera


Dvanáste zastavenie: Pán Ježiš na kríži zomiera.

Je dokonané. Koniec. Smrť. (A víťazstvo, ale to tí, ktorí ostali pod krížom "sami", ešte nevedia.)

Chcem tráviť veľa času adoráciou kríža. Aby som sa učila láske. Lebo toto je skutočná láska. Zomrieť za tých, ktorých miluješ. Uč ma láske. Uč ma, prosím, nebáť sa kríža. Uč ma nebáť sa pravej lásky a obety.

"Čo je láska, spoznali sme z toho, že on za nás dal život. Aj my sme povinní dávať život za bratov." (1 Jn 3, 16)

Už sme na vrchole. Je odtiaľto nádherný výhľad.



XIII. zastavenie: Pána Ježiša skladajú z kríža

Trináste zastavenie: Pána Ježiša skladajú z kríža. 

Ježišovo mŕtve telo skladajú z kríža dole. Musia sa ponáhľať. O krátky čas začne nový deň (sobota - sabat) a veľkonočné sviatky (Pesach). Nie je čas ani len na to, aby ho namazali voňavými olejmi, ako bolo u Židov zvykom pochovávať. Sklamanie bolo veľké, obrovské. 

Chcem obetovať aj ja svoje malé každodenné sklamania. Keď sa budú veci kaziť. Keď ani to málo, čím by som chcela zmierniť bolesť mi nebude dopriate. Nech vtedy nevládne v mojom srdci depresia a hnev, ale nádej a láska. Nech sa aj v tom stave sklamania dokážem zjednotiť s Tebou - Láskou. Nech aj ten pocit nedostatočnosti ochotne obetujem spolu s Tvojou vykupiteľskou obetou.



IV. zastavenie: Pána Ježiša ukladajú do hrobu

Štrnáste zastavenie: Pána Ježižša ukladajú do hrobu.

Blízko bol nový hrob, v ktorom ešte nikto neležal. Jeho majiteľ Jozef z Arimatei ochotne poskytol svoj hrob. Ježiša doň uložili a vchod privalili veľkým kameňom. A s ním pochovali aj svoje nádeje. Ježiš bol v očiach ľudí veľký prorok, učeníci v ňom spoznali sľúbeného Mesiáša, ktorý zachráni svoj ľud a bude kraľovať naveky. A teraz - je mŕtvy. Všetkému je koniec. Zatvárajú sa do večeradla a nechápu... 

Nevedia, že práve toto je cesta, ktorou nás všetkých Mesiáš zachránil. Nechápu (hoci im to Ježiš predpovedal), že Spasiteľ "musí mnoho trpieť ... zabijú ho, ale tretieho dňa vstane z mŕtvych." (Lk 9.22) 

Prosím, pripomínaj aj mne, zvlášť vo chvíľach, keď budem pociťovať sklamanie a beznádej - že Ty si Bohom. Tvoje plány sú vždy dobré. Tvoje cesty nie sú mojimi cestami a ja často nechápem, prečo práve "toto" sa "muselo stať". Ale Ty už vieš, že v čom ja vidím prehru, nakoniec povedie k oveľa cennejšiemu víťazstvu. 

Ukrižovaný Ježišu, zmiluj sa nad nami. 

Kostol Svätého Kríža

Interiér kostola

Kalvária zobrazená vnútri kostola - ako oltárny obraz

Už sme prešli celú krížovú cestu. Na vrchole nás čaká drevený kríž a kostol s výjavom ukrižovania vo vnútri. A tento rok pribudlo ešte jedno "zastavenie" - pripomienka, že aj choroby a nešťastia nás majú privádzať k Bohu. On prechádza s nami všetky naše krížové cesty. Aj tú, ktorá sa týka choroby. A my by sme tie svoje krížové cesty mali prechádzať tiež spolu s ním. Aby mali zmysel. Aby nás priviedli až k slávnemu zmŕtvychvstaniu. Aby sme sa dostali k víťaznému koncu. 

Pretože zmyslom každej bolesti je láska. 





Želám vám pokojné dni, vytrvalosť v láske a nech v každej bolesti, ktorá vás postretne nájdete jej zmysel a niekoho, kto ju ponesie s vami. Pokoj, radosť a vedomie že ste milovaní nech je vo vašom srdci každý deň.


.......................................................................
Ďalšie zdroje informácií o tejto kalvárii: 
Začiatok krížovej cesty: GPS: N 48° 25,249' E 018° 38,290'
Vrchol kalvárie: GPS: N 48° 25'12", E 18° 38'07"

.....................................................
Kalvárie, ktoré sme už navštívili (a zdokumentovali):
2011:
Nová Baňa
Banská Štiavnica (mimo pôstu - vrámci väčšieho výletu)
2012:
Doľany
Doľany ešte raz 
Hronský Beňadik
2013:
Vajnory
Marianka
2014:
Dolné Orešany 
Smolenice 
Trnava
Hliník nad Hronom 
Brestovany
Nitrianske Pravno - Solka 
2015:
Stupava, Kúty, Šaštín
Bratislavská Kalvária 
Bratislavský hradný vrch
Topoľčianky 
Dubová 
2016: 
Hronský Beňadik (znovu) 
Dvory nad Žitavou 
Báč 
Ostrov Krk (Croatia) 
Frauenkirchen, Annakapelle (Austria)
2017:
La Salette (France)
La Salette - bazilika (France) 
Lourdes (France)
Fatima (Portugal)
Frauenkirchen (Austria)
Annakapelle (Austria)
Licheň (Polska)
2018
Marianka v zime
Svätý Jur - Pustý kostolík
Kaplnka v DS Charitas, Bratislava
Kalvarienberg Eisenstadt (Austria) - zatiaľ len zvonku
2019
Drevené plastiky u Františkánov, Bratislava
Bratislava - Kramáre
Krížová cesta - Starý Smokovec
2020
Mimo pôstu:
Nová Baňa (+ vysvetlenie pojmov)

Navštívené kalvárie na mape:


2 komentáre:

  1. Som tunajší, domorodec a tento príspevok je výborný o kalvarii v Novej Bani.
    Ďakujem i za nádherné obrázky. Ján

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za povzbudivý komentár.
      Želám vám pokojné a radostné dni. Letitia.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...