nedeľa 6. novembra 2016

Dušičkové výlety - Cintorín pri Kozej bráne



Pekný deň vám želám. Dnes sa chcem s vami opäť podeliť o obrázky z jedného pôsobivého historického cintorína. Tentoraz sme sa vybrali na evanjelický cintorín pri Kozej bráne. Vznikol v r. 1783 po nariadení cisára Jozefa II., ktorým prikázal zrušiť cintoríny v obytných častiach mesta a zriadiť nové ďalej od ľudských obydlí. Vtedy sa tento cintorín nachádzal ďaleko za mestskými hradbami na ceste ku Kozej bráne. Cintorín bol aktívne využívaný až do r. 1950, keď bol oficiálne zrušený. (Napriek tomu som tu našla niekoľko hrobov s novším dátumom úmrtia.)

Nachádza sa tu mnoho pôsobivých historických pomníkov. Mnohé vysokej umeleckej, či historickej hodnoty, vytvorené známymi umelcami, ako A. Rigele, Fr. Gibala, L. Majerský, L. Mack. Žiaľ, mnohé pomníky už významne podliehajú zubu času, alebo prerastenej (neudržiavanej) zeleni. Dnes pôsobilo prostredie cintorína vyslovene "dušičkovo", no chystáme sa sem vrátiť aj v letnom období, a stráviť tu počas teplého slnečného dňa dlhší čas. Určite bude ešte čo obdivovať.

Viac informácií nájdete napr. na Wikipédii (link). Ak by ste chceli pohľadať niektoré konkrétne zaujímavé pomníky, tu sú uvedené presné súradnice (www.geocaching.com/...kozia-brana).





Bedřich Pokorný - gymnaziálny profesor
(Hneď vedľa Janka Jesenského)



Fritz Wowy - letec
(Autor pomníka - Alojz Rigele)








Želám vám pokojný (stále ešte dušičkový) čas a nech sa vám darí vidieť krásu okolo seba i v sebe.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...