utorok 22. decembra 2020

Adventná abeceda vďačnosti 2020

Advent pokročil, Vianoce sú už predo dvermi, a to je najvyšší čas, podeliť sa s vami o to, ako tento čas prežívame. 

Snažím sa uvedomovať si príchod Spasiteľa najmä vo svojom srdci. Modlitba, čítanie Božieho slova, rozjímanie. Priznám sa, že do kostola chodím(e) menej ako po minulé roky - z rôznych objektívnych aj subjektívnych príčin. Ale o to viac sa snažíme prežívať modlitbu a liturgiu doma a v rodine, či skrze spoločenstvo na internete. 

Samozrejme nechcem zanedbať ani vďačnosť. Aby som si uvedomovala ten najväčší dar, dar darov, ktorý na Vianoce oslavujeme - narodenie Spasiteľa Ježiša Krista. To, že Boh je s nami (Emanuel) a my môžeme byť už teraz a po celú večnosť s Ním. A tiež to množstvo darov a darčekov, ktorými nás zahŕňa každý deň, aby sme pociťovali Jeho lásku k nám a budovali vo svojich srdciach našu lásku k Nemu. 

V minulých rokoch sa mi osvedčilo hľadanie Božích darov podľa písmen abecedy. (Píšem o tom napr. TU, TU, TU, alebo TU) Rozhodla som sa aj tento rok sústrediť každý adventný deň na jedno písmeno, aby som Bohu ďakovala za dary, ktoré na toto písmeno objavím. A tiež sa usilujem sama vytvoriť niečo (začínajúce na toto písmeno), za čo môžeme byť vďační. 

Priznám sa, že sa mi nedarilo tak ako po minulé roky. Neviem, čím to je. Ale snaha bola. A čo som predsa len objavila, o to sa chcem podeliť aj s vami.

Adventný veniec na nádvorí Starej radnice.

A - Advent. Adventné zvyky. Adventný veniec. Abeceda vďačnosti...

Som vďačná za možnosť sláviť advent. Za všetky duchovné dary, ktoré nám prináša. Za chvíle očakávania i chvíle stíšenia a modlitby. Som vďačná za všetky zvyky a rituály, ktoré prežívame počas adventu. Za prípravu adventného venca, za výlet do prírody, kde sme nazbierali čečinu, za čas trávený pri tvorení a ozdobovaní venca, za možnosť ísť na svätú omšu do nášho kostola a nechať si veniec posvätiť (tento rok si zvlášť uvedomujem, že to nemusí byť samozrejmosť).

Som vďačná za rôzne formy adventného kalendára, ktoré si môžeme pripraviť (ja som zvolila už tradične Strom Jesseho a hľadanie darov podľa abecedy - Adventná abeceda vďačnosti).

A nakoniec aj za adventnú (čiastočne už vianočnú) atmosféru v meste. Aj keď sa nechceme zapájať do davov ľudí zhlukujúcich sa okolo stánkov s občerstvením, a aj keď nás tohoročná výzdoba veľmi nenadchla, vždy si s vďačným srdcom uvedomujem, ako je dobre, že máme hlboko v srdci ukrytú túžbu tvoriť krásu, vidieť okolo seba krásu a žiť v krásnom prostredí. Že chceme prežívať rytmus času tak, ako nám ho Boh ponúka. 

Betlehem od "majsterky ÚĽUV" Janky Majerskej...

... pod stromom na Hlavnom námestí.

Aj drevené ozdoby na strome pochádzajú z jej dielne.

B

Betlehem. Betlehemské dieťa. Drevený Betlehem, ktorý môžeme mať aj doma, ako pripomienku udalosti, ktorú na Vianoce oslavujeme.

Biblia. Čas na čítanie Božieho slova. Možnosť mať doma a čítať Sväté písmo. Čas, ktorý môžem každý večer venovať čítaniu a rozjímaniu nad ním.

Babička. ... 

Bryndza. Chuť. Vitamíny. Živiny... Dopriala som si v tento deň bryndzový chlebík. 

Bublík - môj kvások, z ktorého sa pokúšam piecť chlieb. A darí sa mi. Nie ešte stopercentne, ale chutí nám všetkým a už vôbec nemáme chuť kupovať chlieb z obchodu.

Bota - šálka v tvare čižmy, ktorú som dostala minulý rok od niekoho, na koho rada spomínam... 

Barborky - halúzky narezané na sv. Barboru (v našom prípade trošku skôr) a ktoré hádam do Vianoc zakvitnú.

Bota. Od niekoho, na koho rada spomínam.

Cibuľa. Vňať bude skvelá napr. na chlebe.

C

Cesto. Cesto na chlieb. Cesto na vianočné zákusky. A možno sa odhodlám aj na vianočku.

Cibuľa. Vitamíny. Prírodné antibiotikum a verím, že aj anti-virotikum. Cibuľa na chlebe. Vňať cibule, ktorú pestujem za oknom - tiež skončí na chlebe, alebo v polievke...

Cesta. Cesta domov z práce. Pár (stovák) krokov peši. Pohyb, vzduch (aj keď mestský). 

Cesta životom. Cieľ. Viem, že aj keď niekedy nevidím, kam vedie moja cesta života, môžem veriť, že ak sa nechám viesť svojim Pastierom, prídem do cieľa. A tak chcem ďakovať za každý krok, za každú zákrutu, za každý kvietok, ktorý cestou uvidím, ale aj za každý kameň, ktorý ma tlačí pod nohami.

Cesto - na linecké koláčiky

Č

Čaj. V tomto zimnom období mám najradšej ovocný čaj so škoricou. Prípadne aj citrón a med. Čerstvý citrón nie vždy máme, sladký med si chcem do Vianoc odopierať. Ale škoricu si užívam. Osvedčilo sa mi vložiť do šálky kus celej škorice a nechať ju tam vylúhovať. Zistila som, že trvá dosť dlho, kým sa chuť a vôňa škorice uvoľní do čaju a ani nezáleží na tom, či je voda horúca, alebo studená. Dôležitý je čas. A tak si nechávam kúsok škorice v šálke s troškou vody a keď zalievam čaj, je pripravená.

Čas. Čas na ľudí, ktorých mám rada. Čas na ľudí, ktorí ma potrebujú.  Čas na rozhovor. Čas na rozhovor s Pánom. Čas modlitbu. Čas na prácu. Čas na prípravu darčekov... Čas na Čítanie.

Čítanie. Som vďačná za dobré knihy. Som vďačná za zaujímavé príbehy. A som vďačná za možnosť čítať Božie slovo. Aj za plány čítania napr. cez aplikáciu You Version. Za skupinku žien, s ktorými môžeme čítať spolu a navzájom sa deliť o to, čo nás oslovilo i o modlitbu za naše potreby.

Človek. Som vďačná za každého človeka, s ktorým sa dnes stretnem. Som vďačná za vzťahy. Že si môžeme byť blízko, aj keď sme niekedy od seba fyzicky ďaleko. Že dôležité je to, čo vidíme srdcom, nie očami. A že si môžeme navzájom prejavovať lásku. Modlím sa, nech je vždy "Človek Človeku Človekom."

Čučoriedky. Napríklad v mojom obľúbenom jogurtovom pohári. Alebo teraz v zime skôr na teplej ovsenej kaši.

Čítanie. Evanjelium na každý deň adventu.
Na druhej strane Cesta adventom (kalendár).

D, Ď 

Dom. Domov. Je toľko ľudí bez domova. V krajinách zmietaných vojnou, či občianskymi nepokojmi. V oblastiach zasiahnutých prírodnými katastrofami. Ale aj u nás na Slovensku. Ľudia, ktorí počas zákazu vychádzania nemajú odkiaľ nevychádzať. Aj teraz v zime. Hoci sa menej pohybujeme po uliciach a nevidíme ich, oni tam sú. A potrebujú našu pomoc. Modlím sa za nich. Aj za organizácie, ktoré im pomáhajú. Aj im prispejeme... A ďakujem za to, že my tú svoju strechu nad hlavou máme. Aj keď niekedy frfleme, že chceme ísť von... ale vždy sa máme kam vrátiť. Vďaka!

Deka. Zahreje, keď radiátory nestačia. Vďaka za teplo.

Dych. V dnešných časoch nie je samozrejmosťou. Vážim si každý nádych, každý dúšok kyslíka, ktorý prijímam tak automaticky. 

Ďakovanie. Som vďačná aj za cestu vďačnosti, na ktorú ma Pán vedie. Ďakovanie je spôsob ako prežiť. Ako vyťažiť maximum z krásnych chvíľ. A ako prežiť tie ťažké. Vďačnosť nie je šľahačka na torte krásy a príjemnosti. Naopak, je to liek, ktorý nás vytiahne z hĺbky smútku a beznádeje.

E 

Emanuel. Boh s nami. On je stále s nami. Každý deň a za každých okolností. Aj keď ho nevidíme. Aj keď ho necítime. Aj keď sme smutní alebo trpíme. Je s nami a zahŕňa nás svojou nesmiernou láskou. Vďaka ti Pane! 

Elektrika. Elektrická rúra (v ktorej napr. dnes pečiem chlieb). Elektrické svetielka (ktoré nám rozveseľujú tmu za oknom).

F 

Flauta. Fľaše. Fotografie...

Fľaše plné spomienok - kamienkov z našich výletov.

H, CH

Hudba. Hlas. Hra. Chór. Tešila som sa na roráty, ako každý rok. Sv. omša za tmy. Spev s naším zborom. Spoločenstvo. Hudba. Hlas... A pri večernej omši k Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie možno aj hra na flautu. Tento rok mi to nevyšlo. Ale som vďačná, že môžem počúvať hudbu aspoň doma (napríklad pri práci). Že si môžem zaspievať pre radosť. Som vďačná za piesne, ktoré mi pomáhajú v modlitbe. A za hru na flautu napríklad aj s Helenkou, ktorú učím hrať, aj keď teraz len on-line cez internet. 

Hra. Spoločná hra. Mám rada stolové hry s rodinou, upevňujú spoločenstvo. A mám rada aj naše zábavky medzi členmi rodiny. Rôzne prekáračky, hry so slovami a podobne. Prinášajú do našich dní radosť, veselosť a tiež lásku a dôveru.

Hviezdy. Túto zimu sa nám nedarí pozorovať hviezdy. Ale tešíme sa na výnimočný úkaz - konjunkciu, priblíženie Jupitera a Saturnu, podobne ako to bolo pred vyše dvetisíc rokmi, keď sa narodil Ježiš. (Chystali sme sa pozorovať tento úkaz na chalupe. Ale nakoniec z toho nič nebolo. Hoci sme sa tam napriek lock-downu smeli vybrať a aj sme si vzali so sebou ďalekohľad, dokonca s fotoaparátom - hviezdy sa cez hustú hmlu pozorovať nedali.)

Chlieb. Hlad. Počas dní, keď hrozilo, že sa tak ľahko nedostaneme do obchodu som si ako mnohí iní (mnohé iné?)  založila kvások. Skúšam piecť. Najprv rožky a žemličky, potom naberám odvahu aj na chlieb. Ešte stále nie je dokonalý, ale aj tak som nadšená. Je výborný! Chuťovo neporovnateľný s tým z obchodu a mám podozrenie že je aj zdravší. Som vďačná za túto skúsenosť. Aj za to, že pomaly začínam chytať "rutinu" a pečenie mi nezaberie celý deň a kompletnú kapacitu mysle. Už to robím s oveľa menšou námahou ako na začiatku.

Moje upečené chlebíky.


I 

Ihličky / Ihličie. Veniec. Sviečka. Stromček.

Ihlice (na štrikovanie). Tvorivosť. Radosť z práce. Láska a čas pre toho, koho milujem. Modlitba zapletená do vlny.

Informácie.

Ihličie...
Strom na nádvorí Starej radnice.

J

Ježiš (Eucharistia). Som vďačná, že (ešte) môžeme chodiť na sv. omšu. Že máme otvorené kostoly a ja sa môžem zastaviť na modlitbu a poklonu. Že Ježiš je stále s nami, všade kde sme. Aj keď sa niekedy nedá ísť do kostola, On je so mnou tam, kde práve som. Vďaka, Ježiš!

Jasličky. Keď sa narodil Boh - Kráľ celého sveta, nenašlo sa preňho miesto v hostinci. Tak ho uložili do jasieľ v maštali. Ako by nás mohlo ponižovať čokoľvek na tomto svete? Odmietnutie ľudí? Veď odmietanie zažil aj náš Kráľ. Chudoba? Veď on patril medzi najchudobnejších, nemal ani len vlastnú postieľku, ležal na slame v krmelci pre zvieratá. Chcem si spomenúť na teba vždy, keď budem znechutená okolnosťami. Keď budem mať pocit že mi čosi chýba k ľudskej dôstojnosti, spomeniem si na Teba - že môj Boh a Kráľ sa narodil v chudobnej maštali, lebo nikde inde ho nechceli. On mi priniesol dôstojnosť - dôstojnosť Božieho Dieťaťa. 

K 

Knihy (na čítanie aj na obdarovanie). Kristus (stihla som dnes adoráciu v kostole sv. Ladislava). Kvet (začína mi kvitnúť orgován, čo som si narezala ako "barborky"). Krása. Klásky (na dnešnom obrázku zo stromu Jesseho k príbehu o vernej Rút). Kufor (ktorý ešte môj syn nevybalil. Som vďačná, že sa šťastne vrátil zo školy domov). Komunikácia. Kvások (zase snívam o tých mojich chlebíkoch, som nadšená.) ...

Lego - veselý pomocník, stojan na mobil.


L

Linecké koláčiky. Mohla som piecť. Škoda, že mi to napadlo až pri večernej modlitbe. Tak dnes už nie... (Upiekla som ich o dva dni neskôr.)

Lieky (na alergiu). Alebo aj na čokoľvek iné. Som vďačná za vedu i za naše zdravotníctvo (akokoľvek je podhodnotené, ale stále funkčné). Za to, že na mnohé choroby existujú lieky alebo rôzne podporné prostriedky. Som vďačná za Lekárov a všetkých, ktorí sa venujú chorým. A obzvlášť ďakujem za tých, čo sa dokážu o pacientov starať s Láskou a okrem liekov im ponúknuť aj Láskavé slovo. 

Lego. Potrebovala som stojan na mobil. Drahý mi vyrobil zo synovho Lega. A tak mám pri práci veselého spoločníka. (Na fotografii je bez mobilu, pretože mobilom som ho fotila.)

Linecké koláčiky.

Medovníky. Mandle. Mňam.




M 

Medovníky. Med. Mandle. Mama. Mária. Modlitba. ... 

Medovníky som stihla upiecť v deň, keď sme mali písmeno M. Aj s Mandľami, ktoré som si musela "požičať" od Mamy. Milujem tú vôňu Medu, ktorá sa pri pečení šíri bytom. Je to pre mňa už od detstva vôňa blížiacich sa Vianoc. 

N

Nedeľa radosti - Gaudete. 

Noc v teple a suchu. 

Narodenie (Ježiša). Nasledovanie (Krista). Návšteva (kostola). Nábožnosť... (spomienka z minulého roka) - Nachádzať radosť. 

O

Obkladačky - Nič lepšie na "O" mi nenapadlo, tak som umyla obkladačky v kuchyni. Aby boli k Vianociam čisté. A potom som si dopriala - Odpočinok. 

Vďaka za urobenú prácu. Vďaka za odpočinok. Vďaka za Obed.

Umyté obkladačky

P

Pohľadnice. Pozdravy. Pošta. 

Zdá sa mi že tento rok je pre nás zvlášť dôležitý fyzický kontakt. Keď to nejde naživo, tak aspoň cez Papierové Pohľadnice. Potešilo ma, že aj výzva #bhadvent20 na tento deň ponúka tému "Postcards". Tak som začala Písať Pozdravy a na druhý deň som ich odniesla na Poštu.

Tento rok som sa rozhodla napísať čo najviac ľuďom. Aj takým, ktorým bežne nepíšem, tak dúfam, že poteší. Ale bolo to aj trochu napínavé. Už asi pred mesiacom som si kúpila zásobu pohľadníc a uložila na jasné miesto, kde ich určite nájdem. Teraz som siahla na ono miesto... a nič. Žiadne nové pohľadnice tam neboli. Pol dňa som ich hľadala po celom byte a veru som ich nenašla. Naozaj neviem, kde sa mohli podieť. Nakoniec som vyštrachala nejaké zbytky z minulých rokov a tak-tak mi to vyšlo, že som mohla napísať všetkým, ktorým som chcela. Okrem pár tvorivých dušičiek, ktorým sa chystám vyrobiť nejaké vlastnoručné novoročenky - keďže do Vianoc to už určite nestihnem. 




R - Rozhovor. Rozum. Rozumnosť. Radosť. ... 

S - Svetlo. Sviečky (už tri). Strach (a istota, že "tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré"). Sila. Spánok. Sladké (sny, koláčiky, slová...). Smútok (a prísľub radosti v Pánovi). Skala (On je skalou môjho útočiska.) Spoveď (sviatosť zmierenia - som vďačná za odpustenie hriechov i za milosti, ktorými ma cez túto sviatosť napĺňa). Stoka (upchatý a vyčistený odtok). Spoločne. Spoločenstvo (spoločenstvo modlitby - aspoň cez internet). Stíšenie (každý večer pri večernej modlitbe). Strom (Strom Jesseho - na mojich halúzkach orgovánu už začínajú pučať kvety).

Svetlo. Sviečky na adventnom venci.

Už horia tri. Svetla pribúda. V pozadí Strom Jesseho.

Strom Jesseho

Už začína kvitnúť.



A to je zatiaľ všetko. Pokračovanie abecedy vám ukážem zase nabudúce, možno už zajtra. Zatiaľ vám želám pokojné noci a radostné čakanie na oslavu narodenia toho, ktorý nám priniesol Naozajstnú radosť. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...