utorok 29. novembra 2016

Abeceda vďačnosti - A, B, C

Aby sme aktívnejšie a plnšie prežili toto adventné obdobie, aj teraz každý deň hľadáme Božie dary, za ktoré môžeme byť vďační. A keďže adventných dní je približne toľko, ako písmen abecedy, prečo nepriradiť každému dňu jedno písmeno? Práve beží tretí adventný deň, teda sme už pri písmene C. A ja som sa rozhodla, že vám ukážem, čo všetko som zatiaľ našla.
(Viac o adventnom hľadaní darov podľa abecedy píšem v článku Adventná abeceda vďačnosti.)

1. Prvá adventná nedeľa (27. 11.) -  Dary na písmeno A 

Na prvý deň a prvé písmeno abecedy, nám pripadli také krásne dary, ako...
Samotný Advent.
Adventný veniec (viac o ňom píšem tu).
Adventný kalendár (Viac tu).

Ale tiež som si spomenula na niektoré hmotné dary. Napríklad Auto, ktorým sa odveziem, kam potrebujem.
Acidko (acidofilné mlieko), bez ktorého si už ani neviem predstaviť večer.
Aj keď Amarouny (želé), Artyčoky a Avokádo som už nestihla pripraviť, pretože som začala plánovať až na poslednú chvíľu a nič také sme doma nemali.

Nechala som sa inšpirovať aj v skupinke Cesta vďačnosti na sociálnej sieti, kde som si spomenula na dary ako:
Anjeli.
Anjel strážny.
Modlitba Ave Mária...
A pozdrav Ahoj, ktorým sa môžeme obdarovať navzájom zakaždým, keď sa stretneme.
Svätá Alžbeta - patrónka našej farnosti a moja obľúbená svätá.
A tiež svätá Anna, Ježiškova babička.
Ale aj moja babička Anna - som za ňu vďačná, i za všetko, čo som skrze ňu dostala.

Krásnym darom, za ktorý som vďačná je aj Almužna - mne sa síce dnes nepodarilo, ale som vďačná aj za takúto možnosť byť darom pre druhých.

Adventný veniec - a modlitba pri ňom. 

Citát z adventného kalendára. 

Adventný kalendár - krátke citáty z Biblie

Adventná abeceda vďačnosti


2. Pondelok 28. 11. - Dary na písmeno B

Najväčším darom je prirodzene samotný Boh.
A Biblia - Božie slovo.

Ale teším sa aj z takých vecí ako...
Brko - urobila som si ho pred mnohými rokmi z obyčajného pera, plastovej slamky na pitie a kúska krepového papiera. Mám ho rada, pripomína mi niektorých mojich priateľov. A navyše - veľmi dobre sa s ním píše.
Blok - možnosť zapísať si, čo potrebujem. Napríklad aj tento zoznam darov.
Aj tento môj Blog je úžasným Božím darom na začiatočné písmeno B. (A keď sa to tak vezme, celý Blogspot - je darom na B, ktorý smiem využívať ako dar, a zároveň svojimi článkami na ňom obdarovávať iných.)

Naša Babička. Ani sa nepokúšam opisovať čím všetkým je pre mňa vzácna!
Aj moje meno - ktoré som "vyženila" sa začína na B. Manžel B... A celá (jeho) rodina. Som vďačná za každého z nich.
Náš Byt. Som vďačná, že máme kde bývať...
Je toho veľa.

A aby sme vďačnosti a radosti na písmeno B vyšli v ústrety, rozmýšľala som, čo aktívne pripojiť. Najjednoduchšie je to v oblasti kuchyne (aspoň pre mňa) - a tak sme (spolu s Babičkou) našli Broskyňový kompót, ktorým sme potom plnili palacinky. Bolo z toho luxusné jedlo (palacinky plnené tvarohom, broskyňami a ozdobené trochou čokoládového topingu). Ale fotografiu som nestihla urobiť - jedli sa rýchlejšie, ako som ich robila.

Večer potom ešte pribudla Bazalka (s mozarelkou a rajčinou - tiež bez fotografie) a Bylinkový čaj.

Biblia - Božie slovo

Brko a Blok

Bylinkový čaj - z byliniek posvätených na Nanebovzatia PM. 

3. Utorok 29. 11. - Dary na písmeno C, Č 

Snažila som sa ich hľadať, ale aj vytvárať už od rána. Červené plody v adventnej kytici. Cícerová nátierka, Cesnak, teplý Čaj... a k obedu Čevapčiči s horčicou a Cibuľou.

Večer som potom ešte varila sirup do Čaju. Pôvodne to mal byť Sirup na svařák, podľa Vánoční kuchařky pro dceru. Varené víno nepijem (iba ak poriadne prevarené, aby ostala len chuť, vôňa a takmer žiaden alkohol), ale tú chuť klinčekov a vianočného korenia mám rada. Budem si ho teda dávať počas mrazivých zimných dní do čaju. Pôvodne som chcela sirup variť už včera (jedna z dôležitých surovín je Badián - ale práve ten mi chýbal, drahý mi ho priniesol až dnes). Ale keďže je to sirup do Čaju, hodí sa aj na dnes. A ide do toho aj Citrón! ;-)

Ale aby som spomenula aj nejaké duchovnejšie dary, som vďačná tiež za...

Čas - tak vzácny a tak často ním plytvám. Každá minúta je vzácny dar, v ktorom môže rásť moja láska, v ktorom môžem obdarovať brata, sestru niečím dobrým, v ktorom sa môžem priblížiť k svojmu Bohu... Čas je tak vzácny a drahý... a predsa ho tak často strácam. Ďakujem za čas. Za čas na konanie dobra. Ale aj za čas na odpočinok a regeneráciu. Čas na modlitbu. I čas na posedenie s priateľmi.

A tiež čas na Čítanie... Som vďačná za knihy, ktoré čítam. Za to, že vôbec viem čítať. A za ľudí, ktorí píšu dobré veci. Pre zábavu, i pre poučenie. Pre odpočinok i pre to, aby nám otvorili oči a vzburcovali nás do akcie...

Ďakujem aj za čas Čakania. Vlastne celý advent je takou "oslavou" čakania. Očakávanie Spasiteľa - vo svete i v nás. Ďakujem, že smiem očakávať svojho Boha všade, kdekoľvek som. A že ma niekedy nechá čakať - tak akurát, koľko treba. Aby mi aj to čakanie bolo na osoh.

A vďaka za celú moju životnú Cestu. Aj za všetky cesty svetom, po ktorých som smela prejsť. Tento rok bolo toho putovania ešte o čosi viac, a ja som vďačná za každú jednu. Za každú Svätú bránu, ku ktorej som mohla cestovať. Za zaujímavé veci a ľudí, ktoré som videla a ktorých som stretla na tých ďalekých, alebo aj blízkych cestách. Vďaka za rodinu, s ktorou môžem cestovať a že si to všetci spolu užívame. Som vďačná za každý krok, ktorý vládzem ešte urobiť.

Vďaka, za všetky moje cesty... A za Božie cesty (ktoré nie sú našimi cestami). A nakoniec aj za portál Cesta+, kde si často prečítam zaujímavé a hodnotné články.

Červené plody v adventnej kytici

Čevapčiči

... s Cibuľou

Sirup na čaj - aj s citrónom.

Želám aj vám veľa krásy, radosti a lásky. Nech sa vám darí každý deň nájsť veľa darov, za ktoré môžete byť vďační. A nech sa naša radosť a vďačnosť šíri celou abecedou.


4 komentáre:

  1. Milá Letitia,u tebe je vždy krásně,příležitost na zamyslení i něco hezkého či dobrého pro potěšení,tak díky a krásný a pokojný adventní čas....Dája

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Dája! Radostný a pokojný advent aj tebe. :)

      Odstrániť
  2. Evi, je to len pre Teba? Ja som pre krátku chorobu musela prestať písať ale už som znova fit a neviem nájsť stránku, kde sa aj ostatní delia o dary. Takže:
    E. ecclesia- Cirkev. F- flauta (zobcová), fankok (to je jedlo, po slovensky neviem, po česky trhanec. Je výborný s ovocím, tvarohom, škoricou a sirupom. Firhangy- nárečovo záclony. Dostala som do obývacieho kúta nové, ktoré sa tam farebne lepšie hodia. G- grule, zemiaky, základ každého poriadneho jedla na Spiši. Gregorián, veľmi rada počúvam. Gitara, občas si zahrám, ale verejne som si ešte netrúfla. H: Hlaholík- český samizdatový spevníček za totality, preložila som niekoľko piesní a spievajú sa tu. Hodina milosrdenstva. Pekná pobožnosť v piatok, aj s adoráciou a rozjímaním. Hudba ako celok, aktívna aj pasívna- jeden z mojich základných darov. Hrad- stihla som ešte pred koncom sezóny. Halušky, hrianky. I: všetky ihličnany, ihly, s ktorými už môžem narábať; lebo sa mi netrasú ruky, Inovať na stromoch a kríkoch, ikony. J: Ježiš a pokračovať budem, keď uvidím kde to je.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tu je to, na blogu. A teším sa, že si našla toľko darov. Povzbudili aj mňa. Vďaka!

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...