streda 11. augusta 2021

Prečítané leto: 4. týždeň - O zastávkach

O zastávkach
♥ Ed McBain: Prvá zastávka
♥ Tomáš Komrska: Zápisky z trolejbusu
♥ Tomáš Komrska: Zápisky z trolejbusu II.
♥ Mária Jankalová: Zastávka na znamenie


Želám vám radostný deň! 

Neviem, ako sa darí vám čítať v tomto letnom období. Ja som spokojná, toto leto som toho prečítala už neúrekom. Každý týždeň sa snažím čítať knihy na tému Prečítaného leta. A na tému "o zastávkach" som tiež našla niekoľko zaujímavých knižiek. Rada by som sa s vami podelila o svoje dojmy z nich. Ako prvú vám predstavím Prvú zastávku z pera obľúbeného autora detektívnych príbehov Ed McBaina.


Ed McBain: Prvá zastávka
(Vydal Slovenský spisovateľ v edícii RETRO, Bratisalva 1987, jazyk slovenský)

Keď som videla, že aj názov jednej z kníh môjho obľúbeného autora detektívok z 87. policajného obvodu McBaina obsahuje slovo "zastávka", neváhala som, a knižku som si v našej knižnici požičala. Priznám sa, že ma dej detektívky tentoraz nezaujal až tak, ako som čakala. Skôr som si užívala ten "retro" pocit a spomienky na časy, keď som McBainove detektívky hltala vo svojej mladosti. Možno je to tým, že som už od tých čias prečítala veľa podobných kníh, možno som vyrástla (veru, začínala som s nimi ešte ako "násť-ročná"), alebo je tento príbeh jeden z prvých autorových diel a ešte nie sú charaktery tak vybrúsené, ako som čakala. Moja najobľúbenejšia postava Steve Carella je na svadobnej ceste a Bert Kling je v tejto epizóde ešte "len" pochôdzkarom. Ale potom, ako vyrieši vraždu (napriek tomu, že to má prísne zakázané), postúpi a pridá sa do tímu detektívov 87. obvodu.

Aby ste mali aspoň predstavu o deji knihy, a tiež o spôsobe, ako sa americká literatúra dostávala na pulty kníhkupectiev v socialistickom Československu, podelím sa s vami o úryvok anotácie:
"... V príbehu Prvá zastávka McBain zoznamuje čitateľa so špecificky americkou formou zločinu, prepadom, ktorá spolu so záhadnou vraždou dievčaťa vykresľuje sugestívnymi farbami pochmúrnu atmosféru americkej metropoly."

Túto detektívku považujem za vhodnú aj pre mladších a čitateľov. Nezaťaží ich ťažkými opismi zločinov, ani veľkým množstvom popísaných strán. Tak akurát na letnú dovolenku. Ľahká na rozmýšľanie, na emócie i do ruky. 




Ilustrácie Jána Heraleckého
dodávajú druhému dielu ešte o čosi viac vtipnosti.
 

V novšej časti je aj zopár príspevkov o dobe "koronovej".

Tomáš Komrska: Zápisky z trolejbusu I. 
(Porta libri, Bratislava 2018, jazyk slovenský)

Tomáš Komrska: Zápisky z trolejbusu II.
(Porta libri, Bratislava 2020, jazyk slovenský)

Úplnou náhodou som len pár dní pred začiatkom týždňa o zastávkach našla na stránke konzervatívneho denníka Postoj.sk blogy Tomáša Komrsku, toho času vodiča trolejbusov. Jeho život bol pestrý. Vyrastal spolu so štyrmi o čosi staršími bratmi, oženil sa a vychoval troch dospelých synov. Za mladi pracoval pár rôčkov v Dimitrovke, neskôr 20 rokov ako správca kostola Cirkvi Bratskej, k tomu si pribral prácu v stavebníctve, po 89. založil stavebnú firmu a venoval sa jej tak usilovne, až sa dostal na dno psychického zdravia. Musel začať od začiatku. Pochopil, že pravidlá radšej dodržiava ako tvorí a tak začal najskôr ako pomocný robotník v stavebníctve a teraz šoféruje trolejbusy. A popri tom sa mu v hlave rodia príbehy. Podľa jeho vlastných slov: "... ako keby na drôtoch trolejového vedenia viseli vianočné gule - myšlienky a postrehy, ktoré sa pri jazde rozbíjali - a ony ma začali zamestnávať..."  Týchto myšlienok, postrehov, zážitkov a pozorovaní sa nazbieralo toľko, až sa rozhodol vydať ich ako knihu. A po čase pribudla ďalšia zbierka Zápiskov z trolejbusu 2. 

Zapáčil sa mi jeho spôsob vyjadrovania i myšlienky, ktoré sa snaží sprostredkovať. Rozhodla som sa, že si jeho knižky kúpim. V predajni vydavateľstva Porta libri mi povedali, že sa mi ušli posledné kusy tejto útlej knižky, ale chystajú dotlač. Takže, ak sa Tomášove písačky páčia aj vám, máte dve možnosti - hľadať posledné kúsky po kníhkupectvách (a antikvariátoch), alebo si počkať na nové vydanie. Zatiaľ si môžete jeho štýl užívať na blogu postoj.sk/autor/tomas-komrska.

Sú to vlastne jednoduché pozorovania sveta zo sedadla za volantom trolejbusu. Sveta, v ktorom sa stále niečo deje. A je len na nás, akou optikou budeme vnímať svet a ľudí v ňom, ich správanie a všetko, čo prežívajú, čo robia a čo sa im deje... Optika Tomáša Komrsku sa mi páči. Väčšinou. "Si myslím." :)

Zastávka 

Trolejbus. V prvej knižke sú ilustrácie veľmi jednoduché -
podozrievam autora, že si tieto jednoduché skice nakreslil sám.


Mária Jankalová: Zastávka na znamenie
(Vydavateľstvo Smena, Bratislava 1990, jazyk slovenský)

V domácej knižnici som našla aj knižku poézie od mladej slovenskej autorky Márie Jankalovej. Keďže aj ona má v názve zastávku, pustila som sa znovu do čítania. 

Poéziu je ťažké hodnotiť. Zvlášť keď som nechodila cestičkami ktoré prežíva autorka. (A nepovažujem sa za človeka, ktorý poézii rozumie.) Asi zavážilo aj to, že som nedávno čítala básnika takého formátu a životných skúseností, ako je Milan Rúfus. V zbierke Zastávka na znamenie autorka vychádza zo svojho života - života mladej ženy (28 r. v čase vydania knihy), ktorá opúšťa rodné hniezdo, hľadá svoje korene, prežíva búrky citové i životné... a hľadá svoje miesto a vzťahy do ktorých sa môže bezpečne vložiť. Na celý život. Snáď.

Rada by som si prečítala niečo z jej aktuálnej tvorby. Som zvedavá, ako sa posunulo jej vnímanie a vyjadrovanie sveta a života za tie roky. O to viac, že sme takmer rovesníčky.




Zastavili ste sa aj vy v poslednom čase pri nejakej dobrej knihe? Alebo zážitku, úvahe, myšlienke? Poteším sa, ak sa so mnou podelíte v komentári o tie vaše zastávky (alebo o čokoľvek iné). 

Želám vám radostné dni a len zmysluplné zastavenia na ceste životom. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...