piatok 11. júna 2021

Srdce plné dobroty a lásky...


Symbol Ježišovho Srdca vystrihnutý z papiera...

Želám vám všetkým radostný deň. Vlastne celý mesiac. Pretože mesiac jún je špeciálny. Každý mesiac je asi niečím špeciálny, ale teraz je jún a budem písať o ňom. 

Jún je mesiac, kedy si zvlášť pripomíname, akou nesmiernou láskou nás miluje Ježiš - Boh a Boží Syn. On sám je Láska. A z lásky stvoril pre nás celý svet. Aj nás stvoril z lásky a pre lásku. Stvoril nás na svoj obraz. Sme mu podobní. Podobní v slobode rozhodovať sa pre dobro alebo zlo. Podobní v schopnosti myslieť, tvoriť a budovať. V schopnosti vidieť a oceniť krásu. Aj v túžbe po večnosti a po šťastí. Ale predovšetkým sme mu podobní v schopnosti milovať. A tiež v potrebe milovať. Nielen byť milovaní, nielen lásku prijímať, ale dávať. Čím viac milujeme, tým viac radosti prežívame. 

Ježiš nás miloval tak veľmi, že keď sme stratili spojenie s ním... prišiel medzi nás. Stal sa jedným z nás a žil život obyčajného človeka. Chudobného človeka. Narodil sa v maštali, lebo "v hostinci pre nich nebolo miesta". Žil ako chudobný tesár. Neskôr chodil po svete ako potulný učiteľ, a učil ľudí o láske Boha k ľuďom. On bol prvý, kto nazval Boha naším Otcom. Pretože otcovi predsa záleží na svojich deťoch. Otec sa stará o každé dieťa s veľkou láskou. Chce, aby každé jeho dieťa bolo šťastné a požívalo radosti, ktoré mu môže ponúknuť. Ale toľko Jeho detí sa búri a "odchádza z domu". A potom sú tu aj tí "poslušní synovia", ktorí nikdy fyzicky neprekročili otcov príkaz, ale srdcom sú od neho hádam ešte ďalej ako tí prví (viď príbeh o márnotratnom synovi Lk 15). 

Ježiš, kým chodil po svete, neúnavne ohlasoval Božiu lásku k nám. A na dôkaz svojich slov "dobre robil a uzdravoval každý neduh a každú chorobu medzi ľudom".

... mi visí na dverách.
(Pohľad zvonku, v pozadí odraz večerného mesta)

Vyrobila som ho len pred pár dňami.

Keď nastal čas, odovzdal nám "sviatosť lásky" - Eucharistiu. V nej môžeme prijímať jeho Telo a jeho Krv, aby sme stále boli spojení s ním. Žije v nás a my môžeme žiť v ňom, v jeho Láske. 

Raz povedal: "Nikto nemá väčšiu lásku, ako ten, kto dáva život za svojich priateľov. A vy ste moji priatelia..." (Jn 15, 13n) A potom za nás položil život.

Láska Ježišova nad mojim mestom




Aj teraz, po mnohých storočiach nás chce Ježiš presviedčať o svojej láske. A keď nepočujeme jeho tichý hlas v mnohých daroch a darčekoch, ktorými nás denne zahŕňa (viď napr. aj moje počítanie jeho darov v rubrike Vďačné chvíľky), hovorí k nám priamo. Aspoň k niektorým dušiam, ktoré ho dokážu počúvať. A ktoré potom jeho slová zreprodukujú aj nám. 

Podobne prehovoril k svätej Margite Márii Alacoque. Hovoril jej o svojej nesmiernej láske k nám, ku každému jednému človeku. Dokonca sa jej ukázal s otvoreným srdcom ovinutým tŕňmi, videla ako Jeho srdce horí svojou nesmiernou láskou k dušiam. 

Odvtedy poznáme obraz "Najsvätejšieho Srdca Ježišovho". Niekedy ľudovo nazývané ako "Božské srdce". Odvtedy poznáme aj pobožnosť Deviatich prvých piatkov (vysvetlenie napr. TU). A odvtedy môžeme každý rok sláviť sviatok Srdca Ježišovho v piatok po oktáve Ježišovho Tela a Krvi - teda piatok 11. júna 2021 (dnes!). A vlastne po celý jún si osobitne pripomíname Ježišovu lásku a jeho otvorené srdce horiace láskou k nám. 

Odrazy - zvonku...


Preto som aj ja vyzdobila náš príbytok symbolom Ježišovho srdca. Vystrihla som ho z papiera a po celý jún nám bude visieť na balkónových dverách. V centre srdca je kríž, ako prejav tej najväčšej lásky k nám. "Srdce, ktoré tak veľmi milovalo ľudí..." 

Vždy, keď mi padne zrak na tento symbol visiaci na pozadí vonkajšieho sveta, spomeniem si na tú nesmiernu lásku bez podmienok. Ponáram sa do Jeho lásky. Chcem ju nasávať každou bunkou svojho tela. Chcem sa ňou napĺňať. - A chcem sálať túto LÁSKU na všetkých ľudí, ktorých denne stretávam. Nech každý pocíti, ako veľmi na ňom niekomu záleží. Túžim, aby každý človek na svete vedel, že je milovaný. Bez ohľadu na všetko čo zažil, alebo aký je. V Ježišovom srdci má svoje miesto úplne každý.

... aj zvnútra.

Aj inými spôsobmi si v júni pripomíname Ježišovo milujúce srdce. Háčkovanou dečkou, ktorá celý mesiac bude zdobiť náš jedálenský stôl. Drôteným srdiečkom zaveseným na balkóne. Alebo aj drobným nedeľným zákuskom v tvare srdiečok (napríklad kakaových)...

Kakaové srdiečka na nedeľu

Drôtené srdiečko na balkóne


Háčkovaná dečka nám zdobí stôl po celý jún.

Aj môj modlitebný zošit zdobí predel s Ježišovým srdcom.



Želám aj vám celý (jún) život prežitý v láske. Medzi ľuďmi, ktorí vás milujú. S ľuďmi, ktorým vy môžete prejaviť lásku. A tiež so srdcom naplneným nekonečnou Láskou, ktorá pochádza z neba.


............................................................
PS:

Ak by ste sa chceli inšpirovať, tu som zhrnula odkazy na mnohé tipy, ako som prežívala rôzne sviatky po minulé roky: https://letitia-tiba.blogspot.com/p/na-stiahnutie.html

Júnové tipy nájdete v týchto blogoch: 
Ako osláviť Srdce Ježišovo: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2015/06/mesiac-srdca-srdc.html
Sviečka vlastnoručne ozdobená včelím voskom: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/06/junova-srdecna-sviecka.html
Háčkovaná dečka so vzorom "Božského Srdca": http://letitia-tiba.blogspot.com/2018/06/hackovana-decka-jun.html
Srdce Ježišovo (ďalšie tipy) + Deň otcovhttp://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/06/vikend-v-znameni-lasky.html

2 komentáre:

  1. ❤️ Nejsvětější Srdce Ježíšovo, přiviň nás k Sobě a nepusť❤️

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...