utorok 23. novembra 2021

Prečítané leto: Resty a Zhrnutie



Radostný deň vám všetkým želám! 

Vydržte to, prosím, so mnou ešte posledný krát. Viem, že už nám klope na dvere zima, ale ešte tu mám posledný letný príspevok. Zakončenie Prečítaného leta

Zmyslom "Prečítaného leta" je povzbudiť ľudí (predovšetkým deti) k čítaniu. Na každý týždeň je určená jedna téma a my čítame knižky, ktoré s touto témou súvisia. Tento rok som sa rozhodla tiež zapojiť a počas letných prázdnin čítať knižky rôzneho žánru (aj také, po ktorých by som asi prvoplánovo nesiahla) na danú tému. Potom som o nich vždy napísala blog. 

Ale niekedy neboli vyhliadnuté knihy v knižnici prístupné do termínu príslušného týždňa. Niektoré tituly som si priniesla domov až po tom, ako bol blog na danú tému už uverejnený. Napriek tomu sa o ne s vami chcem podeliť, tak ich vložím do tohoto posledného príspevku. Sú to:

♥ Margaret F. Powersová: Stopy v piesku
♥ Vojtech Beniczky: Stopy v snehu
♥ Dani Pettreyová: Pod hladinou


Margaret F. Powersová: Stopy v piesku - Pravdivý príbeh o básni, ktorá inšpirovala milióny ľudí.
(Vydavateľstvo Motýľ, 1997, jazyk slovenský)

Poznáte ten príbeh, či sen? V krátkosti: 
Kráčala som v piesku po pláži. Vedľa mňa šiel môj Pán a ubezpečoval ma, že bude vždy stáť pri mne. No keď som sa obzrela, videla som práve v časoch, keď som sa najviac trápila, len jedny stopy. "Prečo si ma práve v najťažších chvíľach opustil? Veď si mi sľúbil, že budeš stále so mnou!" "Nie, neopustil som ťa. Na miestach, kde vidíš len jedny stopy, vidíš tie moje. Vtedy som ťa niesol."
Možno ste ho tiež niekde počuli. A možno nie raz. Ja som už niekedy mala dokonca pocit presýtenia, ako sa na mňa valili jeho verzie z rôznych strán. Asi preto som čítanie tejto neveľkej knihy tak dlho odkladala. No nakoniec si ma počkala, a ja som rada, že som si prečítala celý príbeh o vzniku a ďalšom osude tejto básne. Áno, pôvodne to bola báseň. Margaret F. Powersová si ju zapísala, keď hľadala v modlitbe spolu so svojim milým cestu života. Práve sa rozhodovali pre spoločné manželstvo, no boli plní pochybností, ako všetko zvládnu. A vtedy sa jej prisnil sen, ktorý ráno zhmotnila do básne. Na verejnosť sa tento text dostal veľmi zvláštnym a neplánovaným spôsobom. Ale nechcem vám prezrádzať všetko. 

Kniha je plná svedectiev o prítomnosti Prozreteľnosti v živote Margaret a jej rodiny. Je o hľadaní a nachádzaní, o bolesti a úteche, o radosti zo služby, aj strácaní sa v službe. O tom, že nič sa nesmie preháňať a nikdy si nemôžeme byť istí, že nešliapneme vedľa. Ale aj to šliapnutie mimo správnu cestu Boh dopúšťa preto, aby sme Ho našli a aby sme k Nemu mohli priviesť aj iných. 

Čítanie tejto knihy ma zaujalo viac ako som čakala. Bola som ponorená do deja a vnímala som myšlienky autorky. Bolo mi jej ľúto, keď videla, ako sa z jej "tajomstva" stáva "gýč", ale odniesla som si z jej príbehu veľa povzbudenia.


Vojtech Beniczky: Stopy v snehu
(vyd. Marenčin PT, Bratislava 2020, jazyk slovenský)

Stopy má v názve aj detektívka zo slovenského prostredia Stopy v snehu od Vojtecha Beniczkého. Je to pseudonym autora pochádzajúceho z Malaciek a žijúceho v Bratislave, kde sa aj odohráva dej knihy. Paula, bývalá policajtka teraz pracuje v bezpečnom prostredí v poisťovni. No táto práca ju nenapĺňa a ona sa dostane k pátraniu po okolnostiach a páchateľovi vraždy...

Čo napísať o mojich dojmoch? Detektívny príbeh bol primerane zapletený a nakoniec zrozumiteľne rozpletený (čo nie je vždy samozrejmosť!). Dej sa dotýka niektorých spoločenských problémov, no necháva na čitateľovi, ako veľmi sa nad nimi bude zamýšľať a k čomu dospeje. Bratislavské prostredie mi na jednej strane vyhovovalo, pretože som si mohla každú akciu predstaviť na mieste, ktoré poznám, čím dej získal konkrétnejšie kontúry. No niekedy ma vyrušovalo, keď najmä spočiatku každý pohyb niektorej z postáv obsahoval slovné spojenie typu "na ulici tej a tej". Chvíľami som mala pocit, akoby som nečítala detektívny román, ale návod k hre o hľadaní pokladu v bratislavských uliciach. 

Celkový dojem: čítanie som si užila. Ale nie som nadšená tak veľmi, aby som začala vyhľadávať ďalšie a ďalšie tituly od tohoto autora.


Dani Pettreyová: Pod hladinou (Aljašská odvaha 1)
(Vydavateľstvo i527.net, 2014, jazyk slovenský)

O knihe Pod hladinou, ako aj o celej sérii Aljašská odvaha som počula už veľmi dávno. Dlho som odolávala, ale nakoniec som podľahla zvedavosti a túžbe urobiť si na ňu vlastný názor. Využila som tému Prečítaného leta "o jazerách / vode" a zaradila som ju do svojich plánov na letné čítanie. 

A čo si o knihe Pod hladinou myslím? Je približne taká, ako som čakala. Na letný relax sa veľmi hodí, napriek tomu, že je nabitá emóciami a napätím. Ak by som to mala zhrnúť jednou vetou, je to "romantický príbeh s detektívnou zápletkou a kresťanskými postavami." Alebo skôr psychologický román s dávkou napätia a oslobodzujúcim posolstvom? 

Bayley narobila v mladosti veľa chýb, za ktoré sa dnes hanbí. Vzhľadom k rodinnému zázemiu je jej minulé správanie pochopiteľné, ale teraz je iná. Už našla seba-potvrdenie, našla svoju dôstojnosť, našla smer i cieľ svojho života. Našla Krista. Buduje si nový život v inom meste ďaleko od Yancey na Aljaške, kde vyrastala. No teraz je postavená pred výzvu znovu čeliť tomuto prostrediu. Prostrediu, kde ľudia nezabúdajú, ale aj prostrediu, kde zanechala svoju lásku - zranenú a zlomenú. 

Na pozadí napínavého príbehu, kde nechýbajú obete a nebezpečenstvo sa okrem strachu o život hrdinov rozvíja aj iné napätie - nájdu si zlomené srdcia znovu cestu k sebe? Dokážu priznať pravdu najprv sami pred sebou a potom aj jeden pred druhým? Nájde Bailey nakoniec lásku, radosť, pokoj? Budú môcť žiť pokojný život (a možno aj to povestné rozprávkové "byť spolu šťastní")?

Neviem, ako podobné témy vnímajú ľudia, ktorí neveria v kresťanského Boha, ale nezdala sa mi tam táto téma nejaká násilná. Iste, postavy občas riešili svoj vzťah k Ježišovi, očistenie od hriechov a nový život, zmierenie s minulosťou, čistotu Božích detí a pod. A chápem, že ak niekto tieto témy nemá rád, môžu ho vyrušovať. Alebo naopak ukázať, ako to vlastne my kresťania vnímame. Aj keď, sú tu isté rozdiely a nebola som úplne stotožnená so všetkým, čo jednotlivé postavy robili, ako mysleli, alebo čo hovorili. 

Celkovo by som túto knihu hodnotila ako príjemné ľahké čítanie s trochou napätia. Nebola som z nej tak nadšená, ako vyznievalo z mnohých recenzií tejto knihy, ale čítanie som si rozhodne užila. Pravdepodobne si budúce leto požičiam ďalší diel tejto série. Alebo aj nie, uvidíme. 


A ako by som celkovo zhodnotila Prečítané leto a jeho prínos pre mňa? 

Vďaka tejto akcii som prečítala veľa kníh. Viac ako kedykoľvek predtým. Som vďačná za rôznorodé obohatenie, aj za knihy, ktoré by som inak asi nečítala. Strávila som s nimi veľa príjemného času a prežila som pri nich veľa (letných?) dobrodružstiev. 

Možno by sa zdalo, že som si mala nechať viac času na prežívanie vlastných dobrodružstiev, a po iné roky by to asi bola vhodná námietka. Ale toto leto som mala také, že hoci som si čas na čítanie vedela nájsť, na iné aktivity by som už nemala kapacitu a často ani možnosti. Naopak, mnohé letné výlety vďaka témam prečítaného leta a vďaka prečítaným knihám dostali "bonusovú" dobrodružnú príchuť.

Takže som vďačná organizátorom, za to, že už neviem-koľký-rok vedú tradíciu Prečítaného leta a že nám vždy ponúkajú niečo zaujímavé na čítanie. Vďaka Prečítanému letu som aj ja, hoci dospelá prežila príjemné (a doslova prečítané) leto. Určite sa chcem zapojiť aj na budúci rok. Len si musím dať pozor, aby som sa nezahltila množstvom kníh, aby sa pre mňa nestali povinnosťou a "naháňačkou". 

A vám tiež prajem veľa pekných zážitkov a príjemné nielen leto (to sa zdá byť ešte ďaleko) ale pred tým ešte zimu a jar... Majte pekné dni a radosť v srdci. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...