nedeľa 16. októbra 2022

Veniec pre Mamičku - prvá verzia pdf



Želám vám radostný deň! 

Možno si spomínate na môj úmysel vytvoriť (znovu oživiť) knižku s modlitbou ruženca. Tak už je pre vás pripravená prvá verzia pdf na stiahnutie! 🠣🠣🠣

Pôvodný projekt vznikol už veľmi dávno, hneď po páde totalitného režimu, ktorý nám nedovoľoval vytvoriť si potrebnú zásobu náboženskej literatúry. Spomínam si, ako sme raz boli s deťmi zo skupinky (ktorú som už mohla legálne viesť) v Marianke a chceli sme sa spolu pomodliť ruženec. Pri modlitbe s deťmi treba aj nejaké sprievodné slovo, aby chápali, čo sa modlíme. Vnímala som, že by bolo treba do modlitby zakomponovať krátke a výstižné vysvetlenie ku každému tajomstvu ruženca. V tej chvíli som ale mala v hlave toľko myšlienok a žiaden čas nazvyš. (To viete, keď ste na výlete s deťmi - a to nie svojimi, tak nie je čas na dlhé hľadanie tých správnych slov.) Chcelo to nejakú knižku, kde sú už všetky tajomstvá krátko a výstižne spracované. 

Po návrate do civilizácie som nejaký čas obiehala obchody s kresťanskou literatúrou, ale nič podobné som nenašla. Tak som sa rozhodla, že si aspoň pre vlastnú potrebu a pre potrebu nášho stretka niečo také vytvorím. Písaniu som venovala jedny prázdniny. Pridala som aj zopár obrázkov, využila čerstvo sa k nám tlačiacu techniku a vytvorila prvú brožúrku s názvom Veniec pre Mamičku. 

Neskôr som svoj nápad ponúkla v Hnutí kresťanských spoločenstiev detí - eRko, a nakoniec sme v rámci Bratislavského oblastného centra toto dielko vydali vo väčšom množstve aj pre iné skupinky detí. 



Po rokoch ešte stále nenachádzam na pultoch kníhkupectiev žiadnu podobnú publikáciu. Ale potreba po krátkom a výstižnom vysvetlení jednotlivých ružencových tajomstiev použiteľnom aj pri modlitbe sa objavila znovu pri inej príležitosti (tentoraz pri práci so seniormi). 

Rozhodla som sa teda vytlačiť túto knižočku znovu. Pôvodné digitálne podklady už samozrejme nemám, takže som texty prepísala znovu do počítača, znovu prečítala, premodlila a trochu upravila, aby znenie modlitieb súhlasilo s mojim nazeraním o pár rokov staršej (a verme že hádam aj trochu zrelšej) kresťanky. A aby vyhovovalo podľa možnosti všetkým vekovým kategóriám, nie len deťom, ako som zamýšľala pôvodne. 

Bolo potrebné doplniť tajomstvá svetla, ktoré pridal k ružencu pápež Ján Pavol II. až neskôr a samozrejme nakresliť obrázky aj k nim. Obrázky ešte nemám naskenované a zakomponované do publikácie, ale už teraz je k dispozícii azda finálny text vo formáte pdf. 

Takže ak chcete, môžete si ho stiahnuť na tomto linku 🠢 Veniec-pre-mamicku 🠠


Ešte chcem k textu pridať obrázky a vytvoriť usporiadanie na obojstrannú tlač. Mám v úmysle knižku vytvoriť aj vo formáte EPUB pre elektronické čítačky. Ale to sa ešte len učím, tak mi prosím držte palce, nech to vyjde. 

Každopádne verím, že do konca októbra bude hotová papierová verzia, ktorú pošlem účastníkom výzvy #ruzencober. Dúfam, že sa vás zapojí čo najviac! 


Teraz vám však už želám pokojný jesenný čas a nech vám naša nebeská Matka vyprosí veľa milostí. Teším sa na vaše príspevky do výzvy #ruzencober!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...