sobota 13. januára 2024

#800Greccio(1): U minoritov v Karlovke



Želám vám všetkým radostný deň!

Ako som sľúbila, prinášam postupne obrázky z rôznych františkánskych betlehemov. 

(Pretože františkáni slávia veľké jubileum - 800 rokov od prvého živého betlehemu v talianskom mestečku Greccio. A pri tej príležitosti je možné modlitbou pri jasličkách na území v správe františkánskej rodiny získať plnomocné odpustky pre seba, alebo pre duše v očistci. Preto teraz chodievam tak často, ako sa mi dá, vždy do niektorého františkánskeho kostola, aby som sa tam modlila a získavala milosti pre nás a odpustenie trestov pre duše v očistci. Viac - v mojom minulom blogu.)

Začnem "odzadu", Kostolom sv. Františka v Bratislave - Karlovej Vsi, ktorý som navštívila včera. Veľmi na mňa zapôsobil betlehem, ktorý majú vonku na nádvorí, aj ten, čo je v interiéri kostola. Preto mám potrebu hneď sa s vami podeliť o obrázky, ktoré som tam ulovila. 
 
Betlehem vonku na nádvorí

Kostol sv. Františka z Assisi je pomerne nový. Sedí medzi panelákmi na sídlisku Karlova Ves a pripomína mi (dúfam, že teraz niekoho nepohorším) turbínu. Určite to má nejakú symboliku, možno vanutie Ducha Svätého. Teraz je však pre nás dôležité, že ho spravujú minoriti - celým názvom Menší bratia konventuáli (OFM Conv.). Je to rehoľa, ktorá tiež patrí do rodiny františkánov, teda pochádza z komunity, ktorú založil svätý František Assiský. 

Ale poďme už ďalej. Najprv si poobzeráme kostol spredu i zozadu... 



A keď vojdeme do areálu, prekvapí nás na nádvorí drevená "maštaľka" s kašírovanými postavami v životnej (alebo až mierne nadživotnej) veľkosti. 




Je to scéna narodenia Pána Ježiša v Betleheme, podobne ako ju zinscenoval sv. František v talianskom Greccio. Sú tam všetky dôležité postavy: Panna Mária, svätý Jozef, Malý Ježiško v jasličkách... Sú tam aj ovečky, oslík a iné zvieratá... A nechýba ani svätý František, ktorý celý tento výjav pôvodne oživil svojom láskou a zbožnosťou. 

Panna Mária, Ježiško, oslík

Svätý Jozef a oslík dýchajúci na Ježiška

Nechýba ani sv. František.

Pri jasličkách sú rôzne zvieratá. Podobne ako v Greccio.

Modlitba k Svätej rodine a sv. Františkovi (po rozkliknutí sa zväčší).


A už sa obraciam na druhú stranu, ku kostolu. Najprv nakuknem cez okienko - a hneď aj urobím prvú fotografiu. 

Interiér kostola odfotený cez okienko.
V tmavých častiach sa odráža omietka zvonka.

Základný kameň

Kostol bol otvorený, práve v ňom prebiehala celodenná adorácia pri Sviatosti oltárnej. Vľavo vidíme kaplnku s betlehemom. 



Celú bočnú kaplnku prerobili bratia minoriti na betlehemskú jaskyňu. Už je okrem základných postáv (Ježiško, Panna Mária, sv. Jozef) zaplnená aj ovečkami a pastiermi, ktorí sa prišli pokloniť novonarodenému Kráľovi. Nechýba ani anjel ohlasujúci radostnú zvesť spevom "Glória" na Božiu slávu. A zvonku už sa blížia ďalšie kašírované postavy - tentoraz traja králi a ťava. 

Bočná kaplnka s kašírovanými postavami. 




Aj traja králi sa prišli pokloniť Kráľovi, ktorého im ohlásila hviezda.


Pri východe z kostola bratia zavesili "návod". Aby každý, kto sem príde mohol získať za plné priehrštie milostí z pokladnice Cirkvi a na orodovanie ich zakladateľa, svätého Františka Assiského.

Pri východe nájdeme "návod".

A tak želám aj vám, aby ste vždy nachádzali živého Boha – lásku, radosť a pokoj – vo svojom srdci, v druhých ľuďoch, v modlitbe... a prijali mnoho darov od nášho milujúceho Otca a jeho Syna, ktorý sa stal človekom práve preto, aby nás urobil Božími deťmi.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...