piatok 3. februára 2012

Stretneme sa v Nitre?


"Buďte pripravení zdôvodniť nádej ktorá je vo vás."  (1 Pt 3, 15)

Už sa to začalo. Stretnutie On je živý sa v Nitre začalo dnes o 17:00 svätou omšou. Na koncert sme nezostali, šli sme sa vyspať domov. Ale zajtra ráno sa zase vraciame a ostaneme až do konca - sv. omše v nedeľu napoludnie. Dúfam, že počas víkendu načerpáme zase veľa síl a "svetla".

Tak, ako spomínal aj kňaz Peter Repa dnes v homílii. Hovoril o istom odvážlivcovi, ktorý sa rozhodol, že prepláva na upravenom kajaku Atlantický oceán - zo Španielska do New Yorku. Všetci, čo ho vyprevádzali, boli smutní. Nikto neveril, že to dokáže. Len jeden kňaz, keď sa dopočul, čo sa deje, začal z celej sily mávať a kričať: "Ty to dokážeš! Zvládneš to! Do toho!..." Ten jediný mu veril.
Keď po cca dva a pol mesiaci onen odvážlivec naozaj pristál na Americkom brehu, novinári sa ho pýtali ako to dokázal a či nemal chuť to niekedy vzdať. On odvetil, že veľa ráz bol na dne so silami, veľakrát to už chcel vzdať, pretože si myslel, že to nezvládne. Ale vždy si spomenul na akéhosi človeka (nepoznal ho, nevedel, kto to bol), ktorý na neho kričal z brehu povzbudzujúce vety. Ten človek mu veril a práve vďaka nemu vždy našiel silu pokračovať, nevzdať to a nakoniec šťastne dôjsť do cieľa.
Teraz sa asi cítime ako ten plavec. Čaká nás dlhá cesta životom, veľa driny, ťažkostí a odriekania... A asi budeme mať často chuť to vzdať. Hľadáme niekoho, kto by nám dodal nádej.
Ale (počas tohto víkendu?) by sa to mohlo zmeniť. Snáď zažijeme chvíľu, keď si povieme: "Chcem aby toto nikdy neskončilo!" A budeme vedieť, že to všetko má zmysel. Budeme mať nádej, ktorá nás volá ďalej. Nádej, ktorú tento svet už tak často nemá. Potom sa buď topí v beznádeji, alebo hľadá (falošnú) nádej vo veciach, ktoré nikdy neprinesú skutočné šťastie. A vytriezvenie býva o to ťažšie a beznádejnejšie.
Ľudia potrebujú počuť, že to "bude lepšie". A my by sme sa mali stať tými, kto im to povie.

Áno, bude lepšie. Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, čo má Pán pripravené pre tých, čo idú za ním. A nielen "potom" "tam kdesi ďaleko" "v nebi". Ale už tu a teraz môžeme byť šťastní, ak kráčame s Ním. :)




Odchádzala som z tejto eucharistickej slávnosti nielen so svätoblažejským požehnaním, ale aj s cieľom stať sa tým kňazom, ktorý naplno prežíva svoju nádej a delí sa o ňu s ostatnými.
A to isté želám aj vám. Radostné dni a krásny víkend! Leti.

PS: Vedeli ste, že svätý Blažej vyštudoval pôvodne lekársku vedu? Až potom si uvedomil, že chce liečiť nielen telo, ale celého človeka a stal sa kňazom. Neskôr bol biskupom a nakoniec zomrel ako mučeník. Preto je uctievaný ako pomocník pri chorobách, zvlášť pri chorobách hrdla. Aj dnes pri omši kňaz udelil svätoblažejské požehnanie. Najprv všetkým hromadne, potom tým, ktorí chceli, ešte aj každému zvlášť. 

4 komentáre:

  1. Zdravím Leti,vidím,že jste měli adoraci ,hezké čtení....krásnou neděli, Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Leti, vďaka za sprostredkovanie. Máme síce Nitru na skok, ale s malými deťmi v tomto počasku sa vždy nedá, tak verím, že este pridáš prár zážitkov, ktoré ťa oslovili:) Dopredu ďakujem:)

    P.S. Nemala si vo svojom P.S. na mysli sv. Blažeja???

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem, aj vám veľa požehnania a pravú nádej. :)

    Gabi - No počasie veru bolo mrazivé. Skoro sme sa premenili na cencúle! :) Určite ešte niečo napíšem. Ale bolo toho tak veľa, čo ma počas celého víkendu oslovilo... tak asi postupne, ako sa budú myšlienky vynorovať zvnútra.

    Jej, a pravdaže to mal byť svätý Blažej!
    Neviem, kde sa mi tam nabral Valentín. Už by to malo byť opravené.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máš krásné předsevzetí...kéž se ti daří ho naplňovat...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...