utorok 14. februára 2012

Valentín trochu inak

Nemám rada húfne prispôsobovanie sa módnym trendom. Podľa toho by som mala úplne odmietať to šialenstvo okolo "sviatku zaľúbených", čo k nám vtrhol z Ameriky asi hlavne pomocou obchodných reťazcov. "Našťastie" máme v blízkosti tohto dátumu svoje vlastné sviatky a výročia.
No chcem sa s vami podeliť o pár myšlienok, ktoré môžu byť zaujímavé pre všetkých:


Oslava manželstva:
V médiách, obchodných domoch a vôbec v "modernej" západnej kultúre často vyznieva tento sviatok ako "sviatok zamilovaných" - t.j. propagujúci voľný sex a vzťahy založené na telesnej príťažlivosti. Ale odkaz svätého Valentína nám ukazuje práve hodnotu vernosti a sviatostného manželstva. Asi každý pozná legendu, podľa ktorej svätý Valentín podstúpil mučenícku smrť preto, že napriek cisárovmu zákazu tajne vysluhoval mladým ľuďom sviatosť manželstva.
Teda jeho odkazom nie je oslava citu zaľúbenosti, ale vernosť - svojmu partnerovi, svojej rodine, a tiež Bohu.

Asi aj preto je tento týždeň označený ako Národný týždeň manželstva, kedy sa v regiónoch konajú rôzne akcie a zľavy pre manželov


Oslava lásky:
K tomuto dňu sa viažu rôzne zvyky - asi viac pestované v západných krajinách, odkiaľ tieto oslavy pochádzajú. Ľudia sa dnes snažia prejaviť svoju lásku tým, na ktorých im záleží. Aj priateľom, členom rodiny, známym.... Ale je tu ešte Niekto, kto nás má naozaj veľmi RÁD. Záleží mu na nás, a každý deň nás obdarúva množstvom malých i veľkých darov. A určite nám posiela aj zvláštne prejavy svojej lásky - mohli by sme povedať "zaľúbené odkazy", alebo "valentínky". Ide len o to, či si ich všimneme. 

Preto som sa rozhodla založiť novú tradíciu. Na jednej stránke som našla veľa možností ako sledovať mnohé dary a potešenia, ktoré každý deň dostávame, aby sme na ne nezabudli. Vybrala som si možnosť zapisovať si denné potešenia do miniknižočky na jeden týždeň. Vytlačila som zápisník pre každého člena rodiny. (PDF si môžete vytlačiť aj vy)
Uvidíme, ako sa nám bude dariť. Aj takto by sme mali rásť v láske, radosti a vďačnosti. 


Jedna z mojich dnešných radostí. :)

A oslavovali sme aj narodeniny. :)


Želám vám, aby ste vždy nachádzali dôkazy lásky od toho, na kom vám záleží.
Letitia. 

5 komentárov:

  1. Leti, u nás také byla obnova manželských slibů,krásné narcisky ,zdraví Daja.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Leti,
    osobu svatého Valentýna jako člověka mám ráda, snažím se udělat v jeho svátek radost celé rodině.
    Krajkový obraz se svatým Františkem je krásný...
    Hezký den! U nás chumelí a chumelí :).
    M

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Daja, ďakujem. :)
    To je pekný zvyk, obnoviť si manželské sľuby v tento deň. U nás nič podobné neohlasovali.

    Marianka - Však sa ti to aj podarilo! Krásne a chutné raňajky si pripravila rodinke. Ak kúpený pozdrav z obchodu má naznačiť, že si človek na druhého "spomenul", potom takáto hostina ukazuje skutočnú lásku a obetu, keď si ochotná privstať si a namáhať sa, aby si im nachystala niečo dobré...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa páčila myšlienka "Valentína", keď k nám tento sviatok ešte len začal prenikať. bola som slobodná, bývala som s rodičmi a páčilo sa mi hodiť im do tašky nejakú maškrtku alebo inú drobnôstku z lásky.
    Súčasnosť v podobe Valentínskych atakov z obchodov, časopisov, TV a pod. vo mne narúša moju romantickú podstatu:)
    Preferujem preukazovanie si lásky v každodennosti, preto, že je na to dôvod:)

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...