štvrtok 3. novembra 2016

Dušičkový týždeň

Včera, deň po sviatku všetkých svätých, sme oslávili spomienku na všetkých verných zosnulých (v štátnom kalendári - Pamiatka zosnulých). Modlili sme sa za nich. Vyprosovali im nebeskú blaženosť. A čerpali z pokladnice milostí nazhromaždených z modlitieb Cirkvi, ale predovšetkým prameniace z milosrdenstva Boha. Nielen včera. Celý týždeň (8 dní) sa nesie v znamení osobitných milostí pre duše zomrelých. Je to čas, kedy môžeme pre mnohé a mnohé duše získať ukončenie očistcových bolestí a radosť z blaženej oslavy Boha.


Snažíme sa tieto dni sláviť s rodinou. Tak pestro, ako sa len dá. Modlitba, získavanie odpustkov pre duše v očistci, ale tiež niečo zaujímavé, nové, pútavé. Rozhodli sme sa, že každý deň navštívime niektorý iný cintorín v okolí. Samozrejme okrem obligátnej návštevy hrobov našich blízkych.


Nie je to ťažké, naše hlavné mesto ponúka mnoho možností. Veľké a známe cintoríny ako MartinskýSlávičie údolieRužinovský (Vrakunský), krematórium... Historické priestory, ako Ondrejský cintorínžidovský cintorín, alebo hrobka rabína Chatama Sofera, cintorín pri Kozej Bráne... Krypty v kostoloch, napr. vo Františkánskom, alebo tzv. Trojičnom kostole... Alebo pamätníky ako Slavín, či Vojenský cintorín a pamätník padlých v I. sv. vojne v Petržalke - Kopčanoch. No a potom sú tu miestne cintoríny hádam vo všetkých mestských častiach Bratislavy (Petržalka, Karlova Ves, Lamač... a mnohé ďalšie).


Tieto miesta modlitieb za zomrelých máme zatiaľ v pláne. Neviem, koľko sa nám ich podarí navštíviť tento rok. Na niektorých sme sa modlili už po minulé roky, iné čakajú a možno ešte budú čakať do ďalších rokov. Ak natrafím na niektorý zaujímavý cintorín, ktorý by "stál za návštevu", určite ho do svojho zoznamu pridám.


Ak by ste sa chceli pridať a nie je vám to do Bratislavy ďaleko, pripravila som vám aj prehľadnú mapu. Nenárokujem si na úplnosť, určite mi veľa zaujímavých miest vypadlo. Budem rada, ak mi v komentároch napoviete, aby som si ich tam mohla pridať.


(Obrázky do tohto článku sú z minuloročnej návštevy na Ondrejskom cintoríne.) 
O našej včerajšej návšteve Vojenského cintorína z I. svetovej vojny vám napíšem hneď v nasledujúcom príspevku. Hneď to bude! 

Želám vám požehnaný čas a veľa milostí i radostí pre vás i pre vašich drahých. 


..............................
Doplnené - naše návštevy cintorínov:
2020
Martinský cintorín (Bratislava)
Cintorín v Novej Bani (Nová Baňa)
2021
Devín (Bratislava)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...