sobota 18. septembra 2021

Prečítané leto 6. - O Jaskyniach


Mark Twain: Tom Sawyer a jeho dobrodružstvá

Z môjho detského čitateľského denníka

Želám vám radostný deň! 

Konečne sa po prázdninách dostávam k počítaču, aby som sa pokúsila napísať o svojich dojmoch z ďalších kníh "Prečítaného leta". Dnes to budú knihy o jaskyniach:

♥ Rudyard Kipling: Ako si mačka skrotila pani pračlovekovú
♥ Alfred Hitchcock a Traja pátrači - Záhada stonajúcej jaskyne
♥ Jozef Hindický: A zvony nezvonia - povesti z Novej Bane
♥ Indiana Jones a posledná krížová výprava
♥ Dough Batchelor: Muž z jaskyne


Alfred Hitchcock a Traja pátrači - Záhada stonajúcej jaskyne
text podľa postáv Roberta Arthura napísal William Arden
(Vydali Mladé letá, Bratislava 1991, jazyk slovenský)


Tentoraz som sa vydala do "stonajúcej" jaskyne spolu s Troma pátračmi - Jupiterom Jonesom, Petrom Crenshawom a Bobom Andrewsom. Príbeh je, ako vždy, plný vzrušujúcich zážitkov, nebezpečenstiev, záhad, napätia a nechýbajú ani zločinci, ktorých nakoniec samozrejme naši šikovní hrdinovia dolapia (pomôžu dolapiť) a tak zachránia drahocenný poklad. 

Príbeh je veľmi nenáročný (na prebale knihy sa píše "pre čitateľov od 9 rokov"), oddychový a vyslovene letný. Chlapci trávia prázdniny na ranči pri morskom pobreží. Skúmajú jaskyňu, ktorá začala vydávať strašidelné zvuky a popritom zažívajú svoje obvyklé nezabudnuteľné dobrodružstvá. Čo viac si priať, ak chceme po práci vypnúť a poriadne zrelaxovať? Azda už len obrázky. A vo vydaní, ktoré som mala v rukách ja, nechýbajú ani tie. Aj keď len čiernobiele, no pre atmosféru života na ranči a udržanie napätia v čitateľovi presne akurátne. Ideálna kniha pre mladých čitateľov po škole, cez prestávku, počas nudnej hodiny pod lavicou, či na prázdniny. A pre človeka môjho veku? Tiež niečo podobné dobre padne (raz za čas) na večer po práci ako oddych a spomienka na mladé časy.







Rudyard Kipling: Ako si mačka skrotila pani pračlovekovú
(Vydavateľstvo Q111, Bratislava 2008, jazyk slovenský)


Toto milé rozprávanie o časoch doslova pra-dávnych môže slúžiť malým i veľkým, deťom i dospelým. Môže to byť rozprávka pred spaním, povesť, či poetický spôsob, ako nielen deťom vysvetliť, že mačka sa správa inak, ako ostatné domáce zvieratá. Pretože mačka naozaj je iná. Žije s nami a rada sa nechá rozmaznávať od človeka, ale zároveň chce ostať nezávislá a toho, kto by sa ju pokúsil naučiť poslušnosti, čaká pravdepodobne nezdar.

Knižka je naozaj krátka. Vlastne je to len jedna "rozprávka" na 32 stranách veľkým písmom s veľkými obrázkami. Ideál pre začínajúceho čitateľa, ktorý by rád prečítal zaujímavý príbeh napríklad aj svojim rodičom, alebo starším súrodencom.






Jozef Hindický: A zvony nezvonia - povesti z Novej Bane
(Matica slovenská, 1999, jazyk slovenský)

Bola som si istá, že v knihe povestí z okolia Novej Bane sa nájdu viaceré o jaskyniach a banských štôlňach. Preto som počas dní strávených na chalupe v Novej Bani siahla po tejto knižke. A nemýlila som sa. Prednostne som si teda v týždni o jaskyniach prečítala povesti Permoník z Althandlu a Fašiang v bani, kde som už z názvu videla, že sa v príbehu objavia podzemné priestory, ale o jaskyniach sa píše aj v povestiach Johan, Debnárov štál, Pád Breznického hradu, Živánska veža, Duch Zámčiska, Sklenoteplické griajciare. V ďalšom týždni venovanom príbehom "o hradoch" som pokračovala ďalšími povesťami a samozrejme som si postupne prečítala všetky. A čo viac, knižka nás inšpirovala aj k akcii. Tento rok sa naša dovolenka na chalúpke niesla v znamení objavovania miest opradených novobanskými povesťami. Začali sme Živánskou vežou, ktorú istý čas obývali zbojníci, potom sme preskúmali jaskyňu v Debnárovom štále (do ktorej vraj mali spomínaní zbojníci prekopaný tajný tunel), postupne sme navštívili novobanské štôlne a niektoré okolité hrady - vlastne len to, čo z nich zostalo dodnes. Ale boli to krásne výlety po kopcoch a okolitých krásach. Viac vám ukážem čoskoro v samostatných príspevkoch. 

........ Doplnené neskôr ........
Naše výlety "Po stopách novobanských povestí":
♥ Živánska veža (s. 108)
♥ Duch Zámčiska (s. 112)
 Malá lehota (s. 166)
........ ........ ........ ........

Som rada, že som pred mnohými rokmi objavila túto knihu na internete a neváhala s jej kúpou. Priniesla nám už veľa radostí a verím, že ešte prinesie. Páči sa mi rozprávačský štýl Jozefa Hindického. Tiež oceňujem vysvetlivky, poznámky a pramene ku každej povesti (zdroj najčastejšie pochádza z rozprávania pamätníkov, či z prác študentov novobanskej školy). Nechýba ani slovníček menej známych, nárečových a archaických slov a čo ma zvlášť potešilo a inšpirovalo sú poznámky o minulosti jednotlivých miest a obcí spomínaných v povestiach v závere knihy.






Indiana Jones a posledná krížová výprava, napísala Anne Digby
(Vydavateľstvo Amos, Bratislava, jazyk slovenský)

Nakoniec som si pridala aj príbeh o výprave Indiana Jonesa, konkrétne o jeho "Poslednej krížovej výprave", obohatený o fotografie z rovnomenného filmu. Vlastne celý text je opisom filmu - bez nejakého veľkého majstrovstva slova. Namiesto užívania si zaujímavých zvratov a slovných koštrukcií som skôr vo svojej predstavivosti akoby sledovala film. Čo nebolo na škodu, takto si text zachoval autenticitu a dynamiku. Samozrejme hlavnú postavu Indiana Jonesa "hral" v mojej mysli mladý Harrisson Ford, inak by to nebolo ono. Ostatné postavy mali menej jasné tváre. Každopádne som si pri čítaní užila príjemné chvíle. V deji príbehu išlo o naháňačku s nacistickými vojakmi o posvätný grál - artefakt nekonečnej historickej a umeleckej hodnoty, no najmä s neuveriteľnými vlastnosťami - schopnosťou prinavrátiť život a kohokoľvek udržať pri živote ľubovoľne dlho. Nanešťastie nacisti pod vedením samotného Hitlera mali s posvätným grálom iné úmysly, chceli ho zneužiť pri svojej dobyvačnej vojne. A tomu musel mladý Ford, pardón Indiana Jones spolu so svojim otcom zabrániť. Myslíte si, že sa mu to podarilo? Hádajte. ;-)





Po týchto ľahkých a krátkych knižkách som zatúžila aj po niečom "naozajstnom". Nie som si istá, či nasledujúce tituly túto požiadavku spĺňajú, každopádne hľadala som dosť narýchlo a len v internetových vodách.

Vyhľadala som si napr. Sokratovo podobenstvo o jaskyni (wikipedia.org/wiki/Podobenstvo_o_jaskyni)

Prečítala som si pojednanie o experimente Robbers cave (www.greelane.com/sk/science-tech-math/.../robbers-cave-experiment)

A nakoniec som objavila možnosť zadarmo si stiahnuť do svojho čítacieho prístroja (v mojom prípade mobilu) knižku Muž z jaskyne (https://www.adventorion.sk/elektronicke-knihy-zadarmo/muz-z-jaskyne-pdf/)


Doug Batchelor: Muž z jaskyne
(Advent Orion, e-kniha, jazyk slovenský)

Keď som sa do e-knižky začítala, ešte som nevedela, čo čakať. A tak ma životné cesty malého chlapca a neskôr mladíka dosť prekvapovali. Bola som zvedavá, kam ma dej knižky dovedie. Až takmer v polovičke som si prečítala slovo autora, že ide o jeho vlastný životný príbeh a cestu, ktorou nakoniec našiel zmysel života. V jaskyni. Po dlhom hľadaní a beznádejnom večnom upadaní do problémov, nakoniec sa mladý muž usadil v americkej divočine. Až tu nakoniec našiel, čo hľadal. Boha, ktorý ho miluje a ktorému na ňom záleží. 

Priznám sa, že aj mne niektoré vyjadrenia autra pripadali už trochu "kazateľské". Ale nebolo ich veľa a rozhodne som rada, že som si túto knižku prečítala. Ak vás aj nezaujíma kresťanská viera, myslím, že sa oplatí prečítať si tento príbeh už len pre zaujímavosť. Dozviete sa, ako všelijako sa môžu prepletať osudy človeka. Ako sa môže cítiť dieťa bohatých, či slávnych rodičov, ktoré má všetko, čo len môže chcieť (okrem času, ktorý by mu so záujmom venovali jeho rodičia). Uvidíte, čo všetko možno skúsiť a kam všade sa možno dostať. A ako sa z blahobytu môže stať trápenie a naopak ako v chudobe a odriekaní možno nájsť šťastie. Je toho veľa, čo ma na tejto knihe prekvapilo, bola to rozhodne zaujímavá cesta. 



Ďalšie "naozajstné" knihy som našla k téme o Hradoch. Budú medzi nimi jednohubky pôvodne určené pre mladých čitateľov, ale aj strašidelné knihy pre dospelých, niečo na zamyslenie a tiež niečo pre budovanie môjho duchovného sveta od sv. Terézie z Avily.  Ale o tom vám poviem zase nabudúce. A tiež sa môžete tešiť na niekoľko príspevkov o našich prázdninových dobrodružstvách a výletoch. Samozrejme často prepojených s témami Prečítaného leta

Teraz vám už len zaželám pokojné a radostné dni. Či sa ešte objaví teplo babieho leta, alebo už len sychravé jesenné dni, užite si ich s láskou a vďačnosťou v srdci.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...