štvrtok 28. decembra 2023

December 2023



Želám vám príjemný zimný deň ešte stále naplnený vianočnou radosťou. 

December sa chýli ku koncu a s ním aj celý rok 2023.  Prežili sme Advent a teraz naplno prežívame obdobie Vianoc. Ako sme ho prežívali (ako ho prežívame)? Nech sa páči, je toho naozaj dosť.

Zima

Hneď začiatkom decembra napadol aj v Bratislave prvý sneh. Vodiči a tí, čo sú zodpovední za dopravu asi neboli nadšení, ale moje srdce sa tešilo, že môžeme aspoň na krátky čas zažiť pravú zimnú atmosféru. Zdá sa, že môžeme veriť kalendáru, že je tu prvý zimný mesiac! 

2. 12. - Prvý sneh




Advent

Prvá decembrová nedeľa bola zároveň prvou adventnou nedeľou. Tento advent bol naozaj krátky - podľa kalendára trval vlastne len tri týždne. To preto, že Štvrtá adventná nedeľa bola na Štedrý deň - teda v predvečer Vianoc. 

4. 12. - Začína advent

Vijem adventné vence. (Jeden aj pre "Zuzku")

Plánujem adventné aktivity / predsavzatia / cesty

Adventné čítanie.
Každý deň si prečítame o niektorom pomenovaní Pána Ježiša.

Mikuláš

Hneď vzápätí klope na dvere svätý Mikuláš. Vlastne on nemusí klopať. Prenikne potajomky do domu a zanechá nám v darčeky v topánke. Už len také malé. Napríklad banán. Ale nie hocijaký! Na každom banáne nám zanechal odkaz napísaný nebeským dotykom bez použitia farieb. Ako to dokázal? Predsa s použitím božích (a prírodných) zákonov. Napríklad toho o zmene farby narušeného pletiva na plode banánovníka. (Spojler: Použila som ostré špáradlo. Fungovalo by to aj so špendlíkom, ale netreba veľmi tlačiť.)

Už nám podobný trik raz predviedol. Aha! Tu o tom píšem - link.

6. 12. - Mikuláš zase písal/kreslil na banány...

... nebeským dotykom (bez použitia farby).

O niekoľko hodín neskôr sú písmená i vločky jasne viditeľné.


Roráty

K adventnému času neodmysliteľne patria ranné sväté omše ešte za tmy - tzv. Roráty. Chodila som na ne poctivo každý utorok a štvrtok s horiacim lampášom v ruke. Okrem iného preto, že náš farský zbor pri rorátnych omšiach slúžil svojim spevom. 

7. 12. - Rorátne sväté omše


A pororátne raňajky. Tiež ešte takmer za tmy.

Jedna špeciálna spomienka...

Zatiaľ nechcem písať viac. Možno trochu neskôr v samostatnom článku. 

Kaštieľ v Prievoze (Ba)

Františkánske výročie a odpustky

Tento rok je práve 800 rokov od Vianoc, keď sv. František po prvýkrát sprítomnil scénu narodenia Ježiša v talianskej dedinke Greccio. Jednotlivé betlehemské postavy znázorňovali bratia prví františkáni a niektorí dedinčania. Miesto pre dieťa Ježiša ostalo prázdne - len jasličky vyrobené z dreva a naplnené čerstvým senom. Takto slávili liturgiu Vianoc. A pri modlitbe sa v jasličkách ukázalo malé dieťa - Ježiš. 

Od tých čias sa stalo zvykom sprítomňovať si vianočné tajomstvá betlehemskými hrami alebo figúrkami zostavenými tak, ako to asi mohlo byť v Betleheme vtedy, keď sa narodil Ježiš. Najprv robili jasličky a scénu narodenia vo františkánskych kláštoroch, neskôr aj v kostoloch a na námestiach, a nakoniec sa tento zvyk rozšíril aj do ľudských domácností. 

A keďže od tejto vzácnej udalosti uplynulo práve 800 rokov, františkáni požiadali Svätého otca o špeciálne odpustky k tomuto výročiu. A pápež im vyhovel. 

Kto v čase od 8. decembra 2023 (sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie) do 2. februára 2024 (Hromnice - sviatok Obetovania Pána) navštívi betlehem kdekoľvek na území spravovanom františkánmi a zotrvá v modlitbe pri jasličkách, môže získať za "obvyklých podmienok" plnomocné odpustky - pre seba, alebo pre dušu niektorého zosnulého. (Tie "obvyklé podmienky" zahŕňajú, okrem svätého prijímania a modlitby za Svätého otca, napríklad aj "úplné zrieknutie sa akéhokoľvek - aj ľahkého hriechu.)

A tak teraz chodím tak často, ako sa len dá, do rôznych františkánskych ustanovizní, aby som sa tam modlila za duše v očistci. Prvé dni som túto modlitbu trávila u sestričiek v kaštieli v Prievoze, inokedy v kostole františkánov na Františkánskom námestí.

8. 12. - Kaplnka františkánskych sestričiek v kaštieli v Prievoze


Ježiško pri oltári v kaplnke. 

Modlíme sa spolu so sestričkami.

"A svetlo vo tmách svieti..."

Svetlo v tme - vo františkánskom kostole, BA

Zbierka betlehemov z celého sveta vo františkánskom kostole. 

Kvôli príležitostným odpustkom navštevujem betlehem u rôznych františkánov, vždy tam, kde sa mi práve dá. Vo františkánskom kostole Zvestovania Panny Márie som si hneď pozrela zbierku betlehemov z rôznych kútov sveta. (A tiež som stihla predvianočnú svätú spoveď.) Tu nižšie je len jeden z nich ako ochutnávka. Ďalšie zaujímavé betlehemy vám ukážem v samostatnom príspevku.

Aj fotografie z betlehemov a jasličiek, ktoré sa nachádzajú u bratislavských (a možno aj niektorých mimobratislavských) františkánov vám ukážem v novom článku. Už teraz ich mám nafotených nie málo. A začínam tušiť, že si z toho zase urobím projekt - až do Hromníc sa pokúsim navštíviť čím viac rôznych františkánskych betlehemov. A samozrejme ich pre vás nafotiť. (Všetky články k tejto téme nájdete pod štítkom #800Greccio)


Instagramové výzvy 
(#bhadvent a #cmsnapadvent)

Jedným z mojich adventných predsavzatí bol aj pôst od sociálnych sietí - zvlášť tá na "FB" mi vždy viac berie ako dáva. Obmedzila som aj Instagram, ale nechcela som sa úplne vzdať adventných výziev, ktoré tam každý rok prebiehajú. A tak som fotila a zverejňovala...

Rosary (ruženec)

Rose (ružová), Ribbon (stužka)

White (biela - hmla)

Holly (cesmína)

Infant (dieťa - Ježiš)

Ako sme si povedali vyššie, úcta k dieťaťu Ježiš k františkánskej spiritualite patrí. V klenotnici františkánskeho kostola sa nachádza aj táto soška Ježiška a oblečenie, ktoré ručne vyšívali sestričky v kláštore (Rakúsko-Uhorsko, posledná tretina 19. storočia).

Creche (jasličky - v Charitnej záhrade, BA)

Prechádzky mestom. 

Tento rok som akosi nemala veľa času na prechádzky mestom. Ale pár sa ich našlo. A tak som si aspoň trochu užívala zimnú atmosféru, svetielka a napríklad aj betlehem v Charitnej záhrade na Kapitulskej ulici (menej hluk z Vianočných trhov).


Vianočné pohľadnice

Zvyk posielať vianočné pohľadnice sa mi páči. Ale už to nie je taká povinnosť, ako kedysi. Teraz si striedavo užívam rozdávanie týchto papierových radostí. Niekedy sa stane, že ich nestihnem poslať - nie je to tým, že by mi na adresátoch prestalo záležať, len jednoducho nestíham - pretože s organizáciou času mám niekedy naozaj problém. Ale tento rok som stihla, aj keď len kúpené. Vyrábala som len jednu pohľadnicu - na želanie.

A samozrejme som vďačná za všetky pohľadnice, ktoré som zase na oplátku dostala ja (my).

Vianočné pohľadnice posielam...

... aj dostávam.

Troška kreslenia

Stihla som aj trošku kresliť - len trošku. Jednu už spomínanú pohľadnicu, jeden pozdrav pre vás a ak dobre počítam, zatiaľ dva obrázky s citátom zo Svätého písma. Tiež podľa "výzvy-challenge" z Instagramu.




Predvianočný sneh

Posledný deň pred Štedrým dňom nám zase nasnežilo. Aspoň na chvíľu, aby sme si mohli odfotiť "biele Vianoce". 



Vianočné pečenie

Už je tu Štedrý deň. A ja sa až teraz konečne dostávam k pečeniu. Nechystáme toho veľa. Len pár medovníčkov na zahryznutie a zopár kúskov experimentu, ktorému som zatiaľ nedala názov. Vychádza z receptu na linecké pečivo, ale pokúšala som sa o zdravšiu verziu s ražnou múkou a až keď som chystala cesto mi došlo, že tam má ísť aj vaječný žĺtok, ktorý nesmiem kvôli alergii. Cesto sa mi pod rukami začalo správať veľmi zvláštne, keď som do neho pridávala rôzne ingrediencie - trochu som sa cítila ako psíček s mačičkou, keď piekli tortu (ale klobásky som do toho nedala! len trochu ľanového proteínu). Nakoniec som to čudo zabalila do fólie a uložila do chladničky s tým, že sa uvidí, či z neho nakoniec niečo upečiem, alebo poletí do koša. To bolo týždeň pred Vianocami. Bola som presvedčená, že ak som ho nezabila svojim neštandardným postupom, určite nezvládne to dlhé čakanie. Ale zdá sa, že zvládlo. Dokonca sa s ním celkom dobre pracovalo a výsledok je vskutku jedlý. Už len potrieť džemom a pozlepovať, nech má aj ten kyslo-sladký akcent a vláčnosť ako pravé linecké pečivo.



Vianoce prežívame ako sa dá, vzhľadom k zdravotnému stavu rodiny. Ale už je lepšie, tak sa hádam zajtra už zase dostaneme von... Pod stromčekom toho veľa nebolo. Mám pocit, že čoraz viac rodín sa v týchto časoch odkláňa od množstva darčekov, pretože už máme hádam všetko a žiadne hmotné dary neprinesú radosť, aká by zodpovedala veľkosti sviatku. Užívame si, že sme spolu, jeme jedlá, ktoré sú len raz do roka (u nás krémová hubová polievka - už druhý rok bez mliečnej smotany a kapor pečený na zemiakoch v jenskom skle - link) a samozrejme nesmie chýbať modlitba, pretože z narodeninovej oslavy predsa nechceme vynechať oslávenca!

Ale pár vecí pod stromčekom predsa len bolo. Napríklad veľká spoločenská hra, ktorú si budeme užívať spolu. A pre každého krabička lega, aby sme mohli počas voľných dní relaxovať pri jeho skladaní. Ja si poskladám ovečku. :)

Spoločenská hra. Už hráme tretí deň a je to vždy iné. :)

Lego nikdy nesklame. 

A teraz už naozaj končím, idem si poskladať tú ovečku! 

Želám vám radostné dni naplnené vianočnou radosťou a pokojné noci s láskou v srdci. Nech vás novonarodený Kráľ žehná svojou nekonečnou láskou a daruje vám radosť do všetkých dní vášho života. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...