piatok 24. novembra 2023

Cintorín Vrakuňa (tzv. Ružinovský)

8. Novembra 2023


Želám vám radostný novembrový deň! 

Po trochu dlhšom čase si plním resty a prinášam vám niekoľko ďalších obrázkov z nášho putovania po slovenských cintorínoch spojeného s modlitbou za duše zomrelých. 

V posledný deň oktávy sviatku Všetkých svätých (8. novembra) sme sa inšpirovaní internetovým článkom vybrali na najnovší bratislavský cintorín, pôvodne nazývaný ako Ružinovský, hoci je postavený na okraji Vrakune. 

"Je to cintorín, ktorý je úplne jedinečný, a to v celoslovenskom meradle. Navrhnutý bol totiž úplne do detailu vrátane dizajnu náhrobkov," píše sa v spomínanom článku denníka postoj.sk

Okrem zaujímavej architektúry, rozloženia a stvárnenia náhrobkov, nachádza sa tu tiež dôstojný pamätník obetiam komunistického režimu, pamätný kríž k prvej návšteve pápeža Jána Pavla II. a dva vojenské cintoríny - nemecký a turecký. 

A tak nečudo, že sme ho chceli vidieť na vlastné oči. A kúsok z toho, čo sme videli teraz ukážem aj vám. 


Cintorín Vrakuňa (ako sa teraz volá) bol koncipovaný ako príjemné miesto nielen na posledný odpočinok zosnulých obyvateľov Ružinova, ale tiež ako priestor na spomínanie, aj oddych a relaxáciu. Koncepciu tohto cintorína, architektúru domu smútku i celkové usporiadanie priestoru navrhol architekt Kamil Čečetka, dizajn náhrobných kameňov zverili sochárovi Alexandrovi Bilkovičovi

Hoci pôvodne mali pozostalí na výber len z obmedzeného množstva Bilkovičových návrhov a nemohli na tomto cintoríne použiť iný druh náhrobného kameňa, výsledné vyznenie nebolo nudné. Naopak, vznikalo mnoho rôznych variácií čo sa týka materiálu, farby, tvaru a rôznych detailov. Historici napočítali okolo 30 rôznych tvarových návrhov, z ktorých sa dalo vybrať. Žiaľ, dnes už nie je možné vidieť návrhy pôvodne umiestnené v blízkosti domu smútku, ktoré slúžili ako vzor na výber pomníka. Ale ešte sa dá nájsť dosť týchto pôvodných výtvorov na jednotlivých hroboch.



Pôvodné náhrobky sú orientované viac na výšku, čím trochu pripomínajú štýl židovských cintorínov, no práve tým na nás pôsobili veľmi dôstojne a príťažlivo. Takisto aj celé vyznenie starších sektorov, kde sa dodržiavala pôvodná zásada. Hoci bol koncept tohto cintorína tvorený v časoch socializmu, je mi ľúto, že po obnovení slobody, s ktorou k nám prišlo trhové hospodárstvo, sa od pôvodných pravidiel upustilo a nielen že novšie časti už tento charakter nemajú, ale postupne sa aj tie pôvodné miesta zapĺňajú náhrobkami ktoré tento dojem rušia.


Usporiadanie hrobov do kruhov a veľkorysý priestor, ktorý im bol venovaný, mal pripomínať park, podobne ako Vrakunský lesopark, s ktorým susedí jeho zadná stena. Priznám sa, že sa mi oveľa viac páčia tieto nepravidelné oblé tvary, než keď sa jednotlivé hrobové miesta tlačia vedľa seba ako nejaké paneláky, navyše bez osobného priestoru pre ľudí, ktorí prišli svojich blízkych navštíviť. 




Že sa na cintoríne vyskytujú aj niektoré mestské, či lesné vtáky neprekvapí. Ale prekvapilo ma, keď som pomedzi hroby videla prechádzať bažanta. Skoro som mala pocit, ako v "panskej záhrade" s pávmi. 



Bažant

Ale teraz už prejdime k ďalšej zaujímavej časti tohoto cintorína. Priestor, ktorý je dnes venovaný obetiam komunistického režimu, sa nachádzal už na pôvodných Čečetkových plánoch, aj keď neviem, čo na ňom pôvodne malo byť. Dnes tu dominuje 17 m vysoký kovový kríž, ktorý bol použitý pri sv. omši vo Vajnoroch počas prvej návštevy pápeža Jána Pavla II. na Slovensku. 

Okolo vidíme tri kamenné múry s množstvom mien popravených, umučených a zabitých väzňov komunistického režimu.

Kríž - pamiatka na prvú návštevu pápeža Jána Pavla II. na Slovensku v r. 1990

Pamätník obetiam komunistického režimu




"POSTOJME V TICHOM ZAMYSLENÍ
NAD UMUČENÝMI A POPRAVENÝMI MARTÝRMI
- OČAKÁVALI SPRAVODLIVOSŤ
DOSTÁVALO SA IM OPOVRHNUTIA. 
HĽADALI SLOBODU A NACHÁDZALI SMRŤ."



A teraz už naše kroky vedú na sever, smerom k dvom vojenským cintorínom.

Smerová tabuľa: Nemecký vojenský cintorín
Deutscher Soldatenfriedhof 1939 - 1945

Šípka už z diaľky naviguje k "Nemeckému vojenskému cintorínu", no ešte pred ním sme objavili tento dôstojne stvárnený cintorín z bieleho mramoru venovaný tureckým vojakom z Prvej svetovej vojny.



"Na večnú pamiatku hrdinských tureckých vojakov, príslušníkov XV. armádneho zboru, ktorí sa zúčastnili bojov na haličskom fronte počas Prvej svetovej vojny a padli v tejto zemi. Nech odpočívajú v pokoji."



A už prichádzame k miestu odpočinku nemeckých vojakov. 












"Na tomto cintoríne odpočívajú nemeckí vojaci, 
ktorí padli vo vojne 1939 - 1945.
Spomínajte na nich a na mŕtvych všetkých vojen.
Ich osudy nás nabádajú k zmiereniu."


A už sa pomaly zberáme domov. Okolo obradnej siene, diela Kamila Čečetku. 

Obradná sieň

Ešte stále s modlitbou v srdci. Za všetkých zosnulých. Za tých, čo sú pochovaní na tomto cintoríne, aj za ich blízkych. Za obete komunistických procesov, a taktiež za ich mučiteľov. Za vojakov, ktorí bojovali za vlasť, za mier, alebo len preto, že ich ktosi poslal na front a oni nesmeli "zradiť". A za nás všetkých, aby sme nezahadzovali minulosť, krásu, pokoj, porozumenie... napríklad preto, aby sme mohli získať viac (čohokoľvek).  







Teraz vám už želám pokojné dni a noci. A nech sa vám darí pripraviť svoj domov, no najmä svoje srdce na príchod Spasiteľa. Pretože už nám advent klope na dvere. Aj keď ešte "musím" stihnúť ešte jeden dušičkový blog - tentoraz o symbolickom hrobe nenarodených detí v Pezinku - Grinave. Podarilo sa mi o ňom získať veľa zaujímavých informácií - máte sa na čo tešiť!


..............................................................
Ďalšie informácie: 
- Cintorín Vrakuňa (predtým Ružinovský cintorín) bol navrhnutý v r. 1969
- Stavať sa začal v r. 1972
- Prvý zosnulý bol v ňom pochovaný 11. novembra 1980
- Pochované známe osobnosti: Peter Dubovský (futbalista), Karol Duchoň, Gustáv Valach, Dezider Kardoš, Július Lenko, Michal Slivka, Štefan Uher, Peter Šolin

Zdroje:

..............................................................
Devín (Bratislava)
2022
2023
Symbolický hrob nenarodených - Grinava

Cintoríny na mape: 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...