sobota 5. novembra 2016

Dušičkové výlety - Slavín

.

Dnes sme sa vrámci "dušičkových výletov" vybrali na Slavín. Veľkolepý pamätník "hrdinom Sovietskej armády". Monument hlásajúci z najvyššieho bodu bratislavského Starého mesta celému svetu - "So Sovietskym zväzom na večné časy".

Pri jeho návšteve som mala rozporuplné pocity. Miešali sa mi pietne myšlienky na všetkých tých mladých mužov (a žien), ktorí tu ležia. Ktorí museli zomrieť - za našu slobodu? zbytočne? neviem. Posielala som im svoje modlitby, myslela som na pozostalých, a na celú tú absurdnú situáciu vojny. Každej vojny.

Ale ešte intenzívnejšie som cítila spomienku na pocit márnosti, malosti, nemohúcnosti... pri pohľade na ten veľkolepý pamätník komunistickej moci, ktorý sa od môjho útleho detstva týčil nad Bratislavou. Chodili sme sem zo školy ako pionieri "vzdať hold" a pripomenúť si, že "Veľký brat" nás nikdy "ne(o)pustí". Tvorili sme komparz pri kladení vencov... púšťali nám filmy s vojnovou tematikou... a všetky tie reči komunistických učiteliek (netvrdím, že všetky učiteľky boli komunistické, ale na tomto mieste mi to tak pripadalo) som už vtedy cítila ako "vymývanie mozgu". Na plagátoch (už neviem ku ktorému dátumu) bol Slavín vždy sprevádzaný červenou hviezdou a nejakým "povzbudivým" nápisom.

Všetky tie pocity sa mi dnes vrátili. Neľutujem. Som rada, že som tu bola. Ochotne som ponúkla svoju modlitbu tým, ktorí tu ležia a ktorí azda ešte stále čakajú na koniec svojho časného utrpenia... Ale asi sa sem vrátim zase až o niekoľko rokov.












Prekvapilo ma, ako veľa ľudí sme tu dnes stretli. Rozmýšľam, prečo prichádzajú na Slavín. Privádza ich tiež tento dušičkový čas? Spomienka na časy nedávno minulé? Je to len jeden z možných cieľov výletu? Terén? Prechádzka do vrchu - Slavín je naozaj vysoko. Láka výhľad na všetky strany? Bratislava je odtiaľto ozaj ako na dlani. Tak ako Slavín vidno odvšadiaľ, aj zo Slavína vidno každým smerom veľmi ďaleko. A možno ešte niečo iné. Ktovie.

Zajtra sa chystáme pre zmenu na evanjelický cintorín zapísaný do zoznamu kultúrnych pamiatok pri Kozej bráne. Môžete byť znovu pri tom. A teraz vám už želám pokojnú noc a tiež pokojné dni. Aby ste pokojne a radostne kráčali svojim životom až k cieľu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...