sobota 18. marca 2023

Studnička v Novej Vsi nad Žitavou



Radostnú nedeľu vám želám. 

Dnes je už Štvrtá pôstna nedeľa, zvaná nedeľa Laetare, pretože prežívame radosť z toho, že sa priblížilo naše vykúpenie. Na jednej strane sa pospolitý ľud teší, že pôst sa prehupol do druhej polovice, už je väčšia časť za nami a sviatok Veľkej noci sa blíži. Na druhej strane si v liturgii pripomíname nadprirodzenú radosť v zmysle slov: "Radujte sa, keď máte účasť na Kristových utrpeniach, aby ste sa radovali a plesali aj vtedy, keď sa zjaví jeho sláva." (1 Pt 4, 14) Pretože my už vieme, že každé utrpenie má zmysel. Už vieme, že Ježiš premohol smrť a hriech a s Ním aj my máme večný život v nikdy nekončiacej radosti.

Veľká noc je najväčší kresťanský sviatok. Veľká noc dáva celý zmysel viere v Krista. To je to, o čo tu ide - Ježiš, Boží Syn, vzal na seba naše hriechy, vzal na seba aj trest a všetky dôsledky našich hriechov - trpel, nechal sa od ľudí zbičovať, doráňať, vysmievať, uštvať a nakoniec zabiť. Ale tam to neskončilo. Zomrel, bol pochovaný ... a na tretí deň vstal z mŕtvych. Premohol smrť. Ak ho prijmeme, s ním môžeme žiť aj my. Aj my môžeme vidieť zmysel v každom utrpení, ktoré nás postretne. A spolu s ním sa môžeme učiť plakať nie len nad bolesťou tela, ale nad svojimi hriechmi, ktoré tú bolesť spôsobujú. 

Jedným zo spôsobov, ako si sprítomniť a premeditovať Ježišovu bolesť a nachádzať radosť z jeho útechy, je modlitba krížovej cesty. Tentoraz som sa vybrala na pútnické miesto Studnička pri Novej Vsi nad Žitavou.

*** *** ***

Pútnické miesto Studnička v katastri obce Nová Ves nad Žitavou sme objavili pred rokmi úplnou náhodou. Veľmi sa mi tu zapáčilo, ale len ťažko som si vedela nájsť dôvod vycestovať tak ďaleko, aby som sa sem znovu vrátila. Chcela som sa v kľude pomodliť krížovú cestu, pretože sa mi veľmi páčilo jej tunajšie spracovanie. A chcela som urobiť niekoľko fotografií, aby som ich mohla ukázať aj vám (pri našej prvej návšteve som ešte tento blog nemala). 

Až minulú sobotu sme sa sem konečne vybrali. Napriek tomu, že predpoveď počasia hlásila silný vietor, už som to nechcela odkladať zase na ďalší a ďalší týždeň, mesiac, rok... Nuž, počasie naozaj nebolo dobré (k silnému vetru sa na mieste pridalo aj drobné mrholenie a teplota pod 4°C), čo sa trochu odráža aj na kvalite fotografií. Ale dopriali sme si aspoň rýchlu modlitbu krížovej cesty a urobili niekoľko (presne 103) fotografií, aby som mohla konečne tento pútnický areál ukázať aj vám. 

11. marec 2023



Blízko cesty, len kúsok od parkoviska stojí "pozoruhodná technická pamiatka, z 15. až 16. storočia, trojklenbový kamenný most. Miestni obyvatelia ho nazývajú Turecký most. Pomenovanie zrejme pochádza z obdobia tureckých nájazdov, kedy turecké vojská museli prekonávať rieku Drevenicu. Most kedysi slúžil aj ako mýtny most a rozdeľoval Nitriansku a Tekovskú župu."  Od roku 1984 je Turecký most vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. (Zdroj: Nová Ves nad Žitavou, Informačná tabuľa)

Ale poďme si ukázať samotné pútnické miesto. 


V západnej časti novianskeho chotára, uprostred úrodných polí, pri prameni životodarnej vody, ktorá neprestajne vyviera z úbočia miestneho svahu, a to aj v období najväčšieho sucha, je už oddávna kamenný oltárik so sochou. Pravdepodobne od roku 1860 sa tu začal vylievať malý pramienok vody. Jeho okolie je opradené niekoľkými zázračnými príbehmi, z ktorých ten o zázračnom zjavení panny Márie sa mal odohrať okolo 22. augusta. 

Pútnický areál je tak miestom uctievania Panny Márie Kráľovnej, ktorej liturgickú spomienku slávime práve 22. augusta. Ide o jediný pútnický areál s takýmto patrocíniom a z tohto obdobia v Strednej Európe. Studnička, o ktorú sa členovia spolku Mariánska púť a obetaví dobrovoľníci starajú, sa od roku 1989 opäť teší priazni mnohých návštevníkov. 

(Zdroj: Vstupný banner)





Pri prameni

Votívne - ďakovné tabuľky


Pútnický areál je postavený na úplnej rovine medzi poľami vedľa riečky Drevenice. Dnes tu rastie mnoho stromov, ktoré čiastočne zmierňujú silu vetra a najmä slnečnú páľavu v horúcich augustových dňoch (keď je tu hlavná púť k Panne Márii Kráľovnej).




Súčasťou pútnického areálu je aj krížová cesta, vybudovaná v r. 1993. Tvorí ju 14 zastavení postavených z čiernych kameňov. Na každom z nich je umiestnený veľký drevený kríž a tabuľka s farebným reliéfom, ktorý zobrazuje danú udalosť z krížovej cesty. 

Jednotlivé zastavenia sú rozmiestnené v dvoch radoch popri chodníku obkolesenom mladými ihličnatými stromami. Celý areál sa rozkladá na úplne rovnej rovine a chodník okolo krížovej cesty je upravený tak, že môžeme kráčať po prírodne mäkkom, no zároveň pevnom a suchom povrchu. Myslím, že je prístupná pre každý spôsob pohybu, vrátane napr. invalidného vozíka, alebo kočíka. 

Kovový kríž pred začiatkom (a pri konci) krížovej cesty

Krížovú cestu tvoria zastavenia
po oboch stranách zalesneného chodníka.

Prvé zastavenie je len pár metrov od Tureckého mosta.























Popod stromy môžeme za lánmi polí vidieť v diaľke pohorie Tríbeč.


V diaľke vidíme pohorie Tríbeč.

A to je už koniec nášho putovania. Obrázky z ďalších výletov vám ukážem zase nabudúce. Teraz vám už len želám pokojné dni a slnko na oblohe i v duši. A keď bude niekedy veterno a chlad, možno dokonca búrky vo vzťahoch či z prebytku povinností, nech vždy nájdete útechu vo vedomí, že všetko, akokoľvek to bolí, všetko má zmysel. Každá námaha a každá slza sa má premeniť na cenný poklad a slúžiť na dobro pre vás a vašich blízkych.

Želám vám radostnú Nedeľu Laetare! 


.....................................................
Ďalšie informácie a fotografie:
- GPS: 48°17'26.3"N 18°18'27.0"E (48.290639, 18.307500)

.....................................................
Kalvárie, ktoré sme už navštívili (a zdokumentovali):
2011:
Nová Baňa
Banská Štiavnica (mimo pôstu - v rámci väčšieho výletu)
2012:
Doľany
Doľany ešte raz 
Hronský Beňadik
2013:
Vajnory
Marianka
2014:
Dolné Orešany 
Smolenice 
Trnava
Hliník nad Hronom 
Brestovany
Nitrianske Pravno - Solka 
2015:
Stupava, Kúty, Šaštín
Bratislavská Kalvária 
Bratislavský hradný vrch
Topoľčianky 
Dubová 
2016: 
Hronský Beňadik (znovu) 
Dvory nad Žitavou 
Báč 
Ostrov Krk (Croatia) 
Frauenkirchen, Annakapelle (Austria)
2017:
La Salette (France)
La Salette - bazilika (France) 
Lourdes (France)
Fatima (Portugal)
Frauenkirchen (Austria)
Annakapelle (Austria)
Licheň (Polska)
2018
Marianka v zime
Svätý Jur - Pustý kostolík
Kaplnka v DS Charitas, Bratislava
Kalvarienberg Eisenstadt (Austria) - zatiaľ len zvonku
2019
Drevené plastiky u Františkánov, Bratislava
Bratislava - Kramáre
Krížová cesta - Starý Smokovec
2020
2021
2022
2023
Trnava - Modranka

Navštívené kalvárie na mape:


Prehľad a mapa kalvárií prevažne zo Záhoria je aj na webstránke kriz.epocha.sk/kalvarie-mapa
Pamiatky na Slovensku - kalvárie a krížové cesty: https://www.pamiatkynaslovensku.sk/kalvarie-a-krizove-cesty
Zoznam kalvárií na blogu Miroslava Lisinoviča: https://blog.sme.sk/lisinovic/cestovanie/zoznam-slovenskych-kalvarii

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...