sobota 20. novembra 2021

Háj nad Novou Baňou (Rozhľadňa, Zvonička, Kohútovo...)

24. august 2021


Želám vám radostný deň!

Ešte stále na blogu dobieham spomienky na leto. Včera som sa s vami podelila o knihy, ktoré som čítala v rámci "Prečítaného leta" - týždeň o vytrvalosti. Dnes vám chcem ukázať obrázky z nášho výletu v okolí Novej Bane - Háj. Putovanie sme začali pri pútnickom mieste Kohútovo, prešli sme sa cez Záhradný les smerom k Zvoničke, okolo Červenej a Havranej skaly až na rozhľadňu a okľukou späť (viď mapa nižšie). Pre niekoho možno ľahká prechádzka, ale ja som vďačná, že sme všetci zvládli celú trasu. Niekto musel siahnuť po vytrvalosti, niekto skôr potreboval trpezlivosť... 
 
Mapa trasy na tabuli náučného chodníka

Prameň v Kohútove

Pútnické miesto Kohútovo vzniklo pri "zázračnom" prameni, ktorý našla ovečka počas extrémne suchého roka 1863, keď všetci hynuli smädom. Neskôr sa objavili viaceré zázračné uzdravenia potom, ako sa niekto umyl, alebo napil vody z tohto prameňa. A tak sa tu ľudia začali modlievať k Božej Matke... 

Vľavo neogotická kaplnka z r. 1869
Vpravo milostivá soška blahoslavenej Panny Márie


Nedávno v rámci obnovy Kohútova vznikol aj tento "ružencový chodník"

Sekvojovec mamutí - vzácny exemplár s výškou 34m


Smerujeme k Zvoničke...

... cez Záhradný les.

Studnička Pinga 

V novobanských lesoch je veľa studničiek.
Je im venovaný samostatný náučný chodník.
 


Prichádzame k Zvoničke




 
Z histórie Zvoničky

Kúsok od Havranej skaly sme objavili jednu z novobanských banských pamiatok - Šachtu Klingsbittner. Je to najvyššie položená šachta v Novej Bani (427 m n. m.) a zároveň jedna z najstarších novobanských šácht (spomína sa už v r. 1383). V súčasnosti sa v mieste šachty nachádzajú dve jamy vzdialené od seba asi 5 m.  (Zdroj: tabuľa náučného chodníka)


Šachta Klingsbittner.
Viac obrázkov v samostatnom článku o novobanských štôlňach.

Konečne prichádzame na vrchol nášho putovania k rozhľadni Háj (629 m n. m.)

Rozhľadňa Háj

Výhľad z rozhľadne





Na rozhľadni

Mlynské kamene zasadené v murive rozhľadne


Hneď pod rozhľadňou je tzv. Kamenársky mini skanzen. "Expozícia bola vytvorená na počesť kamenárskych majstrov, ktorí svojim umom a fortieľom živili svoje rodiny a šírili dobré meno remeselníkov z mesta Nová Baňa, po celej Európe a Ázii, kam vyvážali svoje výrobky z ryolitu a budovali stavby už od stredoveku." Mohli sme tu vidieť: "Sklad trhavín, huntík - vozík na odvoz sute-šifrov na halmu, pneumatické náradie na dobývanie a spracovanie kameňa, výrobky - pätník pri ceste, mlynský kameň na mletie obilia - žarnov."

Pod rozhľadňou je "Kamenársky mini-skanzen"

"Huntík" (banícky vozík) a "sklad trhavín"

Kamenárske výrobky - patník a mlynský kameň - žarnov


Šípka späť na Zvoničku. Ale my ideme do Kohútova opačným smerom.

Rozcestník ukazuje cestu k Zvoničke. Odtiaľ sme prišli, teraz sa vyberáme opačným smerom a do Kohútova prídeme z druhej strany. "Všetky cesty vedú do Kohútova."

Opäť v Kohútove

Osviežiť sa pri prameni, ...

... pomodliť, pookriať.

Teraz už nás čaká len cesta domov na chalúpku a spomínanie na príjemný výlet s krásnymi výhľadmi. V priebehu najbližších dní vám ešte ukážem ďalšie spomienky z našich letných výletov a potom... už aj na mojom blogu zavládne zima. ;-)

Teraz vám už želám pokojné a radostné dni, na ktoré budete s radosťou spomínať


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...