utorok, 27. marca 2012

Bryndzové slimáky

Na večeru sme mali pečené slimáky ;-)
Nie tie živé, iba z lístkového cesta. Už dlho som mala chuť vyskúšať si recept, ktorý som našla u Moniky Brýdovej (určite je aj všelikde inde). Pôvodné slimáky by mali byť so šunkou a syrom na spôsob pizze, ale ja nemám rada tepelne upravenú šunku, tak mi veľmi padla vhod alternatíva s plesňovým syrom (Niva).

Keď som sa konečne odhodlala slimáčiky upiecť, len sa po nich zaprášilo. Ani odfotiť som ich nestihla ;-)
A tak sme sa už o pár dní rozhodli upiecť ich znova. Ale nastal problém: v chladničke už čakalo rozmrazené cesto, no zásoby syra veškeré žádné. Našťastie sme mali kúpenú bryndzu. A bryndzové slimáky nám chutili možno ešte viac, ako nivové. Mňam!

Toto je už tretia várka za krátky čas.
Konečne som ich stihla odfotiť skôr ako sa všetky zjedli ;-)

Potrebujeme:
1 lístkové cesto
200g (cca, záleží od veľkosti cesta) bryndze
5 lyžíc (cca, robila som to od oka) bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany)
kôpor (dala som dosť veľa, lebo máme kôpor radi)
1 vajíčko na potretie

Postup:
Lístkové cesto vyvaľkáme na obdĺžnik.
Pripravíme si plnku: Bryndzu rozdrobíme, pridáme toľko jogurtu, aby nám vznikla krémová hmota a kôpor (použila som sušený a dala som ho tam naozaj hodne). Všetko spolu dobre zmiešame, až vznikne hladká hmota, ktorá sa nám bude dobre roztierať na cesto. Môže byť aj redšia.
Plnku rozotrieme na cesto až po bočné okraje (aby krajné slimáčiky neostali bez plnky). Necháme suchý len horný okraj na zalepenie "rolády".
Zatočíme do rolády a okraj zalepíme vajíčkom, aby sa nám slimáky nerozbaľovali.

Poukladáme na plech a natrieme vajíčkom. Alebo použijeme vychytávku, ktorú som tiež našla u Moniky a namiesto natierania slimáky do vajíčka namáčame.
Upečieme do zlatista v rozohriatej rúre (mne to vychádza cca 25-30 min / 200°C).

Väčšinou miznú z plechu veľmi rýchlo. ;-)

Dobrú chuť!

Myslím, že by to bol veľmi dobrý záhryzok (snack - alebo šnek?) k vínu. Až niekedy budeme mať na večer hostí, už viem, čo im ponúknem.

A takto mi rastie rukola. Mňam!

******
S týmto receptom som sa zapojila aj do súťaže Vraž do toho kopu lásky u Lenky včelky.

9 komentárov:

  1. SLIMÁČCI VYPADAJÍ BÁJEČNĚ A JISTĚ SKVĚLE CHUTNAJÍ.
    DĚKUJI ZA RECEPTÍK, URČITĚ VYZKOUŠÍM.
    HEZKÉ JARO.
    BOHDA

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňam, to musí být teda dobrota...asi brzo vyzkouším, neb mi tedy nyní tečou sliny...díky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To vypadá úúžasně, vyzkouším, děkuju.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, dievčatá! :)
    Ďakujem za milé komentáre. Potom dajte vedieť, ako vám chutilo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Brynzu miluji jen ta zavrátná cena!!!!Ale na Velikonoce si to upeču !!!Moc zdravím Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Leti, super mňamka. Listové mám zrovna v mrazáku, tak já je vyzkouším. Jenom kopr nemůžu manžílovi strčit pod nos :-D
    Díky za receptík. Už ti soutěží a zrovna ho vkládám do rozcestníku. Pa pááá. L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď sme nemali kôpor, dala som trochu mletej papriky. Aj to je dobrá kombinácia. :)

      Odstrániť
  7. dakujem za recept boli vyyyyborne :)
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, to sa teším, že chutilo.
      Tak nech sa darí aj nabudúce. :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...