nedeľa 23. mája 2021

Vďačná chvíľka: Prekladám prekladanie prekladaním

 
Vlastnoručne upečený chlebík. Aj za ten som vďačná.

Radostný deň vám všetkým želám! 

Donedávna som si ani neuvedomovala, koľko rôznych významov môže mať slovo "prekladať/ preložiť". Ale v poslednom čase ho používam v rôznych významoch dosť často. A, aby som bola verná rubrike vďačnosti, za všetky tieto významy som vďačná.

A ktoré to sú? Čítajte ďalej. 

# Prekladám veci z miesta na miesto pri upratovaní svojho domova, alebo v snahe nájsť im to správne miesto. A hoci si to niekedy pri práci zabudnem uvedomiť, som vďačná. Som vďačná za svoj domov. Som vďačná za svoju rodinu, za možnosť tráviť čas službou tým, ktorých mám rada. Som vďačná aj za veci, ktoré treba upratať, ale ktoré nám slúžia. (A niekedy som vďačná za rozhodnutie zbaviť sa ich, ak si uvedomíme, že už nám zas tak veľmi neslúžia, ako skôr zaberajú miesto v byte.)

# Aj kvety sme už preložili z chodby, kde zimovali, von na balkón. Teším sa, že už môžu rásť vo svojom prirodzenom prostredí. A ešte viac sa teším, až rozkvitnú. Vďaka za radosť z kvetov.

Vďaka za chlieb. Že máme čo jesť. Aj za radosť z pečenia. 

# V práci teraz tiež zažívam prekladanie. Musím prekladať termíny, mení sa čas, niekedy aj adresa. Občas som z toho dosť zmätená (popletená) a unavená, keď ráno rozmýšľam na koľkú a kam mám dnes ísť... Ale aj za to som vďačná. Viem, že celá táto vec je v dobrých (Božích) rukách a že speje k niečomu, čo má význam. Verím, že sa veci čoskoro ustália a dúfam, že všetko zvládnem a prinesiem požehnanie tam, kde ho je treba. 

# Potrebujem odpočinok. Možno čas, keď nemusím "ani slamku krížom preložiť"? 
Alebo si sadnúť do kresla, preložiť nohu cez nohu a otvoriť trebárs dobrú knihu? Áno, aj o knihe tu bude zmienka - hneď pod týmto bodom. No ešte pred tým chcem spomenúť inú vec. 

Som vďačná za čas, kedy môžem jednoducho spať, pretože každé telo potrebuje spánok. 
Som vďačná za čas na svoje záľuby. 
Som veľmi vďačná za každú chvíľku, ktorú môžeme tráviť na chalupe v lone prírody, alebo niekde na výlete. Pohľad do zelenej krajiny je pre mňa nádherný relax. Možnosť hýbať sa na čerstvom vzduchu vždy občerství myseľ a osvieži ducha i telo. 

Ale zistila som, že ešte viac potrebujem modlitbu. Ponoriť sa do Božej prítomnosti, odovzdať celé svoje srdce do Jeho rúk a prebývať v Ňom. Sýtiť sa Jeho Láskou. Čerpať Jeho Pokoj. Dovoliť Mu, aby moju únavu nahradil svojou prítomnosťou. Tráviť čas tam, kde je moja duša "doma". 

Ježiš hovorí: "Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení... a nájdete odpočinok pre svoju dušu." To je cesta, ktorou si najlepšie oddýchnem, obzvlášť, ak som unavená zo stresu, ktorého je už na mňa priveľa.

Domáci chlieb je chutnejší (asi aj zdravší) ako ten z obchodu.

# Á, už sú tu knihy. Rada prekladám stránku za stránkou. Milujem čítanie a som vďačná za každý deň, keď môžem tráviť čas pri dobrej knihe. (A tiež za okuliare, ktoré mi umožňujú zaostriť zrak na písmenká.) Či už sa vzdelávam, usilujem sa rásť vo viere, alebo len oddychujem napríklad pri dobrej detektívke. Mám rada písmenká a ešte radšej myšlienky v nich ukryté. 
 
# Tiež rada tvorím, ako ste si už mohli všimnúť. Napríklad aj z papiera, ktorý treba niekedy preložiť na polovicu... 

# Občas sa stane, že si na tanier naložím priveľa jedla, a potom, v snahe nič nevyhodiť, hrozí, že zjem o kúsok viac ako by som mala. Som vďačná, že netrpíme nedostatkom jedla, ale tiež za slobodu radšej nezjesť všetko, ako by som mala "preložiť".

Aj pri pečení chleba musím "prekladať". Čítajte ďalej...

# Ale asi prvé, čo vám prišlo pri slove "prekladať" na myseľ je preklad textu z jedného jazyka do iného. 

Už som spomínala, že sa učím angličtinu. Stále v tom nie som veľmi dobrá. Neviem plynulo rozprávať a ešte ťažšie je to s počúvaním. Ale napísanému textu už rozumiem dosť veľa. Zatiaľ nečítam Agathu Christie v originále, ale jednoduchšie texty na internete či v aplikáciách mi nerobia problém. A tak je aj s aplikáciou Adopt a Life, ktorá mi pomáha modliť sa za záchranu niektorého počatého dieťatka. Aj moja mama rada používa túto aplikáciu, ale ona nevie anglicky a v slovenčine texty tejto aplikácie ešte nie sú. (Ale čoskoro budú! Verím.) A tak som začala prekladať jednotlivé časti len tak súkromne pre ňu.
 
Keď som ani po roku nebadala, že by sa niečo hýbalo smerom k slovenskej verzii tejto apky, a vzhľadom k tomu, že moja angličtina zase trošku pokročila, začala mi v hlave vŕtať myšlienka. Súkromne sme už mali takmer všetky texty preložené; a trúfam si tvrdiť, že po slovensky viem... tak som nakoniec nabrala odvahu a napísala som tvorcom aplikácie Adopt a Life. Veľmi rýchlo mi poslali všetky podklady a tak trávim voľný čas, teraz už oficiálnym, prekladom textov do slovenčiny. 

Držte mi palce, aby moja snaha priniesla dobrý úžitok. 

(Poznámka 5.1.2022: Všetky texty aplikácie sú už dlhší čas preložené, odoslané autorom a už sú dokonca zahrnuté do novej verzie Adopt a Life. Takže, ak chcete, môžete túto aplikáciu používať s kompletnými slovenskými komentármi.)

Neprestávam žasnúť, ako z troch ingrediencií:
Voda, múka, kvas - vznikne niečo tak úžasné.
 

Zamiesiť...

Niekoľkokrát v dlhších časových rozostupoch
 "preložiť" - aby cesto spevnelo.

Nechať vykysnúť...

Stočiť do ošatky, znova nechať podkysnúť.

A upiecť. 

Hotový chlebík. (700 g)

A konečne sa dostávame k vete z nadpisu (aj k dôvodu, prečo sú v článku samé fotografie upečeného chlebíka). 

# Od prekladu textu aplikácie z angličtiny si v pravidelných intervaloch odskakujem do kuchyne, aby som preložila cesto. Pretože aby bol kváskový chlieb dobrý, je potrebné cesto niekoľkokrát počas kysnutia "preložiť". 

A tak "Prekladám (striedam) prekladanie (z angličtiny) prekladaním (cesta)." 

Pečiem teraz takmer každý deň. Odkedy sme ochutnali domáci kváskový chlieb, ten z obchodu nám už nechutí. A pritom ho ešte stále neviem upiecť dokonalý. Učím sa. A teším sa na deň, keď bude aj ten môj chlebík celkom taký ako má byť. No už teraz som vďačná za vedomie, že si viem upiecť chlieb. Som vďačná, že môžem svojej rodine pripraviť "chlieb náš každodenný". Som vďačná za tú chuť a sýtosť. Som vďačná za možnosť prejaviť takto lásku aj za pocit užitočnosti, a vedomie sebestačnosti. A za "splnenú métu". Za radosť z toho, že postupne zvládam niečo, čo mi len nedávno pripadalo úplne nedostupné. 

Táto pesnička mi už nemusí naháňať strach ☺: 


A tu je troška z histórie môjho pečenia...
 
Prvé rožky - ešte z kvasníc (23. 3. 2020)

Zakladám si svoj prvý kvások.(29. 3. 2020)

Kvások je už pripravený na pečenie,
chystám "rozkvas". (2. 4. 2020)

Upečené. Prvé kváskové pečivo. (4. 4. 2020)

Po letnej prestávke znova skúšam kváskovať.
Celozrnné žemle. (1. 11. 2020)


Konečne som sa odhodlala upiecť prvý chlieb.
(25. 11. 2020)

(4. 12. 2020)

Skúšam piecť aj na chalupe.
S "trojkráľovskou" hviezdou. 
(7. 1. 2021)   

Prvý pripečený. Ale drahému chutil. (5. 2. 2021)
Odvtedy pečiem trošku tmavšie chlebíky. ;)

Už si trúfam na väčšie - kilové bochníky. (19. 2. 21)

Na chalupe. (23. 4. 2021)

Už sa mi daria približne rovnaké bochníky. (22. 2. 2021)

(9. 3. 2021)

Dobrú chuť! (10. 3. 2021)

Na záver sa podelím ešte o niekoľko vecí, za ktoré som vďačná (a ktoré nesúvisia s prekladaním). 

Ďakujem...
# za prechádzku cestou z práce popri Dunaji
# za otvorený kostol a modlitbu pred svätostánkom
# za krásu prírody a srdce, čo ju vníma
# za stromy, kvety, vzduch, vietor, vtáky, slnko, dážď, vodu v rieke, hmyz, deti, ľudí... 
# za lastovičku, ktorá letela celkom blízko mňa
# hrášok
# kvety na balkóne
# list od kamarátky z USA konečne dorazil (a že vôbec dorazil)
# za dobrú knihu, a čas na čítanie
# za návštevu rodiny a stretnutie s blízkymi
# za návrat p. ... z nemocnice
# výzvy (tvoje plány), čo ma čakajú
# za prejavenú dôveru
# za radosť v srdci
# že mi vždy odpúšťaš a stále ma voláš
# za Božie slovo
...

Ďakujem za Svätého Ducha, ktorý prichádza každý deň a stále nás sprevádza a obdarúva svojimi darmi. Za dar múdrosti, rozumu, rady, sily, poznania, nábožnosti a bázne... Za ovocie Jeho prítomnosti v nás - lásku, radosť, pokoj, trpezlivosť, zhovievavosť, dobrotu, láskavosť, vľúdnosť, vernosť, skromnosť, zdržanlivosť, čistotu...  Že s Ním sa nikdy nemusíme báť Zlého. Že môžeme stále žiť v Jeho prítomnosti a v Jeho moci. A v Jeho LÁSKE. 

Požehnanú Nedeľu Zoslania Ducha Svätého!

Aj vám želám stálu prítomnosť Ducha Božieho a vedomie že ste milovaní a chránení pred každým zlom. 



3 komentáre:

  1. Pěkné hraní se slovy a chléb vypadá přímo k nakousnutí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásný chlebík. I já peču chléb z kvasu, ten můj má už několik let.
    Příjemné dny,
    Jitka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...