nedeľa 27. marca 2022

25. marec...


Po obnove v 70. rokoch je v "Modrom kostole
 momentálne tak "aktuálna" modro-žltá farebnosť.

Želám vám pokojnú nedeľu Letare (v preklade "Radostnú nedeľu").

Veru, už je Štvrtá pôstna nedeľa, teda sa dostávame za polovicu pôstneho obdobia. Veľká noc sa viac a viac blíži a my už teraz môžeme prežívať radosť zo spásy. Radosť, že môžeme znovu prežívať spoločenstvo s Láskou. Lebo Boh nás tak veľmi miloval, že poslal svojho jediného Syna, aby z nás sňal všetky naše viny, vzal ich na seba, zomrel a spolu s ním zomrel aj následok nášho hriechu - smrť. Je len na nás, či Jeho obetu prijmeme a či aj my/ja dovolím, aby Ježiš vzal aj moje hriechy. Či aj ja sa chcem pripojiť k jeho Kráľovstvu. Či aj ja chcem prijať Jeho milosrdenstvo a rozdávať ho iným ľuďom... 


V piatok zvyčajne uverejňujem obrázky z kalvárie, či krížovej cesty, ktorú sme navštívili. Ako pripomienku Ježišovho utrpenia a obety za nás. A tak som to pôvodne plánovala aj tento piatok. Hoci sme minulý týždeň boli v zahraničí, mala som nachystaný článok o kalvárii v Suchej nad Parnou. Verila som, že je všetko nastavené tak, aby sa článok sám uverejnil, hoci my sme boli práve v lietadle niekde nad Londýnom. No nestalo sa tak, posledné potvrdzovacie tlačítko som zrejme neodklikla. A som tomu vlastne rada. Pretože podľa liturgických pravidiel RKC (Rímskokatolíckej cirkvi) sme 25. marca nemali "piatok", ale sviatok - pripomínali sme si Zvestovanie anjela Panne Márii a jej počatie Ježiša z Ducha Svätého.

(Príspevok o Suchovskej kalvárii sa tu objaví budúci piatok 1. 4.)


Od tohto dňa do Vianoc prejde práve 9 mesiacov, takže si spomíname na Ježišovo počatie. Celý príbeh nám podrobne vyrozprával Evanjelista sv. Lukáš:
V šiestom mesiaci poslal Boh anjela Gabriela do galilejského mesta, ktoré sa volá Nazaret, k panne zasnúbenej mužovi z rodu Dávidovho, menom Jozefovi. A meno panny bolo Mária. Anjel prišiel k nej a povedal: "Zdravas, milosti plná, Pán s tebou."
Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav.
Anjel jej povedal: "Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať synom Najvyššieho. Pán Boh mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca."
Mária povedala anjelovi: "Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?"
Anjel jej odpovedal: "Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn. Aj Alžbeta, tvoja príbuzná, počala syna v starobe. Už je v šiestom mesiaci. A hovorili o nej, že je neplodná! Lebo Bohu nič nie je nemožné."
Mária povedala: "Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova." Anjel potom od nej odišiel.

(Lk 1, 26-38)

Zhrnutie tejto udalosti si trikrát denne pripomíname aj v modlitbe Anjel Pána. A tiež pri modlitbe ruženca hneď v prvom tajomstve: "Ktorého si, Panna, z Ducha Svätého počala."
Anjel Pána zvestoval Panne Márii, a ona počala z Ducha Svätého.
 
Zdravas Mária, milosti plná. Pán s Tebou.
Požehnaná si medzi ženami.
A požehnaný je plod života tvojho, Ježiš.
Svätá Mária, Matka Božia, 
pros za nás hriešnych
teraz i v hodinu smrti našej. 
Amen.

"Hľa, služobnica Pána. Nech sa mi stane podľa slova tvojho."

Zdravas, Mária, milosti plná...

A Slovo sa telom stalo, a prebývalo medzi nami. 

Zdravas, Mária...

Obrázok zo stránky 25marec.sk

Keďže oslavujeme počatie nášho Pána, spolu s ním si pripomíname všetky počaté deti. Pretože každý život je cenný už od svojho počatia. Chceme aj tým najmenším z nás dať úctu, aká patrí každému človeku. Chceme sa aj k nim správať ako k Božím deťom a našim maličkým bračekom a sestričkám. Chceme sa modliť za ne a za ich rodičov, aby mohli žiť vo svete lásky radosti a pokoja. 
Pavol Kossey z Fóra Kresťanských Inštitúcií k tomuto sviatku napísal:
 
"Právo na život je najzákladnejšie ľudské právo. Tieto dva sviatky (Deň počatého dieťaťa a Spomienka na Sviečkovú manifestáciu) sa vzájomne dopĺňajú. Z rôznych stránok vyzývajú k napĺňaniu ľudských práv. Predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová k tomu dopĺňa: „Teraz v priamom prenose na Ukrajine vidíme, ako sa tento dar života ničí. Preto podávame prostredníctvom Siete pomoci pomocnú ruku. Na druhej strane si uvedomujeme, aký vzácny je život a že každý človek potrebuje nádej – nádej, že zlé pominie, nádej, že bude lepšie, nádej, že situáciu zvládne.“ Viac informácií o kampani a podujatiach nájdete tu."
 
Obrázok zo stránky tkkbs

A práve tento dátum si vybral pápež František, aby spoločne s celou Cirkvou zasvätil (zveril) Ukrajinu a Rusko Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie počas kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra v Ríme. Svätý Otec vyzval, aby sme sa k modlitbe zasvätenia pripojili aj my, veriaci na celom svete. Preto pripájam aj odkaz na znenie celej modlitby v slovenčine a list pápeža Františka [https://tkkbs.sk/...].

Ó, Mária, Matka Božia a naša Matka, k tebe sa utiekame v tejto hodine úzkosti. Ty si Matka, miluješ nás a poznáš nás:  nie je pred tebou skryté nič z toho, čo máme na srdci. Matka milosrdenstva, mnohokrát sme zakúsili tvoju prozreteľnú nehu, tvoju prítomnosť, ktorá nám prináša pokoj, pretože nás vždy vedieš k Ježišovi, Kniežaťu pokoja.
...
Prijmi teda, Matka, túto našu prosbu.
Ty, hviezda morská, nedovoľ, aby sme stroskotali vo vojnovej búrke.
Ty, archa novej zmluvy, inšpiruj projekty a cesty zmierenia.
Ty, "nebeská zem", vráť svetu Boží súlad.
Uhas nenávisť, utíš pomstu, nauč nás odpúšťať.
Osloboď nás od vojny, ochráň svet pred jadrovou hrozbou.
Kráľovná ruženca, prebuď v nás potrebu modliť sa a milovať.
Kráľovná ľudskej rodiny, ukáž ľuďom cestu bratstva.
Kráľovná pokoja, vypros svetu pokoj.
...
V tvojom lone sa Ježiš stal človekom, urob z nás tvorcov spoločenstva. Kráčala si po našich cestách, veď nás na cesty pokoja. Amen."
Celá modlitba a list pápeža Františka tu: https://m.tkkbs.sk/mview.php?cisloclanku=20220323023

Zaujala ma aj zbierka ružencov pre ukrajinských vojakov: https://www.domquovadis.sk/sk/aktualita/ruzence-na-front-len-na-snurke

Aj v Londýne sme videli podporu Ukrajiny a mieru.


James Smith & Sons - Umbrellas, Etablished 1830

Pre úplnosť ešte spomeniem výročie Sviečkovej manifestácie v Bratislave. Som presvedčená, že práve tento prejav nespokojnosti a odvahy veriacich bol jedným z prvých krokov vedúcich k pádu komunizmu u nás. Zase si dovolím citovať z e-mailu, ktorý som pri tejto príležitosti dostala: 
Historické poohliadnutie sa na Sviečkovú manifestáciu

Keďže mnohým dnešným mladým táto udalosť už nehovorí takmer nič, pripomenieme si tieto udalosti a ich význam aj pre dnešok.

Napriek tomu, že pre bežného Slováka je Sviečková manifestácia už málo významná udalosť zapadnutá prachom desaťročí, vo svojej dobe ovplyvnila vývoj a sme presvedčení, že aj dnešná doba je pozitívne ovplyvnená jej plodmi. Môžeme povedať, že na Slovensku, resp. v Česko-Slovensku výrazne prispela k naštartovaniu procesov, ktoré viedli k pádu komunizmu u nás. Bol to ešte čas hlbokej totality, čas silného dusenia života Cirkvi. Štátna komunistická moc sa rukami príslušníkov štátnej bezpečnosti nezastavila ani pred brutálnym zabíjaním kňazov, napr. Štefana Poláka, 8. októbra 1987 na fare v Borovciach. Pohár pretiekol a z prostredia tzv. podzemnej cirkvi prišla iniciatíva zorganizovať pokojné verejné občianske zhromaždenie na podporu tak náboženských požiadaviek ako i občianskych práv. Konkrétne išlo o požiadavky: 1. menovanie biskupov na uprázdnené stolce, 2. úplnú náboženskú slobodu, 3. úplné dodržiavanie občianskych práv.

Vedenie štátu robilo všetko pre to, aby sa zhromaždenie neuskutočnilo. Rozpútalo frontálny útok zastrašovania každého, kto by si trúfol dať svojou účasťou najavo, že realita komunistického režimu nie je taká harmonická, ako sa navonok deklaruje. Po Bratislave sa niekoľkokrát objavili "bévébéčka" (bojové vozidlá pechoty), boli správy, že v nemocniciach zvyšujú zásoby krvi, študenti dostali voľno a museli opustiť Bratislavu. Ale práve táto snaha o zastrašenie opakovaným publikovaním v elektronických aj tlačených médiách nechtiac spôsobila, že pripravovaná akcia sa stala v spoločnosti široko známou. Nakoniec ju prišli podporiť aj mnohí ľudia žijúci ďaleko od Bratislavy. Áno, treba povedať, že kto tam išiel, nevedel, či sa odtiaľ zdravý vráti, či nebude brutálne zbitý, uväznený, aké následky si v ďalšom živote ponesie. Atmosféru pred manifestáciou bolo možné opísať „kto z koho“. Ak príde málo ľudí, budú rozprášení a s najväčšou pravdepodobnosťou nahádzaní do zelených antonov, ako boli ľudovo nazývané policajné autá na odvážanie zatknutých ľudí, a exemplárne potrestaní. Ak ale príde ľudí dosť, polícia pravdepodobne nebude mať kapacity všetkých pochytať. Tak ako na jar možno cítiť vôňu prírody, ktorá sa začína prebúdzať, aj v spoločnosti bolo aspoň kde-tu a občas cítiť, že niečo je vo vzduchu - bolo cítiť závan silnej túžby po slobode. Počet ľudí, ktorí sa zišli, predčil všetky odhady a očakávania. Na Hviezdoslavovom námestí sa zišlo okolo 2.000 ľudí, pričom polícia námestie predčasne uzavrela a približne ďalším 10.000 ľuďom zamedzila dostať sa na námestie. Silové zložky sa rôznymi prostriedkami – vrážaním policajných áut do davu, mlátením obuškami, striekaním špinavej vody polievacími autami na ľudí a nakoniec aj prúdmi z vodných diel - snažili zhromaždenie rozohnať. Odhodlanie zídených ľudí však bolo také veľké, že väčšina vydržala na námestí až do konca ohlásenej polhodiny. Napriek tomu, že boli ako špinavá handra vytláčaní raz na tú raz na onú stranu námestia.

...

Mnohé svetové denníky na druhý deň s úctou a obdivom písali o Sviečkovej manifestácii v Bratislave. Aj Európsky parlament o niekoľko dní neskôr, 14. apríla 1988, prijal rezolúciu, v ktorej vyslovuje pobúrenie nad neprimeranou brutalitou polície voči pokojnej demonštrácii kresťanov. Neskôr sa 25. marec stal pamätným dňom Slovenskej republiky – Dňom zápasu za ľudské práva.

...

Odkaz Sviečkovej manifestácie nám pripomína, že sloboda nie je zadarmo a treba do nej dorastať a vždy nanovo za ňu bojovať.. A v súvislosti s dianím na východ od nás sme presvedčení, že Sviečková manifestácia, napriek tomu, že jej ľudské obete a tvrdosť zásahu vôbec nemožno porovnávať s obeťami, hrôzami a rozsahom súčasnej ruskej agresie voči Ukrajincom, môže byť poučením a povzbudením aj do týchto krvavých udalostí. Rôzne dokumenty týkajúce sa Sviečkovej manifestácie možno nájsť na tejto stránke.

Možno vás zaujme:
Historické poohliadnutie sa na Sviečkovú manifestáciu - celý článok: http://fki.sk/historicke-poohliadnutie-sa-na-svieckovu-manifestaciu/
Biskup Jozef Haľko pri sv. omši k spomienke na Sviečkovú manifestáciu: http://fki.sk/biskup-jozef-halko-zomknime-sa/
Sviečková manifestácia - rôzne dokumenty: http://www.svieckovamanifestacia.sk/


Dnes vám/nám želám otvorené oči, aby sme v každom videli svojho brata, či sestru. Aby sme vnímali biedu, samotu, odkázanosť okolo nás, a podľa svojich možností pomáhali túto biedu liečiť. Či už to bude dieťa v lone matky (alebo jeho matka, ktorá tak veľmi potrebuje podporu vo svojej situácii), či človek ktorý musel opustiť domovinu kvôli vojne, alebo niekto z akéhokoľvek dôvodu trpí nespravodlivosť a násilie, biedu, hlad... Zomknime sa, a zažime radosť z dávania. Lebo "len keď dávame, dostávame..."


.....................................

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...