pondelok 29. marca 2021

Kvetná nedeľa

Včera bola Nedeľa utrpenia Pánovho alebo Kvetná nedeľa, v niektorých krajinách známa ako Palmová nedeľa. Ňou sa začína Veľký týždeň, kedy si veľmi intenzívne pripomíname všetky udalosti umučenia Pána Ježiša od slávnostného vstupu do Jeruzalema, cez Poslednú večeru, jeho zajatie, odsúdenie a umučenie až napokon v nedeľu (či už v sobotu po zotmení) oslávime jeho slávne vzkriesenie. 

Ale teraz si pripomíname predovšetkým jeho príchod do Jeruzalema. 

Datlová palma vypestovaná zo semienka od Vianoc 2016
 
Pokúsili sme sa prežívať tento sviatok čo najlepšie, aj keď len doma. 

Sv. omšu sme sledovali aspoň cez televízor. Urobili sme si spoločne aj domácu liturgiu. Na začiatku čítanie o ceste Ježiša do Jeruzalema, keď ho ľudia vítali s ratolesťami, palmovými listami a prestierali mu svoje plášte na cestu. 

... Osliatko priviedli k Ježišovi, pokládli naň svoje plášte a on si naň sadol. Mnohí prestierali na cestu svoje plášte, iní zasa zelené ratolesti, čo narezali v poli. A tí, čo išli pred ním, aj tí, čo šli za ním, volali: „Hosanna! Požehnaný, ktorý prichádza v mene Pánovom! Požehnané kráľovstvo nášho otca Dávida, ktoré prichádza! Hosanna na výsostiach!“ (Mk 11, 1-10)

Aj my sme si urobili malý sprievod po byte. Aspoň od stola v hale, kde máme posvätené ratolesti (bahniatka z pred dvoch rokov), do obývačky k "oltáriku" a zapálenej sviečke.

Ratolesti na stole
(Bahniatka spred dvoch rokov.)

Liturgia pokračovala ďalšími čítaniami, žalmom a spoločným čítaním evanjelia o umučení Pána - Pašiách. Úlohy sme si pekne rozdelili, podobne ako pri pašiách v kostole. Ja som bola "rozprávač", otec rodiny čítal slová Pána Ježiša a syn všetky ostatné postavy. 

Po obede sme si dopriali aj malé zákusky v podobe štylizovaných palmových listov. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Lístkové cesto som trochu potrela vodou aby škorica nevypadávala (nie je to nutné / prípadne môžete naopak cesto potrieť rozpusteným maslom). Potom som ho posypala mletou škoricou a trochou kryštálového cukru. Stočila z oboch strán po stred a krájala na asi centimetrové kúsky. Tie som pokládla na plech, ešte trochu posypala cukrom a piekla na 200°C asi 7-10 minút. Pri stáčaní treba nechať cesto trochu voľnejšie, aby malo priestor narásť (nafúknuť sa), ale niektoré kúsky sa mi potom pri krájaní priveľmi pokrčili a už sa ani pri pečení nevyrovnali. Nevadí, chutili aj tak výborne, aj keď tvar palmových listov nebol dokonalý. 

"Palmiers" - palmové listy z lístkového cesta. Škoricové. 
(Inšpirácia u Maškrtnice. Tvar ešte musím zdokonaliť)

Aj výzdoba v byte odráža tému Kvetnej / Palmovej nedele. Okrem bahniatok na stole máme na čestnom mieste umiestnenú rastlinku datlovej palmy, ktorú si pestujem zo semena už štyri roky. Symbolický význam má aj to, že je to datlová palma. Bet-fage, názov dediny z ktorej Ježiš vyšiel na osliatku do Jeruzalema, má vraj význam "dom datlí". Preto sme mali aj pri obede na stole sušené datle. 

V sklenom teráriu mám ešte stále naaranžovanú "púšť" - s kameňmi, ktoré sa chystajú kričať, ak by sme my mlčali a neohlasovali Ježišovo kráľovstvo. (viď - Lk 19, 40)

„Ak oni budú mlčať, budú kričať kamene.“ (Lk 19,40)

Datlová palma

Von sme sa tentoraz nedostali. Ale myslím, že aj napriek rôznym ťažkostiam sme tohoročnú Kvetnú nedeľu oslávili dôstojne. Celý deň mi v hlave znela táto dávna detská pieseň:
🎶 🎵 🎶
Pán na osliatku prichádza.
Spev dietok ho dnes sprevádza,
keď vítajú ho palmami,
veď on je slávy kráľ.

Buď požehnaný Pane náš!
Ty ideš na kríž z lásky k nám.
My chceme tiež ti zaspievať
a úctu i česť vzdať.

Ó prijmi Pane Ježišu
spev dietok, čo ťa milujú
a srdcia svoje skladajú
sťa lásky svojej dar. 

🎶 🎵 🎶  



A teraz vám už želám pokojný a požehnaný čas veľkonočných sviatkov. Nech aj vaše srdcia naplní láska, aby ste mohli byť darom pre tých, ktorých milujete. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...