pondelok 16. novembra 2020

Dušičkový november: Židovský cintorín


Pamätná tabuľa venovaná obetiam holokaustu.

Radostný deň vám želám! 

Ešte stále je november. A tento rok to znamená, že ešte stále môžeme prinášať veľa dobra pre duše zosnulých tak, že sa za nich pomodlíme na cintoríne. Kto čítate tento blog už dlhšie, iste viete, že mám vo zvyku vždy v tomto "dušičkovom" období navštevovať rôzne cintoríny. V prvom rade kvôli modlitbe, ale tiež si rada pozriem nové zaujímavé miesta. (Viac - link) A ak sa mi podarí urobiť nejaké pôsobivé fotografie, ochotne sa o ne podelím aj s vami. 

Dnes sme si pre pietnu spomienku vybrali Mikulášsky cintorín (ten vám ukážem zajtra) a Židovský cintorín na Žižkovej ulici.




Vstup na cintorín je na Žižkovej ulici č. 36 (GPS: 48°8'33.89"N, 17°5'20.25"E). Vchod na prvý pohľad vôbec nevyzerá ako vchod na cintorín. Ľahko vás môže odradiť aj nenápadné označenie, zúrivo brechajúci pes niekde vnútri, či brána na pohľad nepreniknuteľne zamknutá. No ak ste prišli počas otváracích hodín (Ne - Št: 8:00 - 16:00, Pi: 8:00 - 12:00) môžete pokojne stlačiť kľučku a vojsť dnu... 

Na pohľad to tu nevyzerá ako vchod na cintorín.

Na ľavej strane vás privíta zatvorená brána rampy pre autá, vpravo sú schody s drevenými lavičkami ukrytými v oblúkových nikách. Po schodoch sa dostanete na terasu pred domom smútku s pamätnou tabuľou venovanou obetiam holokaustu. Druhý mramorový pamätník je ďalej v priestore cintorína. 

Viac sa o tomto i o druhom - "neologickom" židovskom cintoríne dozviete na stránke jewishcemetery.sk .

Vpravo sú schody s lavičkami v oblúkových nikách.


Po schodoch sa dostanete na terasu.
(Výhľad na Dunaj dnes zakrýva River-park.)















To je už na dnes všetko. 
Želám vám pokojný (aj keď momentálne sychravý) čas. A dovidenia nabudúce! 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...