utorok 5. júna 2012

Kým si, keď sa nikto nepozerá? Knihovnička + Giveaway

Ako som už spomínala, kníhkupectvo Kumrán má pre nás blogerov program KNIHOVNIČKA. Zapáčila sa mi predstava, dostávať zaujímavé knižky a potom sa s vami podeliť o svoje zážitky s nimi. A tak som sa zapojila.
A pretože moja domáca knihovnička (nábytok) odmieta rásť (vlastne už ani nemá kam), rozhodla som sa, že po prečítaní knižku darujem niekomu z vás, kto bude mať o ňu záujem. Postačí, ak mi zanecháte odkaz v komentároch. Jedného z vás potom vyžrebujem a knižku mu pošlem. 

A o čom táto kniha je?

Kým si, keď sa nikto nepozerá? 

Priznám sa, že asi najviac z celej knihy ma oslovil nadpis. Očakávala som, že ma kniha usvedčí z toho, čo skrývam pred ľuďmi, alebo ako podlieham svojim náladám a telesným žiadostiam vo veciach, ktoré nikto nevidí - a nesúdi.

Úvodná kapitola ma naozaj chytila. Navnadila ma a ja som som hltala ďalšie stránky s očakávaním, že sa dozviem, ako môžem JA zmeniť svet., alebo aspoň nejaký kúsok sveta, k lepšiemu. Ako  to vyjadril autor: "...keď svoje zásady začnú uplatňovať ľudia, čo milujú Boha, a nedopustia, aby ich priveľké problémy dnešného sveta prevalcovali. ... vtedy dochádza k zmene. K veľkej zmene."

A naozaj som sa dozvedela niekoľko princípov. Niektoré kapitoly ma zaujali viac, niektoré menej. Ale kniha sa ma nepokúšala z ničoho usvedčiť. Ak by som ju mala zaradiť, povedala by som, že je to jeden z tých amerických návodov na šťastnejší (alebo ak chcete lepší) život. Ale nie v zmysle "ako si utrhnúť z koláča (majetkového, emocionálneho, rodinného, akéhokoľvek) väčší kúsok, ale skôr v zmysle "ako dať" niečo hodnotné, alebo "ako byť" dobrým, užitočným človekom. Alebo "ako prijímať", žasnúť nad nesmiernou láskou Boha ku mne a čerpať z nej silu, ochotu, oheň pre konanie všetkého toho dobra, ktoré svet (ľudia v mojej blízkosti) odo mňa potrebuje. A na rozdiel od tých "bežných návodov" neponúka ľahké ani rýchle zmeny. Ale ukazuje cestu k cieľu, ktorá vyžaduje veľa námahy, veľa bolesti a roky vernosti.

>Trocha z obsahu (ak sa chcete nechať prekvapiť, túto časť preskočte):
Prvých 5 kapitol popisuje cnosti, dôležité, aby sme vôbec niečo dosiahli. V kapitole o charaktere autor ukazuje na príklade kôrovcov prichytených na vrtuli lode naše slabosti, ktorých sa potrebujeme zbaviť. Áno, našla som si aj tú svoju ("kolóniu kôrovcov, ktoré je treba z vrtule nemilosrdne oškriabať"). Potom sa naša "loď" konečne znovu rozbehne podľa pôvodného plánu nášho Staviteľa.

V druhej kapitole ma zaujala myšlienka, že odvaha sa nerodí pri veľkých príležitostiach (typický príklad záchranára v horiacom dome), ale v každodenných malých rozhodnutiach. V kapitole o disciplíne sa autor hodne venuje sile rozhodnutia. Zaujala ma myšlienka, že je dobré rozhodnúť sa skôr, než nastane čas danú vec urobiť. Potom už ľahšie presvedčím svoje protestujúce ja, ktorému sa do "toho" práve teraz nebude chcieť. Rozhodnutie už padlo, a teraz ho už len dodržím.

Asi najviac ma zaujalo rozprávanie o vízii. Zapísala som si aj pár poznámok, ku ktorým sa chcem ešte vrátiť a učiť sa ich napĺňať. Za všetky spomeniem záverečnú myšlienku: "Radšej kráčať dopredu plný strachu, ako zostať visieť na mieste."

Po rozprávaní o vytrvalosti nasledujú štyri kapitoly o láske, ktorá má byť nežná, no zároveň prísna, obetavá, ale aj radikálna. Ale ako zvládnuť toto všetko? Ako obetavo slúžiť svojim blížnym aby som za krátky čas neostala vyhorená, vyčerpaná, sklamaná, znechutená a v konečnom dôsledku pasívna a nešťastná? O tom hovorí predposledná kapitola - Nový deň.

Posledná kapitola nám ukazuje ako konkrétne sa svet mení keď sme verní božiemu charakteru. Ukazuje nám, ako každý jeden môžeme ovplyvňovať, vlastne nielen môžeme, ale zákonite ovplyvňujeme, svet okolo nás. Aj keď sa to možno nezdá, keď o nás nepíšu v novinách a neukazujú nás v Smotánke, sme svetlom pre ľudí, ktorých každý deň stretávame. Len sa nesmieme schovávať pod mericu, ale aktívne konať všade tam, kde budeme.
>Koniec spoilera, už môžu čítať všetci. :)

Priznám sa, že ako som sa spočiatku rozbehla a hltala som niekoľko kapitol každý deň, neskôr som v čítaní značne spomalila. Ale nie preto, že by mi kniha už nemala čo povedať. Naopak, takmer po každej vete, alebo odstavci som sa musela zastaviť a zamyslieť sa, pozhovárať sa so svojim vnútrom, i so svojim Pastierom... Dúfam, že čas strávený čítaním (a nielen čítaním) prinesie svoje ovocie v mojom živote - a možno aj v tom vašom.

Tak nezabudnite. Ak by ste si chceli tiež prečítať Kým si, keď sa nikto nepozerá?, stačí napísať odkaz do komentárov. Potom už je len na náhode (alebo na "Náhode"), kto z vás sa stane novým majiteľom tejto knihy.

4 komentáre:

  1. Leti, a vieš, že si ma na tú knižku celkom navnadila?:)
    Som otvorená po prečítaní posunúť knihu opäť ďalšiemu záujemcovi. Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Koniec súťaže - a víťazom sa stáva.... Tramtaratá! Gabi!
    Gabi gratulujem a posielam knihu.
    Nech ti prinesie veľa dobrého. :)
    Leti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Leti, tuším to bolo napínavé do posledného momentu:))
    V každom prípade moja ponuka posunúť po prečítaní ďalšiemu záujemcovi zostáva. Ak by sa ti niekto ozval aj osobne, pokojne mi daj vedieť.
    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...