pondelok 20. septembra 2021

Jazvínska jaskyňa (Po stopách novobanských povestí)

22. augusta 2021


V rámci prípravy na výlet na Živánsku vežu som sa v povestiach z Novej Bane dočítala, že zbojníci z Turne mali vykopaný tajný tunel až do jaskyne v Debnárovom štále. A v inej povesti zase o "debnárovi", ktorý sa tu usadil a ktorý vlastne založil štál zvaný Debnárov. Jeho žena pri práci v okolí gazdovstva objavila jaskyňu. A veru im dobre padol takýto úkryt, keď mladého debnára hľadali vojaci, čo lapali vojenských zbehov. Mladý gazda sa ukryl a jeho švagrovia ho pred lapačmi obránili. Potom si už mladí nažívali, spokojne sa vzmáhali a časom celý štál zvaný Debnárov založili. 

A ja povzbudená povesťou som trvala na tom, aby sme si túto jaskyňu prišli osobne pozrieť. Som spokojná. Bol to veľmi príjemný výlet a jaskyňa, hoci malá, určite stála za pozretie. 

 








Pod chvíľou som v svite baterky uvidela ligotať sa "striebro".


*** *** ***

Zaujímavé informácie sme našli aj na informačných tabuliach.

Jazvínska jaskyňa
577 m n. m.
verejnosti voľne prístupná jaskyňa

Jaskyňu tvorí horizontálna chodba tiahnuca sa v smere vápencových vrstiev. Jej celková dĺžka je 44 m. Pôvodne bola jaskynná chodba vyplnená sedimentami, ktoré boli z jaskyne odstánené Oblastnou skupinou Slovenskej speleologickej spoločnosti Jedľové Kostoľany, čím vzrástla aj jej celková dĺžka. Z genetického hľadiska prestavuje inaktívnu vrstevno-gluviokrasovú jaskyňu vytvorenú v gutensteinských vápencoch. Okrem ojedinelého výskytu sintrovej kôry sa v jaskyni nenachádza kvapľová výzdoba. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1893, keď jaskyňu navštívil a zdokumentoval polyhistor Andrej Kmeť. Z jaskyne pochádzajú nálezy hlinených črepov pravedpodobne zo stredoveku a zbytkov recentných kostí (psa a skalnej kuny). Netopiere sa v jaskyni vyskytujú len ojedinele. 

 


Jazvínska jaskyňa (Debnárov štál)

Jazvínska jaskyňa v Tríbečskom pohorí, nazývaná tiež Debnárova jaskyňa, sa nachádza pri osade Debnárov Štál patriacej do obce Malá Lehota. Prvá zmienka o Jazvínskej jaskyni pochádza z roku 1893 od Andreja Kmeťa, vynikajúceho botanika a archeológa. Patrí k najznámejším puklinovo - riečnym jaskyniam v Kostoliansko-lehotskom krase s dutinami vertikálnej zóny s pohybujúcimi sa krasovými vodami a modelačnými podzemnými tokmi. Vznikla vplyvom vodných činiteľov na puklinách vo vápencoch stredného triasu tvoriacich obalovú sériu Tríbeča. Tiahne sa vodorovne vo vápencovom masíve do vzdialenosti 44m a pokračuje úzkou puklinou. Jej výzdobu tvoria skrasovatené pukliny a sintrová výplň.

Pre nepriechodnosť podzemných priestorov a zanesenému dnu splavenými sedimentmi z jej povrchu bola jaskyňa prekopávaná v rokoch 1973, 1974, 1975, 1988 a 1989. Jazvínska jaskyňa dnes patrí k najkrajším podzemným prírodným krásam Tríbečského pohoria. 

V jaskyni bol nájdený jeden kus Podkovára malého (miestne šetrenie Správou slovenských jaskýň)

Vchod do jaskyne


Prístup k jaskyni je veľmi pekne upravený a označený informačnými tabuľami. Autom sa dostaneme až k zvlnenej lúke s krásnym výhľadom na okolité kopce a s odpočívajúcimi miestnymi rodinkami. Keď prejdeme pešo cez lúku okolo skaly, ktorá akoby obrovi z ruky vypadla a dreveného kríža - zakoreneného a obrasteného čerstvými ratolesťami, prídeme k odpočívadlu so stolom, lavicami a dokonca s odpadkovým košom. Potom už len zísť o pár desiatok metrov nižšie po lesnej cestičke upravenej na spôsob schodov a sme pri vchode do jaskyne. 

Zostup k jaskyni po lesných "schodoch"

Zostup k jaskyni

Odpočívadlo nad jaskyňou


Lúka nad vstupom k jaskyni

... so skalou, ktorá akoby obrovi z ruky vypadla.

Malá jaskynka v skale na lúke.
Obydlie nejakého zvieratka, či permoníka?


Kríž - alebo strom?

"Strom života"

Posledné obzretie na krajinu

So spomienkou na naše malé výlety prajem aj vám veľa radostných chvíľ. Či už zažijete niečo výnimočné, alebo naopak celkom každodenné a obyčajné. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...