utorok 31. októbra 2023

Spomienka na nenarodené deti (BA)



Želám vám všetkým radostný deň!

Minulý pondelok (23.10.2023) sa začala "celoslovenská osvetová kampaň Sviečka za nenarodené deti, ktorá bude počas najbližších dní šíriť pozitívne posolstvo o nenarodených deťoch, nežne otvárať tabuizovanú tému potratov, pomáhať, liečiť, dodávať nádej, niesť bolesť, súcitiť, sprevádzať ženy, mamy, páry, rodiny." Tento rok sa organizátori "rozhodli zamerať aj na pamätníky nenarodeným – viditeľné spomienky na neviditeľné deti." (Zdroj: Fórum života-facebook)

"Pamätníky nenarodeným sú miestami spomienok na deti, ktoré zomreli ešte skôr ako sa narodili. ... Sú viditeľnou spomienkou na neviditeľné deti, ktoré sa z rôznych dôvodov nemohli narodiť. Spomíname si na nich, pretože žili medzi nami, aj keď len krátko, no zanechali v nás stopu. Niektoré boli choré, iné nechcené, ale mnohé túžobne očakávané. Väčšina z týchto detí nebola pochovaná, pretože sa to vtedy tak nerobilo a ich rodičia tú možnosť ani nemali. Pamätníky sa tak stali symbolom úcty k nenarodenému životu, ale aj miestom symbolickej rozlúčky pre príbuzných. Miestom smútenia, ale aj láskavej spomienky. ..." 

A tak aj ja otváram sériu "dušičkových" článkov venovaných spomienke na zosnulých a modlitbe za nich práve príspevkom o pamätníkoch nenarodeným. V tomto blogu vám chcem priniesť súhrn všetkých bratislavských pamätníkov (o ktorých viem). Zoradila som ich podľa času, kedy boli ustanovené. 

💙
Modrý kostolík
[GPS: 48.1437067, 17.1169417]

3. 3. 2023

Na Bezručovej ulici pred Modrým kostolíkom v Bratislave odhalil a posvätil dekan Ján Formánek 30. októbra 1997 pamätník nenarodeným deťom. Autorom pamätníka je výtvarník František Guldan. Práca na ňom mu trvala takmer tri mesiace.
(Zdroj: pam.epocha.sk)

O histórii pamätníkov nenarodeným sa môžete veľa dozvedieť z článku Fóra života Pamätníky nenarodeným. Môžete sa tam dočítať aj to, že prvé pamätníky nenarodeným deťom začali u nás vznikať koncom 90-tych rokov. Prvý bol postavený v r 1995 v obci Nemčiňany pri Zlatých Moravciach, druhý v Studienke pri Malackách a... 

Tretí slovenský pamätník nenarodeným deťom inštalovali koncom októbra 1997 v Bratislave, pri kostole sv. Alžbety - tzv. Modrom kostolíku. Alebo môžeme tiež povedať - pred vychýrenou bratislavskou pôrodnicou na Bezručovej ulici. Pôrodnica tam už nefunguje, ale tunajší pamätník nenarodeným je stále živý, stále dotváraný a stále navštevovaný, premodlievaný a ozdobovaný kvetmi, sviečkami a spomienkovými predmetmi. 

5. 4. 2023

5. 4. 2023

5. 4. 2023

5. 4. 2023

5. 4. 2023

2. 1. 2023

1. 11. 2022

1. 11. 2022

21. 4. 2023, v pozadí gymnázium Grosslingova 


💙💙
Pamätník nenarodeným v Petržalke
[GPS: 48.098915, 17.112108]


Pamätník nenarodeným deťom pri kostole Sedembolestnej Panny Márie v Petržalke dala zhotoviť kresťanská iniciatíva 9 mesiacov za život, zástanca ochrany života už pred narodením od počatia. Pamätník bol posvätený 23. apríla 2017. Podľa zakladateľského nápisu boli jeho donormi petržalská Farnosť Sedembolestnej Panny Márie, Onkologický ústav sv. Alžbety, veriaci petržalských farností a ďalší nemenovaní darcovia.
Autorkou pomníka je sochárka Iveta Halajová, Zhotovila ho na podnet kapucínskeho kňaza Karola Barana. Ústrednou výtvarnou stránkou pomníka je obraz plodu dieťaťa v matkinej slze. Podľa autorky vznikol výtvarný návrh slzy pomerne jednoducho v porovnaní s celkovou dva a pol ročnou anabázou do konečnej inštalácie pamätníka.
(Zdroj: pam.epocha.sk/)

Viac informácií, fotografií a reportáž z mojej návštevy tohto pamätníka nájdete v mojom staršom blogu,




💙💙💙
Múr kláštora kapucínov
[GPS: 48°08'42.3"N 17°06'15.0"E]
V júni 2018 bol na ohrade dvora kláštora kapucínov osadený pomník nenarodeným deťom. Jeho iniciátorom bol kapucínsky kňaz Karol Baran, ktorý pripravil aj celú koncepciu pamätníka v tvare gréckeho písmena Tau. Písmeno symbolizuje Kristov kríž. Z jeho ramien odpadávajú slzy. V jednej je odkaz na biblický text evanjelia podľa Matúša 25, 40: „Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ Druhou je plastická Slza za nenarodených, ktorej autorkou je sochárka Iveta Halajová. Slzu s obrazom ľudského plodu premiérovo stvárnila na pamätníku nenarodených v Petržalke.
(Zdroj: pam.epocha.sk)

"V júni 2018 bol hneď vedľa vstupu do kláštora kapucínov pri zastávke Zochova v Bratislave osadený pamätník venovaný nenarodeným deťom, ktorý okoloidúcim pripomína nekonečnú cenu každého ľudského života. Autorom myšlienky a celej koncepcie pamätníka je brat Karol Baran, OFMCap; autorom bronzovej slzy je amatérska sochárka Iveta Halajová..."

Takto sa začína článok o vtedy novom pamätníku nenarodeným deťom na múre kapucínskeho kláštora pri zastávke Zochova v Bratislave uverejnený na stránkach hnutia 40 dní za život. Okrem zaujímavých informácií o tomto pamätníku a jeho symbolike obsahuje aj niektoré úvahy a úryvky cirkevných textov na tému ochrany života od počatia. Ak máte chvíľku čas, určite odporúčam jeho prečítanie: https://www.40dnizazivot.sk/clanky/52-novy-pamatnik-venovany-nenarodenym-detom-v-bratislave

A takto sa spomínaný článok končí: 
"... Pamätník nenarodeným je pozvaním pre všetkých okoloidúcich. Je miestom prvého zastavenia sa a vzdania úcty tým, ktorým sa jej v dnešnom konzumnom svete nedostáva. Pamätník sa nachádza na mieste, ktorým denne prejde množstvo ľudí a tým má potenciál upútať pozornosť. V mnohých ľuďoch môže prehodnotiť a scitlivovať postoje k nenarodenému človeku. Miesto je pozvaním vzdať úctu počatému životu, ktorému sa podpory ani práva na holý život v našej krajine ešte nedostalo. I keď len zapálením sviečky… prijmete toto pozvanie aj vy?"

3. 11. 2018

3. 11. 2018

2.11. 2022

2. 11. 2022

2. 11. 2022

2. 11. 2022

2. 11. 2022


💙💙💙💙
Nemocnica a lekáreň Milosrdných bratov (nám. SNP)
[GPS: 48°08'43.78"N 17°06'40.3"E]

Ten istý motív slzy s nenarodeným dieťatkom nájdeme ešte raz o pár stoviek metrov ďalej na múre lekárne u Milosrdných bratov. 

Na ochranu života pred narodením od počatia sa v roku 2013 konal 1. Národný pochod za život v Košiciach, ďalší sa konal v Bratislave v roku 2015. Organizátori 3. Národného pochodu za život v Bratislave 22. septembra 2019 iniciovali vznik pamätnej tabule nenarodeným deťom spojenej s touto manifestáciou. Tabuľa bola osadená na priečelí lekárne Milosrdných bratov. Pri odhalení 1. júna 2020 (Medzinárodný deň detí) ju požehnal biskup Jozef Haľko. Dvojdielna pamätná tabuľa sa skladá z textovej a výtvarnej zložky, ktorou je Slza za nenarodených. Jej autorkou je sochárka Iveta Halajová. Slzu s obrazom ľudského plodu premiérovo stvárnila na pamätníku nenarodených v Petržalke.
(Zdroj: pam.epocha.sk)

Podrobný článok o tomto pamätníku, o jeho myšlienke, slávnostnom odhalení a posvätení nájdete na stránke 9mesiacovzazivot.sk-Slza nenarodeným. Môžete si tam tiež pustiť reportáž o tomto pamätníku. Článok sa začína slovami: 

"Prvý júnový deň patrí deťom. Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Cieľom bolo urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete (chudoba, detská práca, vzdelávanie). Mnohé z uvedených problémov neustále pretrvávajú.

Dnes však, viac ako kedykoľvek v histórii ľudstva, musíme poukázať na celosvetový problém, že v priebehu jedného roka je umelým potratom zabitých 40-50 miliónom detí. Ako každou sekundou celosvetovo narastá počet interupcií, môžete vidieť tu.

Na Slovensku sú umelé potraty zákonne vykonávané vyše 70 rokov. Za túto dobu sa stalo ich obeťou viac ako 1 milión 400 tisíc detí.

Práve na deň detí, kedy sa výnimočne začal aj 5 ročník nášho projektu, bola na ich pamiatku v Bratislave na nám SNP odhalená pamätná tabuľa na budove Nemocnice Milosrdných bratov. Iniciovali ju organizátori 3. Národného pochodu za život, ktorý sa konal v Bratislave 22. septembra 2019, za vyše 50. tisícovej účasti ľudí z celého Slovenska. Na komornom odhalení ju posvätil bratislavský pomocný biskup J. E. Mons. prof. ThDr. Jozef Haľko, PhD ..."
(Pokračovanie článku si prečítajte na stránke 9mesiacovzazivot.sk)

Inšpiratívne slová o tomto pamätníku si môžete prečítať tiež na stránke TKKBS.

Na priečelí nemocnice Milosrdných bratov je už tretie použitie tohto motívu z rúk Ivety Halajovej. Neskôr som na fotografiách z internetu videla rovnaké vyobrazenie na pamätníkoch umiestnených vo viacerých slovenských obciach. Ak je aj niekde u vás, dajte mi o tom vedieť v komentároch.

2. 11. 2022

2. 11. 2022

Zdroj videa: TKKBS


💙💙💙💙💙
Martinský cintorín
[GPS: 48°09'49.4"N 17°09'38.0"E]

2. 11. 2022

Pomník Na pamiatku nenarodeným deťom na Martinskom cintoríne v Bratislave je pravdepodobne osadený len nedávno. Ja som sa o ňom dozvedela minulý rok na sviatok Všetkých svätých (1. 11. 2022) a hneď na druhý deň, v deň Spomienky na všetkých verných zosnulých, som sa ho vybrala hľadať.

 Ani autorom stránky pam.epocha.sk sa nepodarilo zistiť dátum osadenia, ani ďalšie podrobnosti, ale v júni 2022 už určite stál na svojom mieste. 

2. 11. 2022

2. 11. 2022

2. 11. 2022

Aby ste tento pamätník v prípade záujmu ľahšie našli, okrem súradníc GPS (48.1637117,17.1605625) som vám odfotila aj plánik cintorína s vyznačením, kde presne sa pamätník nachádza. Je to na rohu sektora XXI.




Na záver tohto príspevku chcem ešte krátko spomenúť niektoré ďalšie pamätníky nenarodeným, ktoré sa nachádzajú v blízkom okolí Bratislavy. Osobne som z nich videla len ten, čo bol osadený v Marianke. Ostatné sa chystám navštíviť v dohľadnom čase. 

💙 Marianka

Pomník nenarodeným deťom v Marianke pri lurdskej jaskyni bol odhalený a posvätený 2. novembra 2016 v podvečerných hodinách po svätej omši. Financie na pomník sa získali z celoslovenskej zbierky a z predaja medovníkových srdiečok v susedných farnostiach. Iniciátorom pomníka bolo Občianske združenie Rodičia deťom Stupavy. Autorom súsošia pomníka je Martin Hudáček, študent výtvarných umení. Zhotovil ho v roku 2010 ako bakalársku prácu. Pre pozoruhodné výtvarné stvárnenie jeho dielo získalo medzinárodný ohlas, v roku 2015 autor osobne daroval pápežovi Františkovi jeho kópiu. Ďalšie boli odhalené na viacerých miestach Slovenska (Bardejovská Nová Ves - 2011, Vysoká nad Uhom - 2012, Snina - 2014...).
Pomník nenarodeným deťom v Marianke v noci z 10. na 11. septembra 2017 bol nenávratne zničený, keď zhorel. Mohlo ísť o vandalský čin alebo aj nešťastné zapálenie od uložených sviečok.
(Zdroj: pam.epocha.sk)

Hoci do Marianky chodievame pomerne často, nepamätám si, že by som videla tento pamätník na svojom mieste. Je možné, že v krátkom čase medzi 2. novembrom 2016 a 11. septembrom 2017 sme tu práve neboli, alebo som nebola dosť pozorná. Ale mám vo svojom archíve fotografiu z apríla 2016, keď sme zavítali do Marianky s úmyslom prejsť cez tunajšiu Svätú bránu milosrdenstva. V tom čase bolo súsošie uložené ešte v interiéri exercičného domu, zvonku viditeľné cez okenné sklo. 

Pred inštaláciou, v interiéri exercičného domu, 29. apríl 2016

December 2016, Zdroj fotografie: pam.epocha.sk


💙 Devínska Nová Ves
[GPS: 48.20673 16.97569]

V Devínskej Novej Vsi sa pamätná tabuľa nenarodeným deťom nachádza na urnovej terase cintorína. Osadili ju tu v októbri 2014. 

Zdroj: pam.epocha.sk


💙 Záhorská Bystrica

O pamätníku v Záhorskej Bystrici sa mi nepodarilo zistiť nič bližšie. Len som ho našla zobrazený na mape pamätníkov nenarodeným deťom. Myslím, že sa tam v najbližších dňoch, alebo týždňoch vyberiem, aby som urobila vlastný prieskum. :) 



💙 Svätý Jur

Na cintoríne pred zvonicou bol 6. novembra 2016 posvätený pomník nenarodeným deťom, ktorého vznik iniciovala rodina Mihaľová. Autorom pomníka z hnedej žuly je sochár Milan Opálka. Súčasťou pomníka je hrobové miesto, kde je možné pochovať prirodzene potratený plod dieťaťa. (Zdroj: pam.epocha.sk)
........
Edit: Naša návšteva tohto cintorína je zdokumentovaná v novom blog-poste: Pamatnik-nenarodenym-svaty-jur

Zdroj: pam.epocha.sk


💙 Grinava 
[GPS: 48.26983 17.24654]

Pomník nenarodených v Grinave pri kostole sv. Žigmunda patrí asi k tým starším, ktoré boli na Slovensku nenarodeným deťom venované... (Zdroj: pam.epocha.sk)
........
Edit: Naša návšteva tohto symbolického hrobu nenarodeným deťom je zdokumentovaná v novom blog-poste: Symbolicky-hrob-nenarodenych-grinava

Zdroj: pam.epocha.sk


💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙

Mapa pamätníkov nenarodeným:


A to je už na dnes naozaj všetko. Želám vám pokojné dni a veľa lásky v srdci. Lásku ku každému človeku, ktorého na svojej ceste životom stretnete - bez ohľadu na vek, alebo čokoľvek iné. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...