streda 30. novembra 2022

Spomienka na "Dušičkový týždeň"



Radostný deň vám všetkým želám!

Zase som sa na nejaký čas odmlčala. Ale skôr ako to tu zaplním vianočnou atmosférou, chcela by som aspoň krátko doplniť čosi z predchádzajúcich dní / mesiacov.

Najprv krátke obzretie za dušičkovým týždňom spomienky na zosnulých, ktorý sa u nás spája s modlitbou na cintoríne a podľa možnosti aj so spoznávaním rôznych zaujímavých pietnych miest v okolí. 

Pamätník nenarodeným pri "Modrom kostole"

Hneď v pondelok 2. novembra som si okrem uctenia mojich drahých zosnulých pripomenula aj nenarodené deti. Vlastne to bola zhoda náhod, že som pondelkovú dušičkovú púť začala na Martinskom cintoríne, kde bolo nedávno vytvorené miesto spomienky na nenarodené deti. Dozvedela som sa o tom len deň pred tým, a ani vtedy sa mi nepodarilo zistiť, kde presne je. Ale po chvíli prechádzania sa cintorínom som ho objavila. Je na rohu sektoru XXI.

Pomník na pamiatku nenarodeným deťom
Martinský cintorín, Bratislava

Cestou domov som z autobusu vystúpila len kúsok od pamätníka nenarodeným deťom na múre kláštora kapucínov... 

Pamätník nenarodeným deťom, kláštor kapucínov

Detail

Pamätná tabuľa, Lekáreň Milosrdných bratov, Bratislava

A po ďalších minútach pešej chôdze som šla okolo pamätnej tabule na lekárni Milosrdných bratov na námestí SNP. 

Potom večer som sa ešte zúčastnila svätej omše v Modrom kostolíku, vedľa ktorého je tiež jeden pamätník nenarodeným - prvý o ktorom som kedy vedela. 

Pamätník nenarodeným pri "Modrom kostolíku"

Tešilo ma vedomie, že som v jeden deň obišla všetky bratislavské pamätníky nenarodeným deťom (pokiaľ nepočítame prímestské časti ako napr. Devínska nová Ves), ale pohľad do mapy mi pripomenul, že ešte jeden je v Petržalke pri kostole Sedembolestnej Panny Márie neďaleko nemocnice na Antolskej ulici. Mám teda ďalší cieľ, ktorý by som chcela v dohľadnom čase navštíviť. Potom vám prinesiem podrobnú reportáž o všetkých bratislavských pamätníkoch. Predpokladám že v marci, pri príležitosti Dňa počatého dieťaťa (25. marec).

Miesto spomienky na obete tragickej nehody
na Zochovej ulici v Bratislave


Cestou som neobišla ani zastávku na Zochovej, kde som tiež pridala modlitbu za obete nedávnych tragických udalostí v Bratislave.

A moje putovanie pokračovalo okolo vykopávok kaplnky sv. Jakuba pred Starou tržnicou. V podzemí kaplnky je ešte stále kostnica. Žiaľ, prístupná je iba po dohode s Mestským ústavom ochrany pamiatok. Stále dúfam, že sa mi raz pošťastí pozrieť sa tam. (Zdroj: bratislavskerozky.sk)


V nedeľu sme si urobili prechádzku k Dómu Svätého Martina, do krypty, ktorá je pre verejnosť otvorená len v týždni po sviatku Všetkých svätých. 

Videli sme miesto posledného odpočinku viacerých známych osobností. Pomodlila som sa pri ostatkoch slovenského spisovateľa a bratislavského kanonika Jozefa Ignáca Bajzu. Okrem iného aj za iného Ignáca, za ktorého som chcela obetovať odpustky a modlitby toho dňa. 

Prekvapilo nás, koľko ľudí - Bratislavčanov i turistov tiež prúdilo do Dómu, ale aj napriek väčšej hustote ľudí tu panoval pokoj a ticho potrebné na modlitbu.

Krypta Dómu svätého Martina

Počas týždňa som venovala dušiam v očistci modlitbu napríklad na Martinskom cintoríne (na obrázku priestor pre urny - tzv. "kolumbárium" so sochou Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. 

Na Martinskom cintoríne v Bratislave

Na záver vám ponúkam ochutnávku pamätníkov na miestach bývalého poľného cintorína. 

Vedeli ste o nich? Takmer všetky ostatky bojovníkov v spojeneckých vojskách vrátane sovietskej armády sú v súčasnosti uložené na Slavíne. No v čase vojny sa na viacerých miestach Bratislavy nachádzali poľné nemocnice a cintoríny. Najznámejšie boli na súčasnom Floriánskom námestí (pred kostolom Blumentál) a na Hodžovom námestí kúsok od Prezidentského paláca. Dnes sú na tých miestach pamätné tabule. 




Verím, že podrobnejšie články o týchto miestach napíšem zase o rok v novembrovom dušičkovom čase. Teraz vám už želám pokojné dni príprav, radostné očakávanie Vianoc a neomylnú cestu do večnej radosti.



Centrálny kríž na Ondrejskom cintoríne

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...