streda 31. marca 2021

Domáca alchýmia: Vanilkový cukor


Radostný deň vám všetkým želám! 

V pondelok Veľkého týždňa sme mali v pôstnom kalendári čítanie o Márii, ktorá vyliala nádobu s drahým voňavým olejom Ježišovi na nohy a utrela mu ich svojimi vlasmi. Niektorí sa na ňu osopovali, že tak mrhá drahým olejom. Mohla ho predať a peniaze rozdať chudobným... Ale Ježiš jej skutok ocenil. Ona jediná pochopila, čo im v posledných dňoch hovoril. Že "Syn človeka musí trpieť, predstavitelia synagógy ho budú mučiť a zabijú ho. Ale tretieho dňa vstane z mŕtvych." Učeníci nechápali. Ale Mária počúvala svojim srdcom. A srdce jej dnes kázalo urobiť pre Ježiša niečo výnimočné. Skutok, o ktorom sa bude hovoriť vždy, keď sa bude ohlasovať Evanjelium. (Celý príbeh: Jn 12, 1-11)

Môj pôstny kalendár - link

Úlohou na tento deň bolo "naplniť dom vôňou", aby sme si pripomenuli, že aj my máme robiť skutky lásky pre Ježiša a tak šíriť "jeho vôňu". Veď aj apoštol Pavol píše, že sme "ľúbeznou Kristovou vôňou" (2 Kor 2, 15) Preto som si práve na pondelok naplánovala výrobu voňavého vanilkového cukru.

Tobolka vanilky

Vložiť do pohára...

... a zasypať cukrom.
Pozor, nie práškovým - ideál je jemný kryštál.

Vzduchotesne zatvoriť a čakať.

Cukor po čase naberie vôňu vanilky.

Existujú v zásade tri spôsoby domácej výroby vanilkového cukru.

1. Môžeme zasypať cukrom celý vanilkový struk. Vtedy musíme počkať dlhšie, kým sa vôňa do cukru dostatočne uvoľní (aspoň 2 týždne). 
2. Struk otvoríme, semienka vyškrabneme a použijeme na niečo iné. Otvorené "šupky" zasypeme cukrom podobne ako v prvom prípade. (Toto funguje trocha rýchlejšie)
3. Do cukru vmiešame semienka ("kaviár") aj obal semien rozlámaný na kúsky. Semienka ostanú v cukre a tvoria tam malé čierne bodky, ale obal sa musí preosiať. Táto metóda uvoľní do cukru najviac arómy.

Ja som sa rozhodla pre prvý postup. Ale možno pri veľkonočnom pečení ešte struk vytiahnem, zrnká použijem a otvorený obal vrátim, aby bol cukor ešte voňavejší. :)



Želám vám všetkým "voňavú" Veľkú noc! A veľa radosti napríklad aj pri pečení. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...