piatok 21. októbra 2022

Ružencober 2022/1


Radostný deň vám všetkým želám! 

Október je už v plnom prúde, dokonca už máme dve tretiny za sebou, tak je asi najvyšší čas, ukázať vám niektoré obrázky z výzvy Ružencový október (#ruzencober). 

 1. Modlím sa ruženec
Aj na letisku (4:30) pri vyprevádzaní potomstva do sveta.
 
2. Môj ruženec

Mám veľa ružencov a viaceré z nich pre mňa veľa znamenajú. Najmä spomienky na ľudí a miesta. Ale najčastejšie sa modlím na tomto farebnom (misijnom) ruženci. Nosím ho stále vo vrecku (pripravený na modlitbu). 

Každá farba symbolizuje iný kontinent: Áziu, Austráliu a Oceániu, Európu, Ameriku, Afriku. Keď sa pomodlím všetkých 5 desiatkov, modlila som sa za celý svet. 

Obrázok je z návštevy pri lurdskej jaskynke na Hlbokej ceste v Bratislave. Viac v samostatnom blogu (link).

3. Deti a ruženec

V brožúrke Veniec pre Mamičku bol (možno aj bude - môžete hlasovať!) jeden hlavolam. Dokážete ho vylúštiť? 

Kto nezahynie? Dozviete sa, keď budete čítať písmenká pekne zaradom, akoby ste sa modlili ruženec.

4. Obraz / socha P. Márie

Takúto krásu máme neďaleko chalúpky na Novej Bani. Pán Jozef Vozár st. ju vytvoril z vďačnosti, podobne ako aj Srdce Ježišovo o kúsok ďalej. Minulé leto ju takto krásne obnovili. Rada sem putujem, ideálne s ružencom v ruke. A kto by nemal so sebou ruženec, môže si požičať. Na poličke ich niekoľko čaká. :) 

(Verím, že už čoskoro napíšem o týchto "drevených kaplnkách" podrobnejší článok!)

5. Svatí a ruženec
Sv. Bernadeta na bočnom oltári v kostole sv. Ladislava, Bratislava

5. Svatí a ruženec
Sv. Bernadeta vo výklade Spolku Sv. Vojtecha, Bratislava

Pri téme svätí a ruženec som najprv mala na mysli veľkého horliteľa a modlitebníka sv. ruženca - pátra Pia. Tento rok si čítam knihu zostavenú z jeho listov "365 dní s pátrom Piom" a som z nej nadšená. Nakoniec som sa však rozhodla zdieľať dve fotografie Bernadety Soubirousovej, ktorej sa zjavila Panna Mária v Lurdoch. Modlitba ruženca bola pre ňu veľmi dôležitá.

6. Tu sa modlím

Náš modlitbový kútik v októbri vyzerá takto. Ale pravdupovediac, viac sa modlím na rôznych miestach: v kresle, na balkóne, popri chôdzi pri Dunaji, na ulici, na zastávke MHD, v električke... alebo hoci v posteli skôr ako zaspím.

6. Radostné tajomstvá ruženca

A tu je obrázok zo zákulisia prípravy modlitebnej pomôcky Veniec pre Mamičku. Textová verzia vo formáte pdf je už k dispozícii (nájdete ju na tejto stránke: Veniec pre Mamičku). 

8. Knihy

Kníh o ruženci sa mi nazbieralo už celkom dosť. Tak sa podelím aj s vami:

Mojím favoritom je Ruženec od Alície Lenczewskej. Sú v nej jednoduché, výstižné, hlboké, a pritom naozaj stručné rozjímania o jednotlivých ružencových tajomstvách.

Ďalšia útla knižočka od Cataliny Rivas Modlíme sa ruženec nás učí, ako sa máme ruženec modliť.

O jednotlivých tajomstvách hovorí aj kniha ktorú zostavil Beda Müller zo zjavení bl. Anny Kataríny Emmerichovej Rozjímanie nad ružencom.

A krátké rozjímania od Dominika Chmielewskeho SDB - Ruženec, záchrana pre svet.

Ďalej sú tu brožúrky, ktoré už asi nezoženiete: Růženec s Matkou Terezou z Karmelitánskeho  nakladatelství s citátmi Matky Terezy k jednotlivým tajomstvám a Ruženec svetla od Dr. Herberta Madingera.

Ešte tu mám dve knihy z vydavateľstva Zachej.sk - 
Prečo ruženec? Prečo dnes? od Gretchen Crowe a 10 zázrakov ruženca od Donalda Calloway, ktorá ma veľmi povzbudila, keď som ju vlani čítala. 

(O niektorých z týchto kníh píšem viac na blogu: link)

9. Spoločná modlitba

Mám rada modlitbu vo farskom spoločenstve. Liturgiu svätej omše, aj tichú adoráciu a osobnú modlitbu. A spoločnú modlitbu ruženca vždy pred omšou... Nie vždy som si ju vedela užiť, ale viem, že to modliace sa spoločenstvo má veľkú silu. 


10. Úmysel modlitby

Ruženec je mocná zbraň. Možno ním vyprosiť "čokoľvek", hovoria viacerí svätí. Modlíme sa za mier, za ochranu života, za duše v očistci, za úrodu, počasie, za trpiacich, chorých, za rodiny, za svoju rodinu, za svojich drahých... Často si ani neviem vybrať prosbu z tých mnohých potrieb, čo vidím okolo seba. Ale mám obdobia, keď sa modlím "monotematicky" - stále za jeden úmysel...

Na obrázku vidíte "tracker"/počítadlo modlitby za jednu mne drahú osôbku (meno som na fotografii vymazala). Chcela som jej venovať toľko desiatkov ruženca, koľko má rokov. Za každý pomodlený desiatok som si vymaľovala jednu guľôčku, aby som vedela, koľko ich už mám. Žlté guľôčky symbolizujú ruženec k Božiemu milosrdenstvu a krížik svätú omšu za ňu.


11. Najstarší ruženec
Tento nie je môj. Ale je posvätený sv. pápežom Jánom Pavlom II.


11. Najstarší ruženec

Táto fotografia zachytáva najstarší ruženec ktorý vlastním. Zdedila som ho po krstnej mame (narodenej okolo r. 1920), nie som si istá odkiaľ ho má ona, možno ho dostala k prvému svätému prijímaniu. Je to zatiaľ jediný ruženec s kameninovými guľôčkami, ktorý som videla.

11. Najstarší ruženec

A toto je môj prvý ruženec. Pôvodne mal striebornú retiazku a krížik. A perličky vyzerali ako perly. Dostala som ho k 1. sv. prijímaniu. Dlho bol môj jediný a modlila som sa vždy len na ňom. Ale už sa častým používaním poškodil, teraz sa modlím na iných ružencoch.
 
11. Najstarší ruženec

Ešte sa s vami podelím o jeden vtip. Takto nejako možno vyzeral historicky úplne prvý ruženec. :) Nápad som videla už pred niekoľkými rokmi dakde na internete. Tentoraz som si načrtla vlastný obrázok. 




12. Modlitba vonku

Rada sa modlím vonku. Obzvlášť ruženec. Stále ho mam vo vrecku a keď niekam idem, zájdem rukou do vrecka a preberám zrnko za zrnkom. Cestou pešo, autobusom, električkou, autom, čakajúc na zastávke, alebo v čakárni... A keď je cesta domov príliš krátka, urobím si kolečko po parku. Alebo ak som unavená, môžem ostať sedieť na lavičke, kým sa pomodlím všetkých 5 desiatkov.

A to je na dnes posledný obrázok, o ďalšie sa s vami podelím zase nabudúce. Všetky moje blogy na tému #ruzencober nájdete pod rovnomenným štítkom (#ruzencober). Príspevky užívateľov Instagramu zase pod tým istým hashtagom (#ruzencober na IG), alebo v mojom profile (výber #ruzencober a #ruzencober22).

Teraz vám už len želám pokojný jesenný čas a bezpečie v náručí Matky. A teším sa na vaše príspevky k téme Ružencový október! Podelíte sa o ne so mnou?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...