piatok 2. júla 2021

Prečítané leto 2021 (dospelácke)



Radostný deň vám všetkým želám! Alebo skôr Radostné leto! 

Tento rok bude moje leto asi dosť zaneprázdnené, trochu som sa bála, či ho budem vedieť prežiť "letne" - čiže tak, aby som si uvedomovala, že tento čas je istým spôsobom zvláštny, oddychový, zábavný... skrátka užiť si to. Tentoraz asi nebudem mať kapacitu vymýšľať rôzne letné aktivity a dokonca ich plniť. Nechce sa mi písať si zoznam letných vecí, ktoré si budem užívať (a odškrtávať! ;-) ). Dokonca si nie som istá, či si toto leto stihnem založiť letný denník s obrázkami a spomienkami, ako po minulé roky. (Pozri napr. 2019, 2018-32018-22018-1 ... A vidím, že tu nemám žiadne obrázky z minuloročného letného denníka. To budem musieť niekedy napraviť!)


Ale čoho sa nechcem vzdať, je instagramová výzva rádia Busted Halo. Na každý deň mesiaca júl je zadaná jedna téma. Každý deň sa budem zamýšľať, za čo som Bohu vďačná. A každý deň sa pokúsim urobiť fotografický záber aspoň trochu vystihujúci tému. Uvidíme, ako sa mi bude dariť, ale teším sa na to zameranie svojho ohniska na rôzne aspekty leta. A tiež sa teším na obrázky a komentáre ostatných zúčastnených. 

Ďalšia letná aktivita, do ktorej sa chystám tento rok zapojiť je tzv. Prečítané leto. Úvod, závery, tipy, nápady, najrôznejšie aktivity.... vysvetlenie a povzbudenie a samozrejme témy na každý týždeň - nájdete na webovej stránke Prečítaného letahttps://www.precitaneleto.sk/

Každý rok mám pocit, že leto si vyžaduje trochu iný typ literatúry na čítanie. Možno to súvisí s tým, že už v školských rokoch som sa tešila na prázdniny, kedy budem mať konečne dosť času čítať, čo ma baví. Nie len robiť si domáce úlohy, učiť sa do školy a z beletrie čítať s odretými ušami aspoň "povinné čítanie". Prázdniny znamenali slobodu. A sloboda znamená - čítať to, čo ma baví. 

Akosi mi to ostalo. Cez letné prázdniny (aj keď sa ma už vlastne prázdniny netýkajú) chcem "ČÍTAŤ ČO MA BAVÍ". To je pre mňa symbol letnej slobody. 

Už niekoľko rokov vnímam aktivitu Prečítané leto. Páči sa mi, že je na každý týždeň prázdnin zadaná vlastná téma. Deti by si mali počas leta čítať knižky (na danú tému alebo aj iné) a tiež prežívať rôzne súvisiace aktivity. Deti (ktoré by boli ešte deťmi) síce už nemám, ale prečo by som sa aj ja neinšpirovala pri výbere letného čítania témami Prečítaného leta? Zdá sa mi to dobrý nápad. A keďže tento rok som zachytila informácie o prečítanom lete od samého začiatku, už mám zapísaný zoznam tém a dokonca urobený výber kníh, ktoré by som rada k daným témam čítala. 

A keďže po internete nevidím veľa tipov na výber kníh k Prečítanému letu pre dospelých, rozhodla som sa, že sa o svoje nápady podelím aj s vami. Uvádzam tu niekoľko nápadov na knihy pre dospelých, viaceré (ak nie všetky) sa hodia aj pre dospievajúcich alebo väčšie deti. Dokonca sa nájde aj niečo pre menšie deti, ktoré sa ešte len nedávno naučili čítať. 

Veď posúďte sami, prinášam vám kompletný zoznam mojich nápadov:


Všetky témy a originálne tipy na knihy nájdete
v blogu Prečítaného Leta

Ešte poznámka: Keďže som chcela čítať knihy, ktoré nepoznám, orientovala som sa hlavne podľa názvu, anotácie a prípadne podľa autora. Takže v mojom zozname budú často "výstrely naslepo" a knihy, o ktorých vôbec neviem, čo od nich čakať. Ale sú tam aj známi osvedčení autori a knižky, ktoré patria k mojim obľúbeným.


1. O batohoch a kufríkoch (28. jún - 4. júl)

V našej knižnici ma zaujali tieto knižky: 

Terry Pratchet: Farba mágie / Barva kouzel 
Úvodnú knihu o čarovnom svete Plochozeme som už čítala dávnejšie. "Batožina" alebo v českom preklade "Zavazadlo" vyrobené z dreva inteligentnej hrušky je jedným z hlavných hrdinov príbehu. Užijete si s ňou veľa zábavy a prekvapujúcich scén. 

Július Satinský: Expedície 1973-1982
Satinský je úžasný rozprávač a neuveriteľne tvorivý človek. Vlastne bol. Ale keď čítam jeho knihy, zdá sa mi, že sedí s nami v obývačke a osobne nám rozpráva svoje príbehy zo života. Keď som sa dnes vrátila z knižnice, hneď som otvorila túto knižku - a ponorila sa do ľahkosti putovania po slovenskej prírode s plátenným batohom na pleciach... Hoci som mala na čítanie zatiaľ len chvíľku, užila som si ju a príjemne som pri tejto knižke zrelaxovala.

Tove Janssonová: Cestovat nalehko
Túto knižku som si vybrala len podľa názvu. Tove Jansson(ová) nemôže sklamať. 

Tiež výber podľa názvu a anotácie. Už dlho túto knihu vídam na knižných blogoch, tak som bola zvedavá... 

Sergej Dovlatov: Kufor
"Hlavným hrdinom autobiografických poviedok je obyčajný doštený kufrík, s ktorým autor v roku 1978 opustil brežnevovský Sovietsky zväz a emigroval do USA..." Anotácia sľubuje že témou knihy bude "kufrík". Zaujala ma téma života v bývalom ZSSR. Som zvedavá, ako sa mi táto knižka bude páčiť. Len škoda, že je v našej knižnici momentálne vypožičaná. Tak možno neskôr.

Aj táto kniha rozpráva o živote v bývalom Sovietskom Zväze., len asi o desaťročie neskôr. Batoh v názve ju takisto predurčil pre prvý týždeň prečítaného leta. Uvidíme... Knižku Batoh, medvěd a osm kartonů vodky mám požičanú ako e-knihu.

Jorn Lier Horst: Katharinina šifra
Aj túto knihu mám ako e-výpožičku. "Neprezieravo" som si prečítala úryvok a nechala som sa "namotať". Tak som si "musela" požičať celú knihu - a teraz ju čítam. Vyhľadávanie mi ju vyhodilo vďaka kufru v anotácii: "William Wisting jako každý rok přijíždí k domu Martina Haugena, odkud před čtyřiadvaceti lety beze stopy zmizela Haugenova manželka Katharina. Zůstal po ní jen papírek se záhadnými číslicemi a sbalený kufr."

Nuž, na prvý týždeň toho mám dosť veľa. Uvidíme, koľko stihnem prečítať, koľko si nechám na september, alebo na budúci rok, prípadne až na niekedy... či nikdy.


2. O dáždnikoch (5. júl - 11. júl)

P.L. Traversová: Mary Poppinsová
Klasika, ktorú som ešte nečítala a okrem obrázkov Mary s dáždnikom o nej neviem vlastne vôbec nič. Možno je načase napraviť svoju nevedomosť. :)

Myslím, že k letu sa výborne hodia hravé veršíky, slovné hračky a vtipné myšlienky. A presne to si sľubujem od básničiek, príbehov a rozprávok z pera Daniela Heviera.

Kálmán Mikszáth: Dáždnik svätého Petra
Tiež sa mi vidí, že patrí ku klasike... 

V súčasnosti myslím vyšla pod názvom Rozprávky o zvieratkách.
Krásna obrázková knižka pre deti. Vhodná akurát pre začínajúcich čitateľov. Ja som ju dostala za prvé vysvedčenie a odvtedy patrí k mojim srdcovkám. Je v nej mnoho rozprávok vhodných k téme vody a jazera. Ale napríklad aj k téme O dáždnikoch, či O vytrvalosti. 


3. O stopách (12. júl - 18. júl)

Milan Rúfus: Ako stopy v snehu
Milan Rúfus patrí k mojim najobľúbenejším básnikom.
Anotácia: "Najnovšia, ale, žiaľ, posledná zbierka najväčšieho slovenského básnika súčasnosti. Jedna z jeho najosobnejších výpovedí, ktorou uzatvoril jedinečný básnický triptych Báseň a čas, Vernosť, Ako stopy v snehu. Tým sa uzatvorilo aj celé básnikovo dielo."

Jaroslav Foglar: Kronika ztracené stopy
Skrátka Foglar. Len škoda, že túto knihu v našej knižnici nemajú.

Vojtech  Beniczky: Stopy v snehu
Slovenská detektívka.

Margaret F. Powers: Stopy v piesku
Známy príbeh o tom, že v ťažkostiach nekráčame sami, hoci sa nám to tak často vidí. 


4. O zastávkach (19. júl - 25. júl)

Ed McBain: Prvá zastávka
Klasická americká detektívka zo 87. policajného obvodu. 


5. O jazerách (26. júl - 1. august)

Dani Pettrey: Pod hladinou. Aljašská odvaha 1
O tejto knihe som už čítala tak veľa, že som sa rozhodla presvedčiť na vlastné oči, aká naozaj je.

Traja pátrači č. 59, Záhada Hmlistej hory
Osvedčené príbehy o Troch pátračoch. I keď si nie som istá, či 59. diel bude rovnako dobrý ako prvých päť.

Dva príbehy známeho súkromného detektíva Philipa (Phila) Marlowa. Viem, že sme ju kedysi mali doma, aj som ju (niekoľkokrát?) čítala, ale už si vôbec nepamätám, o čom to je. Tak skúsim prečítať znova.

Mons Kallentoft: Letní smrt. Malin Forsová, časť: 2.
Severská detektívka. Síce sa mi prvá časť nepáčila, ale akosi ma zlákalo stiahnuť si aj túto knihu ako e-výpožičku. Má v názve leto a v anotácii vraždu na brehu jazera.

Jean E. Pendziwolová: Dcéry strážcu majáka
Na malom ostrove žil strážca majáka so svojou ženou a dvoma dcérami... Morgan žije v meste, ale odkedy ostala sama, nevie si nájsť "svoje miesto na slnku". Až sa stretne so záhadnou starenkou v domove dôchodcov. Kniha postupne rozplieta spomienky, udalosti, osudy jednotlivých postáv, zážitky dievčat žijúcich v lone prírody obklopenej vodou, a zároveň môžeme sledovať vyvíjajúce sa vzťahy - v minulosti, aj v súčasnosti. Vidíme silu lásky i niekedy desivé dôsledky zodpovednosti. A dôležitosť vzťahov a ľudí ktorí nás majú radi a my smieme mať radi ich.
Knihu som čítala pred dvoma rokmi a spomínam si, že som z nej bola nadšená. Aj keď mi tuším chvíľu trvalo, kým som sa na ňu správne naladila.

V súčasnosti myslím vyšla pod názvom Rozprávky o zvieratkách.
Krásna obrázková knižka pre deti. Vhodná akurát pre začínajúcich čitateľov. Ja som ju dostala za prvé vysvedčenie a odvtedy patrí k mojim srdcovkám. Je v nej mnoho rozprávok vhodných k téme vody a jazera. Ale napríklad aj k téme O dáždnikoch, či O vytrvalosti. 

Pri tichých vodách (s kresbami Ember Canadaovej)
Antistresová malovánka pre dospelých s témou biblických žalmov.


6. O jaskyniach (2. august - 8. august)

Zaujal ma najprv vtipný názov, potom téma opísaná v anotácii a autor Knihy džunglí je zárukou, že by to mohlo byť zaujímavé čítanie. 
Anotácia: Táto rozprávka (či bájka?) srší vtipom, prihovára sa dieťaťu nielen zrozumiteľnou, ale i príťažlivou rečou. Pani pračloveková sedí v jaskyni pri ohni a veští z veľkej zvieracej lopatky. Veští a vyveští, že čoskoro za vôňou sena príde kôň a príde aj krava a za neodolateľnou vôňou upečenej kosti dobehne i pes a ona si ich skrotí a budú z nich domáce zvieratá. A tak sa aj stane. Po čase z hlbokých čiernych lesov príde aj mačka, pre pani pračlovekovú však prineskoro. Ale mačka navrhne, že ak ju pani pračloveková v budúcnosti trikrát pochváli, bude môcť sedieť v jaskyni pri ohni a dostane aj mlieko, ale zároveň bude naďalej paňou sama sebe...

Marta Forjánová: Ako ježko s kamarátmi chobotnicu vyháňali. Rozprávka nielen pre dospelých
Toto bude len tip pre vás, v našom oddelení knižnice ju nemajú. A keby ste nestihli prečítať v tomto týždni, určite sa hodí aj k téme o hradoch (jaskyňa sa nachádza na hradnom kopci) a o vytrvalosti. 
Anotácia: V hlbokej jaskyni pod hradným kopcom sa odkiaľsi vzala velikánska chobotnica. Podarí sa ju zvieratkám vyhnať von? Pridaj sa k ježkovi a jeho kamarátom a sleduj ich dobrodružstvá v príbehu o boji dobra so zlom, ktorý svojou úprimnosťou chytí za srdce veľkých aj malých.

William  Arden: Záhada stonajúcej jaskyne. Alfred Hitchcock a traja pátrači
Osvedčené príbehy Troch pátračov. Tentoraz ešte z pôvodnej série aj so zmienkou o Hitchcockovi.

Franz Werfel: Pieseň o Bernadette
Pri vyhľadávaní kníh o jaskyni, mi vyskočila aj táto o živote Bernadety Soubirous, ktorej sa v Masabielskej jaskyni v Lurdoch zjavila Panna Mária. Čítali sme ju v rokoch mojej mladosti spoločne na prvých stretnutiach kresťanského spoločenstva (ešte hádam v ilegalite) a viem, že sa mi páčila. Tak si ju chcem prečítať znova. Nie som si istá, či práve v týždni o jaskyniach, ale určite ostane na mojom zozname kníh, ktoré chcem čítať. 


7. O hradoch (9. august - 15. august)

Enid Blyton: Strašidelný hrad, Veľké dobrodružstvá 2
Známa štvorica detí s neodmysliteľným papagájom Kiki prežívajú ďalšie prázdninové dobrodružstvo. 

Jenny Dale: Strážca hradu (č. 13)
Anotácia: Ďalší príbeh o psoch a o rodine Parkerovcov, ktorá sa o ne vo svojom útulku stará a zachraňuje ich. Tentoraz je hrdinom príbehu King, naozajstný pán hradu a strážca, hoci jeho majiteľom je namyslený lord Ainsworth. Neil a Emily stanujú v blízkosti hradu, no lordovi sa to nepáči. Netuší, že hrad je v ohrození.

K téme o hradoch sa asi najviac ponúka kniha legiend, povestí a bájí. Napríklad táto nielen o hradoch v Tatrách.

Knihu povestí o slovenských hradoch som našla v poličke na knihy u nás doma. Asi do nej v týždni o hradoch nazriem.


8. O piknikoch (16. august - 22. august)

Elizabeth Bard: Piknik v Provence 
Túto knihu som čítala minulé leto (a písala o nej - link), ale k téme o piknikoch sa určite hodí, tak ju pridávam do zoznamu. 

Gerald Durrell: Piknik a jiné pohromy
Anotácia: Šest povídek, v nichž autor s laskavým humorem popisuje události, které prožil on sám, jeho rodina a blízcí přátelé. Kniha obsahuje i několik „smyšlených“ příběhů.

Halina Pawlowská: Manuál zralé ženy
Anotácia: Veselá kniha poviedok o rodine, láske a o ženách, ktoré vedia žiť napriek tomu všetkému blbému, čo ich stretne. Keď chcela Halina prežiť pokojnú dovolenku, skončila bez pádiel na plti uprostred mora, keď usporiadala piknik, jej priateľ dostal hysterický záchvat...

Anotácia: Bol jasný letný deň v roku 1900. Všetky dievčatá z Appleyard College pre mladé dámy sa zhodli, že je ideálne počasie na piknik pri Hanging Rock. Po obede vyliezli tri dievčatá do tieňa vulkanických výčnelkov. Kráčali čoraz ďalej, až kým nezmizli ostatným z dohľadu. A nikdy sa nevrátili...


9. O vytrvalosti (23. august - 29. august)

Tu som sa nechala inšpirovať nápadmi zo stránky Prečítaného leta

"Klasika", ktorú som ešte nečítala. Fantazijný svet Roalda Dahla.

Daniel Tammet: Narodený v modrú stredu.
Zápisky zo života - vo výnimočnej mysli autistického génia
Anotácia: Výnimočná autobiografická kniha o živote mladého autistického muža, ktorý vládne nadpriemernými jazykovými i matematickými schopnosťami, no mnohé bežné životné situácie sú preňho absolútne neprekonateľné. Dojemný a motivujúci príbeh Daniela Tammeta je aj o tom, ako sa dokázal popasovať so životom bez toho, aby stratil svoju vlastnú tvár.

Myslím, že k téme vytrvalosti by sa hodili aj tieto knihy...

Túto knihu sme objavili so synom, keď bol ešte tínedžer (alebo aj skôr?). A obaja sme z nej boli nadšení. Samozrejme sme hneď po vydaní chceli čítať aj pokračovanie príbehov a záhad, ktoré musia riešiť Petra Andalee a Calder Pillay so svojím neodmysliteľným pentominom. 
Z anotácie: Keď kniha plná nepredvídaných udalostí spojí osudy Petry Andalee a Caldera Pillayho, začnú sa diať podivuhodné vec... Americký týždenník o knihe napísal, že je to „Da Vinciho kód pre tínejdžrov.“

Afonso Cruz: Knihy, ktoré zhltli môjho otca.
Čudesný a magický príbeh Vivalda Bonfima. 

Penny Louise. Dlhá cesta domov. Inšpektor Gamache 1.
Kdesi som čítala chvály na knižky od Penny Louise, tak som sa rozhodla, že ich možno cez leto "ochutnám". A názov "Dlhá cesta domov" napovedá, že bez vytrvalosti by to asi nešlo. 


A to je pre dnešok všetko. Dúfam, že som pri písaní tohto blogu nestrácala čas zbytočne a hádam aspoň niekoho z vás inšpirujem na príjemné letné čítanie. Teraz vám však už želám pokojný a radostný letný čas! 


...................................
Doplnené neskôr - A ako to dopadlo?

1. O batohoch a kufríkoch:
Prečítané knihy: 
♥ J. L. Horst: Katharinina šifra
♥ Tove Janssonová: Cestovat nalehko
♥ Július Satinský: Expedície 1973-1982
♥ Lev Golinkin: Batoh, medvěd a osm kartonů vodky
♥ Judy Leigh: Ešte to nebalím, odkazuje babička

2. O dáždnikoch:
Prečítané knihy: 
♥ Kálmán Mikszáth: Dáždnik svätého Petra
♥ Daniel Hevier: Skladací dáždnik a dáždnikový skladateľ
♥ P.L. Traversová: Mary Poppinsová

3. O stopách:
Prečítané knihy:
♥ Milan Rúfus: Ako stopy v snehu
♥ Lin Rina: Kroniky prachu
♥ Silvia Demovičová: Leto s Alexandrom
♥ Margaret F. Powersová: Stopy v piesku
♥ V. Beniczky: Stopy v snehu 

4. O zastávkach:
Prečítané knihy: 
♥ Ed McBain: Prvá zastávka
♥ Tomáš Komrska: Zápisky z trolejbusu
♥ Tomáš Komrska: Zápisky z trolejbusu II.
♥ Mária Jankalová: Zastávka na znamenie

5. O jazerách:
Prečítané knihy: 
♥ R. Chandler: Žena v jazere
♥ Traja pátrači - Záhada Hmlistej hory
♥ Mons Kallentoft: Letní smrt
♥ Dani Petray: Pod hladinou

6. O jaskyniach:
Prečítané knihy:
♥ Rudyard Kipling: Ako si mačka skrotila pani pračlovekovú
♥ Alfred Hitchcock a Traja pátrači - Záhada stonajúcej jaskyne
♥ Jozef Hindický: A zvony nezvonia - povesti z Novej Bane
♥ Indiana Jones a posledná krížová výprava
♥ Dough Batchelor: Muž z jaskyne
Výlety: 

7. O hradoch:
Prečítané knihy:
♥ Elena Čepčeková: Veľký kráľ a malá myš
♥ Jenny Dale: Strážca hradu (Psia hliadka, č. 13)
♥ Anton Marec: Zakliaty hrad v Tatrách. Legendy, báje a povesti z Tatier
♥ Bram Stoker: Dracula
♥ Traja pátrači 60. - Záhada internetového upíra
♥ Traja pátrači 56. - Záhada siedmich brán
♥ Robert Hugh Benson: Pán sveta
♥ Terézia z Avily: Hrad v nitru
♥ C.C. Humphreys: Vlad - poslední zpověď. románový příběh skutečného Drákuly
Výlety: 

8. O piknikoch:
Prečítané knihy: 
♥ Halina Pawlowská: Manuál zralé ženy
♥ Gerald Durrell: Piknik a jiné pohromy
♥ Joan Lindsay: Piknik na Hanging Rock 
♥ Hana Parkánová - Whitton: Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň
♥ Roald Dahl: Jakub a obrovská broskyňa

9. O vytrvalosti:
Prečítané knihy:
♥ Afonso Cruz: Knihy, ktoré zhltli môjho otca
♥ Daniel Tammet: Narodený v modrú stredu
♥ Jennifer Donnellyová: Nevlastná sestra
Výlety:


4 komentáre:

  1. Koukala jsem se na zmiňovaný blog a jednoznačně doporučuju Kroniky prachu. Četla jsem je nedávno a moc se mi líbily. Je to takové odpočinkové čtení přesně na léto - třeba k vodě nebo na houpačku.
    Krásný den
    Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za tip. Pozriem sa po nej. Keď nestihnem toto leto, možno nabudúce. :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...