štvrtok 30. novembra 2023

Ružencový október 2023 - aký bol?



Želám vám všetkým radostný deň! 

Ešte pred tým, ako sa kalendár prehupne do prvého decembrového dňa a atmosféra tohoto blogu (podobne ako mnohých ďalších) sa preorientuje na zimu, advent a Vianoce, chcem sa s vami podeliť o to, ako som prežívala jeseň. Presnejšie, dnes vám ukážem moje čriepky z projektu Ružencový október - #ruzencober. Nasledujúci post venujem jeseni všeobecne. A potom sa už aj ja vrhnem do náruče zimných radovánok a predvianočných príprav.  


1. Môj ruženec

Pokúsim sa obrázky v tomto príspevku usporiadať aspoň čiastočne podľa tém, ktoré som pre tohoročnú výzvu navrhla - link. Na prvý deň ružencového októbra a prvý deň výzvy #ruzencober teda pripadla téma: 

1. Môj ruženec:

Mám veľa ružencov (pátričiek) - od rôznych ľudí, z rôznych miest, získané pri rôznych príležitostiach. A viaceré z nich sa v rôznych časoch mohli pýšiť prívlastkom "môj ruženec". V poslednom čase je to tento misijný ruženec, ktorý nosím stále vo vrecku nohavíc, alebo v kabelke, a na ktorom sa často modlím...
Za seba, aby som dokázala prinášať Ježiša k ľuďom, podobne ako Mária k Jánovej matke Alžbete.
Za mojich blízkych, aby boli stále v rukách Božích a pod ochranou Matky.
Za tých, čo ma o modlitbu prosili...
Za špeciálne (aj všeobecné) úmysly, ktoré mi ležia na srdci...
Aj za to naše Slovensko, nech tu vládne Božie kráľovstvo - Kráľovstvo Lásky, Pokoja a Spravodlivosti.

A prečo je taký farebný? Nie preto, že by som sa nevedela rozhodnúť pre jednu farbu. Je to symbol - každá farba znázorňuje jeden kontinent. Áziu, Austráliu a Oceániu, Európu, Ameriku, Afriku. Keď sa na ňom pomodlím všetkých 5 desiatkov, modlila som sa za celý svet. 




2. Deti

Jeseň + deti = výtvory z gaštanov, žaluďov a farebných listov.

Žaluďový ruženec (desiatok) som si vyrobila ešte ako dieťa (tínedžerka?), v časoch totality, keď bolo treba k devocionáliám pristupovať tvorivo. Som prekvapená, že ešte stále vyzerá tak zachovalo. 



3. Mama / 15. Rodina

Ktorýsi svätý povedal: "Rodina, ktorá sa spolu modlí, ostane spolu."
Spoločná modlitba je prostriedok budovania jednoty. Modlitba ruženca je bezpečnostné lano, ktoré nás udržiava v Láske.
Mária je (aj) naša mama, ktorá nosí vo svojom srdci každého jedného z nás a tiež nás všetkých spolu. Ó, ako bolí srdce Matky, keď sa deti nepohodnú... a ako sa teší, keď sa navzájom milujeme!

Dnes sa budem modliť (ruženec) za rodiny. Aby v nich panovala láska a jednota.



16. Život (3. Mama, 2. Deti)

Modlím sa za všetky mamy, aby sa nebáli byť mamou... a nechať svoje budúce dieťatko žiť život, ktorý mu vybral náš milujúci Otec.

V utorok 3. októbra som sa pred príchodom do práce po prvý krát postavila po boku ďalších modliacich sa pred Ružinovskou nemocnicou. Bol to silný zážitok, až prekvapivo príjemný a osviežujúci. Naštartoval ma na celý deň, aj napriek tomu, že som predchádzajúcej noci veľa nenaspala. Rozhodla som sa, že budem prichádzať vždy, keď sa mi bude dať. V mojom prípade je to v utorok ráno 7:00 - 8:00 a každý druhý piatok podvečer 17:00 - 18:00. 

Boli to požehnané chvíle, ktorých ovocie som zbierala ešte dlho po týchto modlitebných stretnutiach. 

Viac informácií a svedectiev o kampani @40dnizazivot / #40dnizazivot nájdete na ich stránke www.40dnizazivot.sk



5. Cesta

Cesta. Koľko rôznych asociácií a prístupov sa vynára pri tejto téme. Ale dnes sa chcem s vami podeliť o úplne obyčajnú fyzickú cestu - cestu, po ktorej chodievam každý týždeň "z práce do práce". Cestu, ktorá ponúka príjemné pohľady na zeleň, na jazero, na hrajúce sa deti na školskom dvore, či starkých v domove seniorov... ale stretávam aj autá, semafory a zhon. Je to cesta, po ktorej idem pešo a pritom sa často modlím ruženec. 




6. Pokánie

Šiesta téma tohoročnej ružencovej výzvy je pokánie. Odfotila som si do nej historickú spovednicu z jezuitského kostola v Bratislave. Sviatosť zmierenia, alebo inými slovami sviatosť pokánia, prináša do duše pokoj, odpustenie a lúč Božieho svetla, radosti a lásky. Milosť, ktorá nám odpúšťa všetky hriechy a pomáha nám žiť v Božej prítomnosti a slobode Jeho detí. 

Pravdaže, ja som bola na spovedi v modernejšej spovednici (ale nie tak fotogenickej). Nie som si istá, či sa tieto historické ešte vôbec používajú. 



26. Pokoj (5. Cesta)

Ako som spomínala vyššie, sviatosť zmierenia prináša pokoj do duše. Ale niekedy hľadáme pokoj napríklad v prírode. A hlavne - v náručí Mamy. Napríklad v blízkom pútnickom mieste v Marianke.

Lurdská jaskynka v Marianke



7. Čítam

Zaujala ma táto útla knižočka. Dobre vysvetlená modlitba ruženca pre začiatočníkov, cenné tipy aj pre pokročilých modlitebníkov ruženca, úryvok Božieho slova a ovocie modlitby ku každému tajomstvu.

Donald Calloway, Ako sa modliť ruženec



8. Spoločenstvo

"Neste si navzájom bremená." Pod touto sochou sa pravidelne stretávam s osôbkou mne veľmi drahou. Tu tvoríme spoločenstvo modlitby a zdieľania starostí, bolestí, krížov... aj radosti a povzbudenia.
Tu pod touto sochou som pred mnohými rokmi zažila stretnutia môjho prvého spoločenstva (prvé stretká) ešte keď to režim nedovoľoval.

Rosa mystica - Ruža duchovná
Ružencová Panna Mária oroduj za nás!


Srdce Ježišovo, plné lásky,
pretvor naše srdcia podľa srdca tvojho.

4. Milosrdenstvo
#ruzencober

Skutky telesného milosrdenstva:
Dávať jesť hladným
Dávať piť smädným
Prichýliť pocestných
Odievať nahých
Navštevovať chorých
Poskytovať pomoc väzňom
Pochovávať mŕtvych

Skutky duchovného milosrdenstva:
Napomínať hriešnikov
Poúčať nevedomých
Dobre radiť pochybujúcim
Tešiť zarmútených
Trpezlivo znášať krivdu
Odpúšťať ubližujúcim
Modliť sa za živých a mŕtvych

(Katechizmus Katolíckej cirkvi, 2447 – 2448)

14. Tvorivo

Vytvorené z drôtu


16. Život / 18. Vidím / 19. Farby / Krása / Božie stvorenie / Ruža

Krása / Božie stvorenie / Ruža

9. Radosť

Pri modlitbe ruženca sa (obvykle) modlíme vždy 5 desiatkov (5 x 10 Zdravas Mária), pričom rozjímame postupne o piatich tajomstvách zo života Ježiša a jeho Matky. Takéto pätice máme štyri: Radostné tajomstvá, tajomstvá svetla, bolestné a slávnostné tajomstvá. 

Nižšie môžete vidieť fresky zobrazujúce radostné tajomstvá ruženca. Odfotila som ich v kostole Narodenia Panny Márie v Novej Bani. 

Prvé tajomstvo radostného ruženca: 
Ježiš, ktorého si, Panna, z Ducha Svätého počala

Druhé tajomstvo: Navštívenie u Alžbety

Tretie tajomstvo: Narodenie Pána Ježiša v Betleheme

Štvrté tajomstvo: Obetovanie v chráme

Útek do Egypta

10. Svetlo
Kristus - Svetlo sveta.

Slnečný lúč zažiaril, aby som nezabudla: 
Kristus (vo svätostánku - v Eucharistii) je naozaj svetlom sveta!

Vo štvrtok pri modlitbe ruženca zvyčajne rozjímame nad tajomstvami svetla: 1. Pán Ježiš bol pokrstený v Jordáne, 2. Pán Ježiš urobil svoj prvý zázrak na svadbe v Káne, 3. Pán Ježiš ohlasoval Božie kráľovstvo a pokánie, 4. Pán Ježiš sa premenil na vrchu Tábor a 5. Pán Ježiš nám dáva jesť svoje Telo a piť svoju Krv v Eucharistii.

Na oltárom obraze v kostole Najsvätejšieho Spasiteľa (Jezuitský kostol) v Bratislave je zobrazené štvrté tajomstvo svetla - Ježiš sa ukázal v božskej sláve na Vrchu premenenia.

A práve keď som tam bola, takto krásne slnečný lúč zasvietil na svätostánok. Akoby chcel zdôrazniť tú pravdu. Naozaj, Kristus je Svetlo sveta!



Premenenie na vrchu Tábor

11. Bolesť

Bolestné tajomstvá ruženca nám ukazujú bolesti a utrpenie Pána Ježiša a nakoniec jeho bolestnú smrť na kríži. Nie pretože musel. Žeby nebolo moci, čo by ľuďom zabránila ublížiť mu. Nie. On sa rozhodol prijať ten trest, ktorý sme si zaslúžili my. On zomrel, aby sme my mohli žiť. On trpel, aby sme my videli, ako veľmi nás miluje. Aby sme my mohli prijať Jeho Milosrdenstvo, Jeho Odpustenie a Jeho Lásku. 

Kríž na "Baníckom oltári" v Novej Bani

Banícky oltár
Dolu sú zobrazené duše trpiace v očistci.

22. Boží dom

Bočný oltár Panny Márie v kostole Narodenia P.M. v Novej Bani

Kostol sv. Juraja, Stará Halič
Napravo je obraz Panny Márie, ako dáva ľuďom ruženec.

29. Vďačnosť / 30. Vytrvalosť / 31. Svätosť

Tentoraz chcem vyjadriť vďačnosť za patrónku našej farnosti, svätú Alžbetu Uhorskú, ktorá vytrvalo nasledovala Krista - či na kráľovskom dvore, či potom vo vyhnanstve a chudobe. Vždy videla v chudobných a trpiacich svojho Pána a vždy sa mu v nich usilovala poslúžiť. 

A ja som jej vďačná za starostlivosť o nás, jej farníkov. Za príklad jej života, ktorý mal už od detstva dosť zásadný vplyv na smerovanie môjho života. Za legendu o ružiach, ktoré sa stali jej atribútom a tiež nosným motívom v našom kostole. A za svätosť, ku ktorej sme povolaní všetci ľudia.




Za duše v očistci. 

Túto tému som do zoznamu nedala? Nevadí, k záveru ružencového októbra určite patrí. A je to zároveň prechod do mesiaca novembra - keď sa intenzívne za duše v očistci modlíme. 

Trpiace duše v očistci nás prosia o modlitbu.
"Banícky oltár" vo farskom kostole v Novej Bani

"Ružencový" detail kolumbária na Martinskom cintoríne

12. Sláva

Spomínate si ešte na 4 skupiny tajomstiev ruženca? Sú to radostné tajomstvá, tajomstvá svetla, bolestné a slávnostné tajomstvá. Tá posledná skupina - Slávnostné tajomstvá nám hovoria 1. o Ježišovom zmŕtvychvstaní, 2. o jeho vystúpení do neba, 3. o zoslaní Ducha Svätého, 4. o tom, že Ježiš vzal do neba aj svoju Matku Máriu a 5. o jej korunovaní za Kráľovnú neba i zeme. 

Som vďačná, že môžem nachádzať radosť, svetlo a prísľub slávy aj v bolestiach a krížoch. Som vďačná, že sa na kríž už nemusíme pozerať len ako na nástroj bolesti a smrti. Ale ako na znamenie víťazstva, života a slávy. 

Kríž pre padlých nemeckých vojakov
na cintoríne Vrakuňa (Ružinovský cintorín)

Ale to sa už (ružencový) október končí, a s ním aj tento môj post. Želám vám veľa radostí, pokoj a dobro - vo vašich srdciach i vo vašich rodinách. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...