pondelok 15. augusta 2022

Nanebovzatá...



Želám vám všetkým radostný a požehnaný august! 

Je ešte veľa príspevkov, ktoré som chcela napísať už od začiatku leta. Je veľa článkov, ktoré tu už dávno mali byť (a do ktorých sa pustím hneď vzápätí). Ale dnes ich ešte predbehne tento aktuálny.  

15. augusta si pripomíname našu a Ježišovu Matku Máriu, ktorú Pán Ježiš vzal k sebe do neba s telom aj s dušou. Aspoň tak nás to učí tradícia Cirkvi. Chcem sa dnes s vami podeliť o kúsok atmosféry z tohto sviatku - možno aj vás inšpiruje, ako môžete v budúcnosti deň Nanebovzatia Panny Márie oslavovať so svojou rodinou. 

A ak tiež poznáte nejaký zaujímavý spôsob, ako si pripomenúť toto krásne tajomstvo - určite sa oň so mnou podeľte, napríklad dolu v komentároch. Ďakujem!
 
[Poznámka: Na stránke združenia ACN Slovensko si môžete prečítať podrobný text o histórii a význame sviatku Nanebovzatia Panny Márie (link).]

 

Len pred niekoľkými rokmi som prvý krát zažila požehnanie voňavých byliniek, ktoré si ľudia nazbierali a potom priniesli do kostola na požehnanie. Dovtedy som tento zvyk vôbec nepoznala. Bratislavskí františkáni nazbierali veľa kvietkov, ktoré uviazali do kytičiek a požehnané ponúkali veriacim, aby si ich priniesli domov. Prízvukovali, aby sme sa ich nebáli použiť, napríklad do čaju. 

V Bratislave sa tento zvyk neujal, ale ja sa odvtedy snažím každý rok 15. augusta vytvoriť aspoň malú kytičku voňavých bylín na pripomenutie, že "sme Kristovou ľúbeznou vôňou" (2 Kor 2, 15). Samozrejme Kristovu "vôňu" najdokonalejším spôsobom vyžarovala práve nepoškvrnená Božia Matka, ktorá s ním bola (a stále je) zjednotená tak, ako žiaden iný človek. Liečivé bylinky nám tiež pripomínajú, "že Boh je prameňom každej liečivej sily, a na príhovor Panny Márie môžeme získať uzdravenie" (Zdroj: acnslovensko.sk).



Ďalšou jednoduchou možnosťou, ktorá sa nám ponúka ako prvá, je modlitba ruženca. V tento deň každý rok volím ruženec so slávnostnými tajomstvami (Ježiš, ktorý slávne vstal z mŕtvych; Ježiš, ktorý slávne vystúpil do neba; Ježiš, ktorý nám zoslal Ducha Svätého; Ježiš, ktorý ťa, Panna, vzal do neba; Ježiš, ktorý ťa, Panna, v nebi korunoval). 

Ale združenie ACN - pomoc trpiacej Cirkvi nás tento rok pozýva, aby sme sa spoločne modlili ruženec venovaný špeciálne sviatku Nanebovzatia Panny Márie (link - https://acnslovensko.sk/nanebovzatie-panny-marie/). 
Myslím, že nič nepokazím, keď sem dám link aj priamo na stiahnutie textu tohto ruženca, ktorý som dostala v informačnom e-maile od acnslovensko.sk - modlitba pápeža Pia XII. a rozjímavý ruženec Nanebovzatej Panny Márie.

A kto si myslí, že by celý ruženec nezvládol, môže sa pomodliť aspoň jeden desiatok, alebo len jednu modlitbu Zdravas Mária..., či krásnu mariánsku modlitbu "Pod tvoju ochranu sa utiekame...", ako nám radil novokňaz na svätej omši v Novej Bani.



Aktivisti z ACN Slovensko nám ponúkajú aj ďalšie aktivity na tento sviatočný deň:

- Zúčastniť sa mariánskej procesie. Ak sa vo vašom okolí nijaká procesia neorganizuje, môžete si urobiť vlastnú, hoci u vás doma, alebo v záhrade. 
- Ozdobiť sochu, alebo obraz Panny Márie.
- Modlitba za prenasledovaných kresťanov. 



- Ja by som ešte pridala návštevu mariánskeho pútnického miesta. My napríklad radi chodíme do Kohútova neďaleko našej chalúpky (linklink). Alebo ak sme v Bratislave, tak do Marianky (linklink), či k jaskynke na Hlbokej (link).

- Poslednou možnosťou, ktorú dnes spomeniem je čítanie mariánskej (alebo aspoň duchovnej) literatúry. Ja som siahla po knihe zjavení Panny Márie sestre Márii z Agredy - Mystické mesto božie, IV. diel: Korunovanie z vydavateľstva zachej.sk

V knihe sú podrobne opísané udalosti od zoslania Ducha Svätého, až po usnutie Panny Márie, jej prenesenie do neba a korunovanie za kráľovnú neba i zeme. Keď som toto diela brala do ruky (na sviatok Zoslania Ducha Svätého), hneď som videla, aké je rozsiahle. Kniha má 368 husto popísaných strán. Vravela som si, že ju azda budem čítať až do augusta - do sviatku Nanebovzatia. Že je to síce dosť dlho, ale výborne sa  hodí k tejto časti liturgického roka. 

Nuž, priznám sa, že okolnosti života (a tiež ďalšie lákadlá na čítanie) moje plány trochu zmenili a ja som sa ešte ani zďaleka nedostala na koniec tejto knihy. Ale príspevok o slávnosti Nanebovzatia Panny Márie by nebol úplný, ak by som sa o nej nezmienila. Nielen v tento deň, ale po celú oktávu si budem čítať vzácne myšlienky, ktoré Mária zverila sestre z Agredy. Až do 22. augusta, do sviatku Panny Márie Kráľovnej, ako bolo zvykom sláviť nanebovzatie v dávnejších časoch. A ak ju dovtedy neprečítam, tak budem samozrejme pokračovať až do konca.





A teraz vám už želám radostné a slnečné (no nie príliš horúce) augustové dni. Užite si ešte leto a čerpajte radosť z každodenných božích darov. Nech vás napĺňa Božie slnko svojou láskou. 

A nezabudnite mi napísať, ako tento sviatok oslavujete vy!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...