sobota 4. decembra 2021

Adventné čítanie



Želám vám všetkým radostný deň! 

Dnes by som sa s vami chcela podeliť o knižky, ktoré sa chystám čítať počas tohoročného adventu. Na oplátku sa rada dozviem, aké čítanie ste si na tento sviatočný čas vybrali vy. Podelíte sa o svoje tipy so mnou v komentároch?



Ako prvú vám ukážem knihu od Ann Voskampovej Najväčší dar. Síce si z nej tento rok nakoniec nečítam, ale po minulé roky som tak robila a bola som veľmi spokojná. Knižka nás krásne prevedie dejinami spásy od stvorenia sveta a človeka, cez prvý hriech a prísľub spasiteľa, starozákonné dejiny až po zvestovanie a narodenie Spasiteľa. Na každý deň jeden príbeh, jedno zamyslenie a priestor na modlitbu, na ponorenie sa do svojho vnútra, na vlastné myšlienky. Ann dokonca pridala ku každému dňu malú (no nie vždy ľahkú) úlohu, ktorá nám pomôže ponoriť sa počas týchto dní do Božej blízkosti.

V čase vydania tejto knihy sa dali vo vydavateľstve Kumran.sk kúpiť aj precízne spracované kartičky s obrázkami z knihy. Každý deň som si po prečítaní a premodlení danej témy obrázok zavesila a tak som do Vianoc vytvorila efektný "strom Jesseho". Môžete ho vidieť v tomto príspevku - [link].

Tieto obrázky už v ponuke vydavateľstva nevidím, ale na stránke autorky [link] je okrem mnohých ďalších materiálov na stiahnutie aj táto sada obrázkov. Môžete si ich vytlačiť úplne zadarmo, len musíte mať knižku. (Kód uvedený v slovenskej knihe je funkčný aj na anglickej stránke Ann Voskampovej, práve som si to overila.) Zaujala ma aj ponuka farebných obrázkov k tejto téme (tzv. Strom Jesseho) podľa knihy Odkrývanie najväčšieho daru. Sú voľne k dispozícii (bez nutnosti zadať kód). 

Takže ešte raz: Ak by ste mali záujem, knihu Najväčší dar môžete nájsť vo vydavateľstve kumran.sk - link. Ak by ste ju chceli radšej ako e-knihu do svojej čítačky, je aj taká možnosť - link. Obrázky stromu Jesseho a iné podnetné a krásne veci na vytlačenie sú na stránke Ann Voskampovej - link.


Z katolíckych materiálov sa mi osvedčili zamyslenia od Stanislava Košča Pripravme cestu. Kniha sa už asi nedá kúpiť, ale autor má na svojej stránke [link] k dispozícii pdf verziu voľne na stiahnutie.

Minulý rok som si každý večer pri modlitbe pomáhala knižkou od Marie Celesty Crostarosa Meditácie na Advent a Vianoce [link]. Sú tu veľmi dobré a hlboké úvahy na celý Advent a vianočné obdobie. Mária Celesta rozjíma nad malým úryvkom z evanjelia do veľkej hĺbky. Napríklad úryvku z Lukášovho Evanjelia o zvestovaní anjela Panne Márii venuje postupne celých 11 zamyslení (kapitol). A v každej meditácii nachádzame silné myšlienky pre náš duchovný život. Tieto texty ma tak oslovili, že som sa rozhodla nechať sa nimi viesť pri modlitbe aj počas tohto adventu. 


Možno viete, že tento rok je/bol zasvätený sv. Jozefovi. Od 8. decembra 2020 do 8. decembra 2021.  Už o niekoľko dní sa skončí, tak sa pokúšam trochu "chytať čas za chvost" a čítam knihu Svätý Jozef od Jeana Galota SJ, ktorú mám doma. Keď som sa ju pokúšala nájsť na internete aby som sem mohla dať link, zistila som že je už beznádejne vypredaná. Ale ponuku kníh o sv. Jozefovi si môžete pozrieť napr. vo vydavateľstve dobrá kniha [https://www.dobrakniha.sk/... sv. Jozef], prípadne zachej.sk [https://www.zachej.sk/...SvatyJozef]. Priznám sa, že ma tam niekoľko titulov zaujalo, škoda že až teraz.


A konečne jedna úplne nová knižka s tématikou Vianoc. Už dlho počúvam o tzv. Pražskom Jezuliatku, no nikdy som poriadne nevedela, o čom úcta k nemu je. Viem vlastne len toľko, že niekde v Prahe je soška dieťaťa Ježiša, ktoré sestričky pravidelne prezliekajú vždy do odevu správnej liturgickej farby. Je za tým vraj silné duchovné posolstvo, ale doteraz som ho žiaľ neobjavila napriek tomu, že niektoré moje kamarátky majú Pražské Jezuliatko vo veľkej úcte. 

Nakoniec aj v anotácii na túto knihu sa píše, že "Pražské Jezuliatko je známejšie, uctievanejšie a vzývanejšie o pomoc viac v ďalekých krajinách, napr. v Kolumbii, Afrike, či Indii ako v susedných Čechách či u nás na Slovensku." Chcela by som spoznať jeho "obdivuhodnú históriu a nespočetné množstvo zázrakov, ktoré tým, čo ho prosili doprial tento malý veľký kráľ." Pretože "Toto Dieťa rado potešuje svojich priateľov uzdraveniami a svoju žehnajúcu ruku neúnavne drží nad svojimi ctiteľmi." (Z rencenie na zachej.sk)

A tak som sa rozhodla prečítať si novučičkú knihu z vydavateľstva zachej.sk, ktorú napísala Silvia Koscelanská-Hajdučeková, Pražské Jezuliatko [link]. Už sa na čítanie veľmi teším.



Dúfam, že aj vy máte pokojný adventný čas a dokážete si nájsť čas na stíšenie a prežívanie toho očakávania - že Boh a náš Spasiteľ prichádza k nám, aby sa s nami stretol v našom každodennom živote. A nezabudnite sa so mnou podeliť o zaujímavé knižky, ktoré čítate vy. Nech sa inšpirujeme navzájom. 

Želám vám radostné dni a pokojné noci



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...