streda 31. marca 2021

Putovanie za sv. Jozefom



Prajem vám požehnané dni, priatelia. 

Možno viete, že tento rok je "zasvätený" sv. Jozefovi, manželovi Panny Márie a pestúnovi Pána Ježiša. Jozef sa na zemi staral o Krista ako jeho zákonitý otec. A pápež František vyhlásil rok 2021 za Rok Sv. Jozefa. Mesiac marec je považovaný za mesiac sv. Jozefa už od dávna. A tak som sa rozhodla, okrem iného, uctiť si tento mesiac Jozefa aj nejako špeciálne. 

Rada sa "modlím nohami", tak som sa rozhodla za sv. Jozefom putovať. Pozrela som do "múdrych kníh" (A. Sopušková, A. Trebatický: Svätci bratislavských chrámov, domov a námestí) a vypísala som si, kde sa v Bratislave dá nájsť zobrazenie sv. Jozefa. Našla som informáciu o kaplnke sv. Jozefa na Hlbokej ceste (obr.1, obr.2, blog) a okrem sôch a obrazov vnútri viacerých bratislavských kostolov boli tri sochy prístupné aj zvonka. Keďže kostoly máme kvôli lock-downu zatvorené, sústredila som sa na exteriérové sochy. Sú tri: Na vchode kláštora Alžbetínok, na fasáde kostola Trinitárov (tzv. Trojičný kostol) a na Dóme sv. Martina. Vyšla mi z toho pekná prechádzka, alebo ak chcete púť. 

Pôvodný plán bol prejsť túto trasu veľakrát počas marca, ale viete ako to je - človek mieni... vládne opatrenia (spojené s vlastnou poctivosťou) menia. Ale včera už bol takmer posledný deň a my sme sa konečne za sv. Jozefom vybrali. 

Kláštor Alžbetínok

Prvé zastavenie bolo pri kláštore Alžbetínok v Bratislave na Špitálskej ulici. Na fasáde okolo vchodu sú sochy troch svätcov významných pre alžbetínsky rád. Na vrchole je zobrazená sv. Alžbeta Uhorská (princezná narodená možno na bratislavskom hrade) - hlavná patrónka rádu. Podľa Alžbety majú meno a podľa jej vzoru aj tieto sestričky prejavujú svoju lásku Kristovi v chudobných a chorých. Vľavo je zobrazený sv. Ignác. A napravo ten, za ktorým sme dnes putovali - sv. Jozef.

Sv. Jozef, oroduj za nás.


Sv. Alžbeta Uhorská (bratislavská princezná)

Sv. Imrich

Pokračujeme v ceste



Po chvíli putovania prichádzame k druhému zastaveniu na našej ceste - kostolu sv. Jána z Mathy na Župnom námestí, známejšieho ako kostol Trinitárov, alebo dokonca "Trojičný kostol". Je to barokový kostol a na priečelí má v nikách dve barokové sochy. Panna Mária vľavo a vpravo sv. Jozef s Ježiškom na rukách.

Kostol sv. Jána z Mathy (kostol Trinitárov)



Baroková socha sv. Jozefa

Cestou sme šli okolo morového stĺpa Panny Márie
pred kostolom kapucínov.

Pod tvoju ochranu sa utiekame, svätá Božia rodička...

Naša púť pokračuje...

Slnko už zapadlo, začína sa stmievať...
Ul. Na vŕšku. V pozadí vežička Bratislavského hradu.

Kapitulská, blížime sa k Dómu sv. Martina.

Tretia a posledná zastávka - Dóm Svätého Martina. Na vonkajšej stene kaplnky sv. Anny (z ktorej je aj vchod do krypty - otvorený len v týždni po "Všetkých svätých") je na kamennom podstavci umiestnená socha sv. Jozefa s ľaliou v ruke. 

Dóm Sv. Martina


Sv. Jozef - pomocník chorých
a patrón umierajúcich - oroduj za nás. 


A teraz nás už čaká len cesta domov popri Dunaji. Odrazu sa nám celkom zotmelo a my sme si vychutnali aspoň krátku večernú prechádzku popri tmavej rieke.



Želám vám požehnané dni. A nech sv. Jozef, ochranca rodín, drží o chrannú ruku aj nad vami a vašimi rodinami. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...