štvrtok 2. februára 2012

Na Hromnice




"Na Hromnice o hodinu více."

Veru, svetla nám už pribúda. Ráno sa už nemusíme budiť do neprívetivej tmy a poobede je tiež už dlhšie vidno. Dnes sme slávili sviatok svetla, deň, keď sa posviacajú sviečky - hromničky. Aj my sme si nechali posvätiť.


A aby to nebolo len tak, vlastnoručne sme si ich ozdobili. Venovali sme sa tomu v sobotu na chalúpke.

Pravdaže, plánov som mala viac. Od predstavy vyrobiť si vlastnú sviečku namáčaním knôtu do roztopeného vosku (ako káže tradičné sviečkarske remeslo), až po zdobenie odliatkami z roztopených voskoviek... Ale nakoniec sme skúsili niečo celkom iné. K narodeninám som dostala rydlá, tak sme ich vyskúšali tentoraz na zdobenie sviečok.
Ešte cez advent som kúpila za krabicu fialových sviečok. To, aby sme mali k roku na veniec... Ale určite sa hodia aj počas pôstu.Vnútorný vosk je biely (alebo len veľmi slabo fialový) a celá sviečka je potom namočená v tmavofialovej vrstve pevnejšieho parafínu. Keď sme vrchnú tmavšiu vrstvu rôzne povyrezávali, vznikla nám svetlejšia vzorka. Bola to vcelku zábava. Len škoda, že vrchná vrstva je dosť tvrdá a krehká, takže sa niekedy stalo, že sa odlúplo aj čo sa nemalo.


"Teraz už prepustíš, Pane, svojho služobníka
v pokoji podľa svojho slova.
Lebo moje oči uvideli Tvoju spásu, 
ktorú si pripravil pred tvárou všetkých národov. 
Svetlo na osvietenie pohanov 
a spásu Izraela, Tvojho ľudu."

Tak nech nám i vám svieti na cestu. A aby sme si nezabúdali vziať dostatok oleja do svojich lámp. 
To želám všetkým vám, i sebe.  

Letitia.

2 komentáre:

  1. Díky Leti,za požehnání ,a to také přeji Tebe.Krásné zdobení ,znám ten vosk ,láme se to ,není to co bylo dříve, jen ty voskové svíce to je kvalita!Hezký vikend, Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. fialové svíčky jsou moc pěkné. Moc hezky napsané.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...