sobota 29. apríla 2017

Veľká noc (opozdene, ale predsa)

Želám vám plnú radosť zo vzkriesenia! Nech víťazné Aleluja znie vo vašich srdciach! Nech radosť a večný život prúdi vo vašich srdciach a vo vašich rodinách!


Zdá sa, že som s napísaním tohto článku otáľala akosi pridlho. Ale aj keď sa nám už skončila aj veľkonočná oktáva, chcem sa s vami podeliť o to, ako sme tieto sviatočné dni prežívali (a zapísať si ich pre vlastnú spomienku).

Veľká noc je najväčším sviatkom kresťanov. Konkurujú mu len Vianoce, keď sa Boh stal jedným z nás. Na Veľkú noc sa jeho úloha dovŕšila - teraz vidíme dôvod, prečo sa vôbec obťažoval prísť. Preto, aby zaplatil za náš hriech, aby nás "vykúpil". Aby sme my už nemuseli zomrieť. Aby sme mohli znovu žiť v plnom spoločenstve s Bohom-Láskou. V radosti, v pokoji, naplno.

A teraz už si chcem zapísať konkrétne, ako som prežívala každý z týchto dní. Nielen ako sviatky, nielen ako spomienku, ale znovu som sa snažila prežívať bolesť i radosť, ktorú nám dal. Naplno. Čas na odpočinok prišiel až v pondelok.

Veľký piatok 

Krížová cesta v kaplnke sv. Alžbety v dome Charitas

Piatok som začala pracovne. Tentoraz ako dobrovoľníčka, pretože počas týchto sviatočných dní je v domove minimum zamestnancov a potrebovali vypomôcť. Popritom som sa spolu s obyvateľmi zúčastnila aj dopoludňajšej bohoslužby. Krásne sme spoločne vstúpili do veľkonočných udalostí. Krížová cesta v kaplnke, bohoslužba slova, (improvizovaná) poklona krížu, sväté prijímanie. Spomienka na bolesť a s ňou spojená útecha. Obzvlášť pre tých, ktorých sužujú mnohé bolesti a choroby.



Popoludní som si dopriala aj bohoslužby v našom farskom kostole. So spevom v našom farskom zbore,

Biela sobota:

Boží hrob. Na fotke je už prázdny
- odfotený až počas Veľkého týždňa.

V sobotu je "deň ticha". Ježiš je v hrobe. Súčasníci prežívali neskutočné sklamanie a prázdno. Čo teraz? Ten, ktorého považovali za Mesiáša, ktorý ich mal vyslobodiť zo zajatia, ktorý hlásal božiu lásku a robil mnoho zázrakov... Teraz je mŕtvy, leží v hrobe. Čo ďalej?

My už vieme. Už nemusíme cítiť sklamanie a prázdno. Naopak, tento deň som prežívala v nádeji a vďačnosti. V našich (slovanských) krajinách je tradícia navštíviť počas Bielej soboty tzv. Boží hrob  v kostole. Znázornenie Krista uloženého v hrobe, kde veriaci prichádzajú, aby si pripomenuli a uctili jeho obetu. Ale okrem "mŕtveho Krista" je tu aj živý Ježiš vo Sviatosti oltárnej. To jemu sa v skutočnosti klaniame a modlíme sa pri návšteve "Božieho hrobu".

Navštívili sme tiež hrob našich blízkych. Aby sme aj ich pozdravili počas sviatkov Veľkej noci, venovali modlitbu, pripomenuli si nádej zmŕtvychvstania.


A aj doma sme si urobili malú "dekoráciu", ktorá nám mala pomôcť sprítomniť si udalosti Veľkého týždňa. Podrobnejšie o tom napíšem v samostatnom článku.

Dekorácia na stole -
Kríž a hrob privalený kameňom (z La Salette)

Kameň je odvalený.
Sviečka - paškál - Kristus, svetlo sveta! Aleluja!

A večer po zotmení - radosť zo vzkriesenia! Účasť na liturgii, so spevom a hrou na flautu, v spoločenstve Cirkvi. Radosť, priania, a na záver aj želanie od pána farára: "... Dobrú chuť k šunke!" :) Áno, po návrate domov sme si ešte sadli k radostnej večeri. Nárez údenín, šunka, syr, zelenina a samozrejme vajíčka. Posedenie s rodinou. Uvoľnenie po všetkých tých pôstnych dňoch. Aj dekorácia na stole sa už zmenila. Kameň na "hrobe" je odvalený a vidíme, že hrob je prázdny. A veľkonočná svieca (paškál), ktorá dostala aktuálny letopočet 2017. 

Aleluja!

Hrob je už prázdny. Niet ho tu. Vstal!

Veľkonočná nedeľa 

Na začiatku sv. omše kňaz posviaca veľkonočný paškál.

V nedeľu sme pokračovali v oslavách vzkriesenia Krista. Napríklad aj s mojimi seniormi v domove. Zúčastnili sme sa na spoločnej liturgii sv. omše, kde kňaz aj pre nich improvizovane posvätil paškálovú sviecu. V tom istom čase spieval náš zbor na omši vo farskom kostole, ale uprednostnila som účasť na bohoslužbách v domove, aby som kúsok radosti, spevu a hudby priniesla aj sem.

Ale potom som sa už musela ponáhľať, aby sme prišli včas na obed ku svokrovcom. Nech oslávime tieto veľké sviatky aj so širšou rodinou.

Zapaľovanie paškálu

Sv. omša v domove seniorov.



A v Pondelok...


Konečne oddych. Ešte doplniť veľkonočné dekorácie, maľované vajíčka, dobroty... a užívať si slobodu voľného dňa.




Želám vám radostný čas!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...