sobota 12. januára 2019

Decembrové čriepky (Advent, Vianoce)


Začiatok decembra, začiatok adventu - nová strana v modlitebnom denníku

Na záver zopár spomienkových obrázkov z posledného mesiaca roku - decembra.

Advent. Zima. Mráz. Tma. Zrod svetla. Mesiac. Slnko za mrakmi, či za obzorom. Sviečky. Svetlo v nás. Svetlo, ktoré sa narodilo, aby premohlo tmu. Vianoce.

Jabloň - prestreté pre vtáčence.

Stmieva sa skoro

Chystám adventný veniec

Sobota pred 1. adventnou nedeľou

Adventný - veniec, kalendár (Strom Jesseho), kniha (Najväčší dar),.

Tretí adventný týždeň - viac svetla

A Svetlo vo tmách svieti... a tmy ho neprijali. 

Strom Jesseho. 

Celý advent si rozbaľujem "Najväčší dar". Dar, ktorý prišiel na svet, aby sme mali život a aby sme ho mali v hojnosti. Aby sme sa mohli stať Božími deťmi. Aby sme našli radosť. Úplnú, dokonalú radosť nezávislú na ničom, čo nám môžu urobiť, alebo neurobiť ľudia, či svet... Radosť bez konca. Radosť z prítomnosti Spasiteľa. 

Tento rok podľa knižky od Ann Voskampovej Najväčší dar. Každý deň úryvok z Biblie - z dejín spásy. Od samého začiatku (stvorenie sveta a prísľub Spasiteľa), cez dejiny ľudí, patriarchov, Izraelského národa až po Jána Krstiteľa, Jozefa, Máriu, anjela Gabriela a Betlehem. Každý deň text plný nádeje, zamyslenie, a niekoľko otázok na reflexiu. Aj malá úloha, ktorá nám môže pomôcť privítať Spasiteľa vo svojom srdci. 

A na každý deň obrázok - ornament, ktorý vystihuje dané čítanie. Zavesovala som si ich na dvere v tvare štylizovaného stromu.  Svojou pôsobivou siluetou dotvára atmosféru Vianoc.

Rozbaľujem Najväčší dar

Každý deň jeden príbeh - jeden obrázok

Čas sa napĺňa - plní sa aj náš strom Jesseho

Vianočná silueta na dverách.

Svetlo prišlo na svet. Narodil sa Spasiteľ. Radujme sa, veseľme sa, vzdajme Bohu chválu!

Ukážky betlehemov z rôznych končín sveta. Amerika, Afrika, Ázia... aj Slovensko. Tieto a mnohé ďalšie betlehemy sú vystavené v spovednej chodbe františkánskeho kostola v Bratislave. Jednota v rôznosti. Bohatosť kultúr vyjadruje ľudskú radosť z tej istej udalosti - z toho istého vzťahu. Ježišov príbytok uprostred národov.




Na záver vám ukážem ešte výjav narodenia Pána v takmer životnej veľkosti z námestia v Novej Bani. Autorom betlehemu je Štefan Šály, atmosféru dopĺňala nahrávka betlehemských hier v podaní detí z Novej Bane, LH Štálanka.




Želám vám po celý rok 2019 veľa radosti. A najmä tú pravú, ktorú vám nič a nikto nemôže vziať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...