piatok 18. marca 2022

Kalvária a krížová cesta v Borinke


Želám vám pokojný deň. 

Minulú nedeľu som sa veľmi tešila, že konečne navštívim kalváriu s krížovou cestou v Borinke. Viem o nej už dlho, no jej stav sa v priebehu času menil. 

Moje prvé informácie o tejto krížovej ceste pochádzajú z článku Miroslava Lisinoviča z roku 2009 (https://blog.sme.sk/lisinovic/...borinka). Vtedy bola táto krížová cesta úplne zanedbaná, až zabudnutá v priestore zarastenom hustým kriačím a bola prístupná len cez "dvor rodinného domu". Vraj "Už len najstarší obyvatelia malej obce pri Bratislave spomínajú na jej slávu..." 

A tak sme jej návštevu odložili na neurčito - možno na chvíľu, keď budeme mať odvahu a príležitosť pátrať v obci, preliezať húštiny, vypytovať sa miestnych a prechádzať cez súkromné pozemky rodinných dvorov. Alebo na čas, keď už nebude v okolí žiadna iná krížová cesta, ktorú sme ešte nenavštívili a nezdokumentovali.

Stav v roku 2009 (Obrázky: Miroslav Lisinovič)

Neskôr, popri hľadaní možností kam na krížovú cestu v rámci bratislavského kraja (keďže sme v tom čase - jar 2021 - kvôli pandémii nesmeli opustiť svoj okres), som objavila informáciu o sérii brigád, keď občania Borinky na čele so starostom svojpomocne vyčistili pozemok okolo krížovej cesty, ako aj vstupný priestor pred schodiskom a sochou sv. Michala Archanjela. Zdá sa, že areál kalvárie sa stal o čosi krajším, prístupnejším a tiež fotogenickejším. Navyše som sa z článku dozvedela kde asi mám túto kalváriu hľadať - "na červenej turistickej značke smerom na Pajštún v kopcovitom svahu."
(Zdroj: Občasník Borinské obecné noviny, 1/2020)

Návšteva tohto čoraz lákavejšieho miesta sa už zdala byť o čosi jednoduchšou, no ešte nebol čas na "prepletanie sa pomedzi domy v obci". Na jar 2021 sme volili radšej exteriér v lese mimo ľudských obydlí (napr. link1, link2). 

Ale teraz už som sa tam chcela vybrať. A tak som znovu trochu pátrala na internete. Najnovšie informácie, čo sa mi podarilo nájsť, hovorili o ďalších úpravách a sprístupnení tohto skvostného sakrálneho objektu, tak nám nič nebránilo vybrať sa na kratší nedeľný výlet do Borinky. Hurá, konečne navštívim túto, už upravenú krížovú cestu, pomodlíme sa tu, urobím zopár fotografií a zverejním ich na blogu...
„Na jar 2019 sme sa pustili do čistenia od náletových drevín a krovísk, všetko sme robili početnými dobrovoľníckymi brigádami,“ vysvetľuje starosta obce Borinka Miroslav Paulen, ktorému osud pamiatky nie je ľahostajný. „Tohto roku na jar sme za výraznej pomoci pána Bíleného a jeho bagrov upratali aj spodnú časť, kde sa nachádzali ruiny rodného domu biskupa Michala Bubniča. Dom sa už nepodarilo zachrániť.
 
Zdroj: Stupavské noviny 12/2021
Než budem pokračovať obrázkami z nášho výletu, chcem vám ešte ponúknuť niečo málo z histórie tejto kalvárie s krížovou cestou. 

Kalváriu v Borinke dal postaviť rožňavský biskup Michal Bubnič v tridsiatych rokoch 20. storočia pri svojom rodnom dome. Projekt kalvárie vypracoval významný slovenský architekt František Florians, známy svojou tvorbou vo funkcionalistickom štýle. V Bratislave projektoval napr. domov Charitas, internát Svoradov a dokončil kostol na Kalvárii. 

V spodnej časti kalvárie je v oblúkovom prístenku umiestnená socha sv. Michala s oltárom. Povedľa tejto kaplnky vedú schody na vyššiu časť so samostatnými zastaveniami krížovej cesty a scénou umučenia tvorenou troma krížmi. Stanice krížovej cesty tvoria kamenné pylóny, v ktorých sú vsadené reliéfy so zobrazením jednotlivých výjavov. 

"Po politických zmenách, ktoré nastali po roku 1948, začal priestor Kalvárie pustnúť a upadať. Nezáujem o túto nábožensky i architektonicky veľmi cennú stavbu trval desaťročia aj po roku 1989. Až v roku 2019 bolo územie Kalvárie ... vyčistené od divoko rastúcich krovín a stromov a začala sa pripravovať celková obnova." (https://borinka.fara.sk/historia/kalvaria-v-borinke/)

Zdroje informácií:

Zdroj: Stupavské noviny 12/2021

13. marec 2022

Plná nadšenia som sa teda aj s mojim drahým vybrala na toto zaujímavé miesto. Bola som si istá, že kalváriu bez problémov nájdeme, že si užijeme modlitbu krížovej cesty a získame krásne fotografie. 



Smerová tabuľa, ktorá okrem hradu Pajštún a Kráľovskej studničky ukazuje aj kalváriu (150 m), nás povzbudila v očakávaní úspešného putovania. Zdalo sa, že nás posiela doprava od červenej značky. Tak sme odbočili a boli vďační že tu už tento improvizovaný smerovník je. Bez neho by nám veru nenapadlo tak skoro opustiť značený chodník.



Náznaky krížovej cesty som na svahu nad domami zaregistrovala už zďaleka. Nevedela som sa dočkať, kedy si ich budem môcť obzrieť (a odfotiť) zblízka. No ako sme sa približovali, začínali sa objavovať ďalšie ploty, lešenia a iné znaky stavebného priestoru. Zdá sa, že kalvária sa obnovuje ďalej... 




Keď sme sa priblížili až k bránke vedúcej do dvora rodiny Bubničovcov, ktorým pôvodne patril pozemok kalvárie a prístup k nej, bola nepreniknuteľne zamknutá a označená nápisom "Nevstupovať na stavebný pozemok". 

Po rozhovore s miestnou obyvateľkou sme sa dozvedeli, že tunajší farár Karol Moravčík sa s veľkým nadšením angažuje v snahe obnoviť túto kalváriu. Našiel niekoľkých sponzorov, takže sa pustili do kompletnej rekonštrukcie. Oltár, pôvodne umiestnený pred sochou sv. Michala Archanjela, odviezli a opravujú ho v dielni. Oblúk okolo sochy dostane novú omietku. Opravia sa aj schody a budú doplnené chýbajúce obrazy niektorých staníc krížovej cesty.

Zdá sa, že kalvária v Borinke dostane znovu lesk, aký mala v čase svojho vzniku. Len kedy to bude? A kedy sa tam dostanem, aby som ju mohla zdokumentovať a ukázať aj vám? (A samozrejme sa tu pomodliť krížovú cestu.) Neviem, ale určite nový článok o kalvárii v Borinke plánujem. Zatiaľ vám ukážem ešte niekoľko obrázkov z okolia Borinky.

Farský kostol Božského Srdca Ježišovho

Detail kostola. V pozadí na obzore zrúcanina hradu Pajštún.

Zrúcanina hradu Pajštún (priblížené od kostola)



 

Kaplnka Sv. Michala v Medených Hámroch

Kaplnka Sv. Michala bola postavená v r. 1743


A to už je na dnes všetko. Želám vám pokoj v srdci a nech vás vaše cesty vždy dovedú do dobrého cieľa.



..................................................................................................
Ďalšie zdroje informácií o tejto kalvárii:
GPS: N 48.264662°, E 17.088108°

.....................................................
Kalvárie, ktoré sme už navštívili (a zdokumentovali):
2011:
Nová Baňa
Banská Štiavnica (mimo pôstu - vrámci väčšieho výletu)
2012:
Doľany
Doľany ešte raz 
Hronský Beňadik
2013:
Vajnory
Marianka
2014:
Dolné Orešany 
Smolenice 
Trnava
Hliník nad Hronom 
Brestovany
Nitrianske Pravno - Solka 
2015:
Stupava, Kúty, Šaštín
Bratislavská Kalvária 
Bratislavský hradný vrch
Topoľčianky 
Dubová 
2016: 
Hronský Beňadik (znovu) 
Dvory nad Žitavou 
Báč 
Ostrov Krk (Croatia) 
Frauenkirchen, Annakapelle (Austria)
2017:
La Salette (France)
La Salette - bazilika (France) 
Lourdes (France)
Fatima (Portugal)
Frauenkirchen (Austria)
Annakapelle (Austria)
Licheň (Polska)
2018
Marianka v zime
Svätý Jur - Pustý kostolík
Kaplnka v DS Charitas, Bratislava
Kalvarienberg Eisenstadt (Austria) - zatiaľ len zvonku
2019
Drevené plastiky u Františkánov, Bratislava
Bratislava - Kramáre
Krížová cesta - Starý Smokovec
2020
2021
2022
Borinka

Navštívené kalvárie na mape:


Prehľad a mapa kalvárií prevažne zo Záhoria je aj na webstránke kriz.epocha.sk/kalvarie-mapa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...