sobota 25. marca 2023

Pamätník nenarodeným v Trnave



Želám vám všetkým radostný deň!

25. marec - Deň počatého dieťaťa. 
Už tradične si dňa 25. marca, v deň sviatku Zvestovania Pána (keď si pripomíname počatie Pána Ježiša z Ducha Svätého), spomíname na všetky počaté deti a chceme šíriť úctu k životu od počatia až po prirodzenú smrť.
(Viac: 25marec.skwikipedia) 

Pri tejto príležitosti sme minulý víkend navštívili pamätník nenarodeným deťom, ktorý nedávno odhalili v Trnave na Kamennej Ceste. (GPS: 48°22'20.5"N 17°33'46.7"E alebo 48.372372, 17.562962)




Pamätník tvorí súsošie od mladého slovenského sochára Martina Hudáčka. Vychádza z jeho staršej práce Pomník nenarodeným I. (link, link). Matka trúchli za svojim nenarodeným dieťaťom. Jej výraz prezrádza veľkú bolesť, smútok, až beznádej. Tentoraz je však pri nej aj jej muž, ktorý ju objíma okolo pliec a zdieľa, resp. aj sám pociťuje bolesť zo straty dieťatka. Treťou postavou je samotné dieťa, ktoré prichádza, aby svojim rodičom prejavilo lásku, súcit, možno odpustenie a prinieslo im útechu z neba. 



Sochy rodičov v životnej veľkosti sú z umelého kameňa. Dieťa je vytvorené z priesvitného materiálu, čo symbolizuje jeho čistotu a nadpozemský pôvod. 

Autor do kompozície zahrnul aj kríž ako symbol zmierenia a obety. Dielo, podľa slov autora, „vyjadruje nádej, ktorú veriacim dáva Ten, ktorý za nás zomrel na kríži a tak ukázal, ako veľmi Mu na nás všetkých záleží.“




Členovia tímu Naše mesTTo plánujú pri tomto pamätníku organizovať každoročné modlitbové stretnutia v novembri, keď si spomíname na našich zosnulých. Na dnes pripravili slávnosť, kde by chceli predstaviť príbeh tohto trnavského pamätníka. Autori veria, že sa stane miestom prijatia i odpustenia.









Podľa webu Fórum života je na Slovensku najmenej šesť desiatok rôznych foriem pamätníkov nenarodeným. Len v Bratislave som ich objavila už päť, pokiaľ nerátame prímestské časti ako Devínska Nová Ves. (Podrobnejšie o nich napíšem niekedy nabudúce.) Dúfam spoločne s ich tvorcami, že poslúžia ako miesto zmierenia a pripomenutia, že na každom živote záleží. A takisto výraz presvedčenia, že každý trúchliaci si zaslúži súcit, aj keď jeho stratu možno nevidno na prvý pohľad.

Želám aj vám, aby ste vo vašich prípadných trápeniach vždy našli útechu a súcitné srdce ochotné počúvať a prežívať vaše bolesti spolu s vami. Aj tie "neviditeľné".


.......................................................
GPS: 48°22'20.5"N 17°33'46.7"E (48.372372, 17.562962)

Zdroje a ďalšie info:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...