piatok 29. októbra 2021

Breznický hrad / "Zámčok" (Po stopách Novobanských povestí)

28. august 2021


Ako som už spomínala, v rámci Prečítaného leta som s potešením siahla aj po knihe povestí z Novej Bane A zvony nezvonia. Inšpirovaná knihou, rozhodla som sa zorganizovať počas našej dovolenky na chalúpke niekoľko výletov po stopách týchto povestí. Ponúkali sa, okrem iného, zvyšky okolitých hradov. Prvým z nich sa stal Breznický hrad, zvaný aj Pustý hrad, alebo jednoducho Hrádok, či "Zámčok".


"Na ľavej strane Hrona, asi 20 kilometrov od Levíc, na nevysokej skale vypínal sa síce malý, ale pevný hrad. Hlboko pod ním, pri samom Hrone, rozkladalo s niekoľko desiatok domčekov, ktoré tvorili poddanskú obec Tekovskú Breznicu. Z hradu bol dobrý výhľad do údolia Hrona smerom k Leviciam i na sever až po Žarnovicu. V časoch tureckých vpádov hrad plnil dôležitú úlohu predsunutého strážcu banských miest," píše sa v knihe.

Podľa povesti "Pád Breznického hradu" (s. 98) bol tento "malý hrad v Tekovskej Breznici" takpovediac nedobytný. Hoci ho strážila len malá posádka vedená "starým vojenským vyslúžilcom, ktorý tu trávil pokojnú jeseň svojho života", nevedeli ho Turci (ani vojská Matúša Čáka) dobyť, čo ako dlho sa snažili. Pochopili, že silou hrad nedobyjú. Ale nakoniec sa im ľsťou podarilo nájsť tajnú chodbu vedúcu do hradu a vyhodiť do vzduchu túto chodbu i "Zámčok". 

Cesta na hradný vrch vedie z Tekovskej Breznice po zelenej značke...

Už po pár výškových metroch sa môžeme kochať
krásnymi výhľadmi nielen na Breznicu.


Besiedka na odpočinok a posilnenie asi v polovici cesty


... s výhľadom na okolité kopce a doliny

Stretli sme aj zopár zvedavých tvorov (tu jašterička múrová)


Pokračujeme v ceste - stále vyššie a strmšie


Už verím, že tento hrad bol "nedobytný"

Sme na mieste.
Okrem značky tu veľa stôp po hrade nevidno.

Značka sľubuje o kúsok ďalej vyhliadku - tak pokračujeme.


A sme tu.



Na vrchole našej cesty nás čakalo prekvapenie. Krásny starobylý pútnický kríž nad údolím Hrona chrániaci a žehnajúci nielen obyvateľov Tekovskej Breznice, ale všetkých cestujúcich po diaľnici medzi Nitrou a Banskou Bystricou. A aby ho bolo vidno z ďaleka (aj zo spomínanej diaľnice), vedľa je postavený nový veľký kríž, ktorý v noci svieti. Viem to, lebo som si ho už niekoľkokrát všimla z auta, keď sme sa vracali z chalúpky neskôr - po zotmení. Vždy ma zaujímalo, kde vlastne tento kríž je a čo znamená. Netušila som, že doputujeme až k nemu. Ale potešilo ma to. Odteraz vždy, keď cestujeme okolo, viem, že "tam na tom kopci" / "pri tom kríži" sme boli.

Tekovská Breznica z "vyhliadky"

V diaľke vidno aj "novobanský komín"

Podľa internetu je ešte kúsok iným smerom zvyšok strážnej veže. Ale počasie nám hrozilo blížiacou sa búrkou, tak sme radšej zvolili ústup do doliny a na neskorý obed / skorú večeru do Tekovskej kúrie

Vám ešte ukážem zopár výhľadov, čo som odfotila cestou...










A to je na dnes všetko. Želám vám radostné dni a pokojné noci. A slnko v duši - aj vtedy, keď je vonku pochmúrne jesenné počasie.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...