sobota 4. marca 2023

Krížová cesta - Červený kameň



Želám vám pokojný pôstny čas. 

Zajtra sa začína druhý pôstny týždeň a ja vám prinášam niekoľko obrázkov z ďalšej slovenskej kalvárie a priľahlej krížovej cesty. Tentoraz ide o súbor sôch v blízkosti areálu hradu Červený kameň. Vlastne nejde v pravom zmysle o krížovú cestu, ale sú tu súsošiami zobrazené tajomstvá bolestného ruženca. Môžeme spoločne s Máriou postupne putovať od jedného zastavenia k druhému a rozjímať nad utrpením, ktoré pre nás podstúpil náš drahý Spasiteľ. 


Počas našej prechádzky na nás z vysokého stĺpa dohliada Mária, kráľovná a matka - s malým dieťaťom na rukách. 




Kúsok od nej je prvé zastavenie tohoto bolestného putovania: Lúčenie Ježiša so svojou matkou, ktoré sa v minulosti často kládlo na začiatok krížovej cesty. 





Kúsok ďalej, keď prejdeme cez hradskú cestu, dostávame sa k prvému ružencovému tajomstvu: Ježiš, ktorý sa pre nás krvou potil. Tento výjav hovorí o Ježišovej modlitbe v Getsemanskej záhrade, kde prežíval naozaj veľkú úzkosť. Tak veľkú, až mu vyrazil na tele krvavý pot. No aj tak prijíma Otcovu vôľu slovami: "... ale nie ako ja chcem, ale ako ty." Na druhom podstavci vidíme anjela, ktorý ho potom posilňoval.
Čítanie z Evanjelia: 
Potom vyšiel von a ako zvyčajne šiel na Olivovú horu a učeníci išli za ním. Keď prišiel na miesto, povedal im: "Modlite sa, aby ste neprišli do pokušenia!" Sám sa od nich vzdialil asi toľko, čo by kameňom dohodil, kľakol si a modlil sa: "Otče, ak chceš, vezmi odo mňa tento kalich! No nie moja, ale tvoja vôľa nech sa stane!" Tu sa mu zjavil anjel z neba a posilňoval ho. A on sa v smrteľnej úzkosti ešte vrúcnejšie modlil, pričom mu pot stekal na zem ako kvapky krvi. (Lk 22, 39-44)





Druhé tajomstvo bolestného ruženca nám hovorí o tom, ako bol pre nás Pán Ježiš bičovaný
Vtedy Pilát Ježiša vzal a dal ho zbičovať. (Jn 19, 1)




Tretie bolestné zastavenie zobrazuje, ako bol Pán Ježiš korunovaný tŕním
Vojaci uplietli z tŕnia korunu, položili mu ju na hlavu a odeli ho do purpurového plášťa. Prichádzali k nemu a hovorili: "Buď pozdravený, židovský kráľ!" A bili ho po tvári. (Jn 19, 2-3)

Vojaci ho odviedli dnu do nádvoria, čiže do vládnej budovy, a zvolali celú kohortu. Odeli ho do purpurového plášťa, z tŕnia uplietli korunu a založili mu ju a začali ho pozdravovať: "Buď pozdravený, židovský kráľ!" Bili ho trstinou po hlave, pľuli naňho, kľakali pred ním a klaňali sa mu. (Mk 15, 16-19)








A už sa blížime k pohrebnej kaplnke Pálfiovcov, pri ktorej sa nachádza zobrazenie štvrtého tajomstva bolestného ruženca: Pán Ježiš pre nás niesol kríž
Tak im ho teda vydal, aby ho ukrižovali. A oni prevzali Ježiša. Sám si niesol kríž a vyšiel na miesto, ktoré sa volá Lebka, po hebrejsky Golgota. (Jn19, 16-17)








Viac obrázkov i textu o kaplnke nájdete v mojom staršom článku Okolohradná potulka na Červenom Kameni. Ale my sa už teraz ponárame do lesa, kde začína stúpanie. Kráčame spolu s Ježišom do kopca - na vrch symbolizujúci jeruzalemskú Kalváriu. 




Tu, na vrchole stúpania nájdeme výjav ukrižovania. Na kríži uprostred visí Ježiš, vedľa neho z jednej i z druhej strany dvaja zločinci. A pod krížom žalostí jeho matka Mária, apoštol Ján a Mária Magdaléna. 









Tam ho ukrižovali a s ním iných dvoch z jednej i druhej strany, Ježiša v prostriedku. Pilát vyhotovil aj nápis a pripevnil ho na kríž. Bolo tam napísané: "Ježiš Nazaretský, židovský kráľ."
...
Pri Ježišovom kríži stála jeho Matka, sestra jeho matky, Mária Kleopasova, a Mária Magdaléna. Keď Ježiš uzrel matku a pri nej učeníka, ktorého miloval, povedal matke: "Žena, hľa, tvoj syn!" Potom povedal učeníkovi: "Hľa, tvoja matka!" A od tej hodiny si ju učeník vzal k sebe. Potom Ježiš vo vedomí, že je už všetko dokonané, povedal, aby sa splnilo Písmo: "Žíznim." Bola tam nádoba plná octu. Nastokli teda na yzop špongiu naplnenú octom a podali mu ju k ústam. Keď Ježiš okúsil ocot, povedal: "Je dokonané." Naklonil hlavu a odovzdal ducha.


Po modlitbe sa ešte prejdeme späť k hradu okolo parku s výjavmi bolestnej Ježišovej cesty. Tentoraz ju vidíme zboku a o to viac si môžeme uvedomiť vzdialenosť jednotlivých zastavení a rozľahlosť parku. 



V parku rastú mnohé mohutné staré stromy. Lipa, dub, smrek... každý má dosť miesta, aby mohol rozložiť svoju rozmernú korunu. 



 A ja vám už želám požehnané a pokojné dni. Nech si môžete s radosťou užívať prebúdzajúcu sa jar a podľa možnosti aj prechádzky vonku, spojené s modlitbou a uvedomením si, že je tu vždy niekto, kto vás tak veľmi miluje. 


.....................................................
Ďalšie informácie:
* GPS začiatku krížovej cesty: 48°23'41.2"N 17°20'07.7"E (48.394783, 17.335462)
* GPS kalvárie:  48°23'47.4"N 17°20'22.1"E (48.396495, 17.339480)
* História a súčasnosť krížovej cesty a kalvárie na Červenom Kameni: https://kriz.epocha.sk/kalvarie/casta...
* Môj starší článok z prechádzky okolím hradu Červený Kameň: https://letitia-tiba.blogspot.com/2022/09/okolohradna-potulka-na-cervenom-kameni.html

.....................................................
Kalvárie, ktoré sme už navštívili (a zdokumentovali):
2011:
Nová Baňa
Banská Štiavnica (mimo pôstu - vrámci väčšieho výletu)
2012:
Doľany
Doľany ešte raz 
Hronský Beňadik
2013:
Vajnory
Marianka
2014:
Dolné Orešany 
Smolenice 
Trnava
Hliník nad Hronom 
Brestovany
Nitrianske Pravno - Solka 
2015:
Stupava, Kúty, Šaštín
Bratislavská Kalvária 
Bratislavský hradný vrch
Topoľčianky 
Dubová 
2016: 
Hronský Beňadik (znovu) 
Dvory nad Žitavou 
Báč 
Ostrov Krk (Croatia) 
Frauenkirchen, Annakapelle (Austria)
2017:
La Salette (France)
La Salette - bazilika (France) 
Lourdes (France)
Fatima (Portugal)
Frauenkirchen (Austria)
Annakapelle (Austria)
Licheň (Polska)
2018
Marianka v zime
Svätý Jur - Pustý kostolík
Kaplnka v DS Charitas, Bratislava
Kalvarienberg Eisenstadt (Austria) - zatiaľ len zvonku
2019
Drevené plastiky u Františkánov, Bratislava
Bratislava - Kramáre
Krížová cesta - Starý Smokovec
2020
2021
2022
2023
Častá - Červený Kameň

Navštívené kalvárie na mape:


Prehľad a mapa kalvárií prevažne zo Záhoria je aj na webstránke kriz.epocha.sk/kalvarie-mapa
Pamiatky na Slovensku - kalvárie a krížové cesty: https://www.pamiatkynaslovensku.sk/kalvarie-a-krizove-cesty
Zoznam kalvárií na blogu Miroslava Lisinoviča: https://blog.sme.sk/lisinovic/cestovanie/zoznam-slovenskych-kalvarii

1 komentár:

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...